Menu
in

Europe Students Union, o nouă organizație studențească în UK

De mai bine de o lună, mii de studenți români de la colegiile britanice se luptă pentru a-și continua studiile, după ce ministrul Educației, David Willetts a dispus suspendarea împrumuturilor pentru studii și întreținere, dar și verificarea celor deja acordate și recuperarea banilor.

În acest fel, mulți studenți români de la colegiile britanice s-au trezit peste noapte cu conturile blocate. Compania de Credite pentru Studenți (Students Loan Company) le cere acum studenților să aducă dovezi care să ateste rezidența lor timp de trei ani în Marea Britanie. Cei care nu pot dovedi cu documentele pe care le cere SLC, sunt exmatriculați și somați să înapoieze sumele împrumutate până în prezent.



Unii dintre cei în cauză sunt în ultimul an destudiu, iar vestea că nu vor mai putea să își termine studiile i-a dărâmat pur și simplu. Mai mult, acțiunile ministerului și ale Companiei de Credite au început exact în perioada sărbătorilor, sute de studenți români primind vestea că au fost exmatriculați chiar în noaptea de Anul Nou.

Într-un interviu recent, David Willets, ministrul Educației, a declarat că nu mai puțin de 7448 de studenți au creditele blocate.

Ponta: „Am vorbit cu Cameron, românii nu sunt discriminați”

Am stat de vorbă cu Alex Marius Ostafe, unul dintre studenții de la UKCBC afectați de măsura ministerului, dar și unul dintre liderii acestora. El ne-a spus că, împreună cu alți colegi, de la diferite instituții de învățământ din Londra și din alte orașe ale Marii Britanii, au pus bazele unei noi organizații, Europe Students Union, care să le reprezinte drepturile și să se lupte cu sistemul de învățământ britanic pentru a reuși deblocarea situației.

„Vrem să ne afiliem la European Students Union, organizația studenților europeni de la Bruxelles. Ei au scos 11.000.000 de studenți din Europa în stradă, pentru drepturile lor, în 2010. Am discutat deja cu reprezentanții lor și ne-au spus că dacă statutul nostru se pliază pe statutul lor, atunci putem să ne afiliem”, a spus Ostafe.

„În prezent, îl avem de partea noastră pe europarlamentarul Petru Luhan. Vorbesc cu el în fiecarea zi, deocamdată este singurul care ne sprijină în PE. Mai suntem susținuți și de Nina Andreeva, de la biroul comisarului Viviane Reding și suntem în discuții cu un parlamentar britanic pentru a primi susținere”, a mai declarat studentul român.

Alex Marius Ostafe a mai spus că studenții afectați au cerut ajutor și din partea autorităților din România, însă nu au primit niciun răspuns. „Am scris la președinția României, la ministerul de Interne, la cel de Externe, lui Varujan Vosganian și mai multor europarlamentari români. Nu am primit niciun răspuns, încă. Mai așteptăm. Nici de la Renate Weber, eurodeputat PNL, de la care ne-am fi așteptat la un sprijin, nu am primit vreun răspuns.”

Un război al nervilor

În ceea ce privește situația actuală a studenților români, Ostafe crede că este foarte gravă: „Studenții încep să fie dați afară din colegii. O colegă a mea a fost deja exmatriculată, o altă fată, care dăduse toate dovezile de rezidență înainte, la fel. Când s-a întors din vacanță s-a trezit cu contul blocat. I s-a răspuns că nu i se pot da informații acum. Altora li s-a transmis că există ordin de la guvern să nu se aprobe niciun împrumut.”

„Eu, de pildă, pe 1 ianuarie la ora 02.00, în noaptea de Anul Nou, am primit o scrisoare că nu mai sunt student după ce, în ajunul Crăciunului primisem o altă scrisoare că am de restituit 2.166 de lire.

Din câte știu, acest mesaj a fost primit de 400-500 de studenți. Numai românii au primit această scrisoare. Apoi, în mesajul de pe 1 ianuarie, mi se spunea că din 2016 trebuie să returnez împrumutul de la SLC, pentru că nu mai sunt student.”

Europarlamentarul Petru Luhan: „Corlățean trebuie să dezamorseze campania antiromânească”

„Este pur și simplu un război psihologic, noi nu vrem decât să ne terminăm studiile”, a afirmat Ostafe. „Suntem ca o minge pasată dintr-un loc într-altul. Am semnat un contract în termenii și condițiile lor”, a mai spus el.

Ei nu înțeleg că nu vrem să stăm pe beneficii sociale. Nu suntem hoți sau cerșetori. Suntem studenți, știm limba engleză. Eu vorbesc italiana și persana, pe lângă engleză. Sunt undeva la 8.000 de studenți care știu mai multe limbi. Până și cardul Oyter l-au blocat. Aveam 30% reducere la transport în Londra,” a continuat Ostafe.

El spune că a fost sunat de profesorii de la UKCBC, acolo unde este student cu rezultate foarte bune, care i-au spus că studenții au început deja să se retragă, în urma presiunii. Singurul lucru pe care au putut să îl facă profesorii a fost să amâne examenele pentru o lună, în speranța rezolvării situației.

Uniți împotriva discriminării. Românii și bulgarii și-au strigat nemulțumirile la ușa lui Cameron

„Îi rog din suflet pe colegii mei să nu renunțe la studii, pentru că este dreptul lor. Pot veni la noi în organizație, pentru a lupta pentru acest drept. Cu cât suntem mai mulți, cu atât ne vom face mai bine auziți”, a ținut Alex Marius Ostafe să le transmită studenților români afectați de deciziile guvernului Cameron.

Cum situația nu pare să se dezamorseze, studenții care se consideră discriminați au apelat la ajutorul unui avocat, iar toți cei care au actele în regulă sunt așteptați la Europe Students Uniun, pentru a primi ajutor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version