in

De la spălător de vase, ajunge să aibă o rețea de pizzerii în Londra. Un român aduce pizza de calitate în capitala Angliei

Românul Ovidiu Cheabac a dezvoltat o rețea de pizzerii la Londra, două dintre ele deschise pe timp de criză.

Potrivit Adevărul, Ovidiu a plecat la muncă în Italia pe când avea 20 de ani. Ajuns în sudul Italiei, la Lecce, a început cu munca de jos. A lucrat la început într-un restaurant, ca spălător de vase. Cu timpul, a fost avansat și a ajuns ajutor de bucătar. Spune că „a furat” meserie de la chefii cu care a lucrat de-a lungul anilor, iar din banii câștigați a urmat cursuri de pizzar chiar în patria acestui produs.

„După doi ani de muncă în bucătărie am început să fac pizza. Am trăit în Italia 18 ani și am avut ocazia să descopăr o lume nouă, o adevărată lume a gastronomiei. Asta cu atât mai mult cu cât eu eram absolvent de liceu sportiv, iar până atunci nu am avut tangențe cu gastronomia. Eu sunt de părere că dacă faci ceva, trebuie să faci cât mai bine, altfel nu are rost să faci. Eu am parcurs toate etapele, de la spălător de vase, ajutor de bucătar, iar apoi chef de restaurant”, spune Ovidiu.

Din banii adunați a urmat cursuri pentru prepararea pizzei, inclusiv la celebra academie Pizzaioli, una dintre cele mai prestigioase școli de pizzari din Italia. A participat și la concursuri naționale, în țara care a inventat pizza, iar acestea i-au adus notorietate. 

„Am participat la numeroase concursuri de pizza, unde am și câștigat câteva premii. Am câștigat primul loc la Napoli. Apoi, la Rimini am luat locul secund la (pizza fără gluten). Și am mai luat titlul de campion mondial la pizza Romana, la Parma. Ba am participat și în România la un asemenea concurs, unde am luat premiul de Pizza chef”, mai spune el.

A devenit instructor la „Nationala Italiana Pizzaioli” și a fost invitat să facă parte din jurii la diverse competiții internaționale. A fost invitat de zeci de ori să jurizeze diverse competiții rezervate pizzarilor în mai toate țările europene.


După 18 ani petrecuți în Italia, a decis să se mute în Anglia, la invitația unui prieten. „În Anglia am venit la sfârșitul anului 2017, la invitația unui prieten din Londra. Mi-a plăcut orașul și fiind încăpățânat și dornic de adrenalină am decis să rămân. A fost și dorința de a pune încă o dată în joc capacitățile mele profesionale, așa că am hotărât să încep aici o afacere”, povestește Ovidiu.

Londra: Un bucătar celebru pregătește friptură acoperită cu aur. Cât costă un asemenea preparat

Cu banii din economii și-a deschis o pizzerie la Londra, în 2018. După câteva luni, a mai deschis una, mobilă. Apoi, în timp ce alte restaurante se închideau, el a decis să își extindă rețeaua. Astfel a mai deschis încă două pizzerii în 2020, an în care multe restaurante din regat au dat faliment.

Dar nu a uitat nici de România. Împreună cu alți pizzari cunoscuți a înființat Asociația Pizzarilor Profesioniști din România și va ține aici o serie de cursuri.

Dar Ovidiu are planuri mult mai mari, iar pe viitor are în vedere un proiect remarcabil în România.

„Nu a fost simplu, dar când faci ceva cu pasiune şi profesionalism nu poți decât avea succes. Ceea ce dorim să se întâmple și în România cu școala pe  care am deschis-o împreuna trei mari profesioniști, și buni prieteni, Ciprian, Giulia și Andrei. Spre un viitor mai bun sper să ne întoarcem acasă într-o zi și să fim apreciați și de români exact la fel cum suntem apreciați de străini”, mai spune Ovidiu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Legile imigrației nu iartă pe nimeni. Cetățeni români duși în centre de detenție din cauză că nu aveau vize de muncă în Marea Britanie

Un polițist londonez a furat 850.000 de lire sterline în cârdășie cu un infractor român