Menu
in

Deputații pentru românii de pretutindeni: „Să contracarăm atacurile britanicilor”

Deputații Comisiei pentru românii din afara granițelor Aurelian Mihai (PP-DD), Ovidiu Iane (Partidul Verde) și Mircea Dolha (PNL), au vizitat comunitățile românești din Marea Britanie. Pe 1 iunie a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai românilor din Londra, la sediul Institutului Cultural Român.



Deputații s-au aflat, pe 2 iunie, chiar în mijlocul comunității, la mai multe biserici din Londra. Liberalul Mircea Dolha, care este și vicepreședintele Comisiei, a avut o întâlnire cu laburistul Keith Vaz, președintele Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor. De asemenea, el a participat, alături de ambasadorul Ion Jinga, la o întrevedere cu Lordul John Quentin Davies of Stamford, președintele Comisiei parlamentare de prietenie cu România din Camera Lorzilor.

Soluție… constituțională

Cea mai dezbătută problemă a întâlnirii de pe 1 iunie a fost cea a romilor campați în centrul Londrei, pe care tabloidele britanice îi dau ca exemplu atunci când scriu despre români. Deputații au rămas siderați când au aflat că aceștia au ajuns să se adăpostească sub memorialul dedicat victimelor de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Mircea Dolha a declarat că una dintre soluții trebuie să vină din partea autorităților britanice, care ar trebui să schimbe legislația.

El a dat exemplul Germaniei și Austriei, care au modificat cadrul legislativ și astfel au putut să scape de romii cerșetori din România. „Cei care încalcă legea trebuie să plătească. Dacă li se permite, normal că își vor pune cortul, ” a declarat Dolha. Ambasadorul Ion Jinga a subliniat, de asemenea, importanța contracarării campaniei negative la adresa comunității românești, prin expunerea românilor de succes în presa britanică.

Deputatul Mircea Dolha: Vaz sprijină deschiderea pieţei muncii pentru români

Deputatul PNL a mai spus că vrea să rezolve și constituțional problema cerșetorilor români din Londra. El a spus că are un amendament pentru revizuirea Constituției prin care să se interzică denumirea de romi, ce poate fi confundată ușor cu cea de români. Dolha a spus că, în opinia sa, ar trebui ca rom să fie înlocuit cu țigan și astfel problema ar fi rezolvată, iar britanicii ar ști că cei care cerșesc la Marble Arch sau în Park Lane sunt de altă etnie decât românii.

Declarațiile parlamentarului au primit critici din partea unora dintre membrii comunității românești, care au apreciat că asta nu va schimba cu nimic situația, iar autoritățile din România ar trebui să își asume toți cetățenii, indiferent de etnie.

Asigurări: Taxele consulare vor fi reduse

La discuțiile de la sediul Institutului Cultural Român s-a ridicat și problema taxelor consulare, extrem de mari, dar și a activității Consulatului Român din Londra. Legea pentru reducerea taxelor consulare se află în parlament, iar toți cei trei deputați au dat asigurări că va fi adoptată cât mai curând.

Aurelian Mihai, deputat PP-DD: “Șapte din zece români din Spania vor să vină în UK”

De cealaltă parte, Ambasadorul Ion Jinga prezent la discuții, a ținut să atragă atenția că personalul de la Consulat este plătit din taxele percepute cetățenilor români. „Dacă taxele vor fi reduse, înseamnă că va trebui să reununțăm la oamenii care lucrează la Consulat”, a declarat Jinga.

Deputatul PP-DD Aurelian Mihai a declarat că românii din Spania, acolo unde și-a petrecut o mare parte din viață, nu se vor muta în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014. În cursul unei vizite pe care a avut-o în luna martie, același deputat declarase că 7 din 10 români din Spania vor să plece în UK după ridicarea restricțiilor. La discuțiile de la ICR, Aurelian Mihai a spus că declarațiile i-au fost înțelese greșit, iar ceea ce a vrut să comunice a fost că românii își doresc să vină în Marea Britanie, dar nu că vor și veni aici.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version