Menu
in

Expoziţie la Ambasada României



La 20 iunie 2011, sub patronajul Ambasadorului României la Londra a avut loc inaugurarea expoziţiei de carte şi port popular românesc, organizată de Asociaţia Română din Ţara Galilor împreună cu Societatea Românca din Londra.

Evenimentul a fost gândit ca o contribuţie la consolidarea identităţii culturale şi spirituale a românilor din Marea Britanie, fiind construit pe mai multe componente: donaţie de carte şi costume tradiţionale din partea Asociaţiei din Ţara Galilor pentru Ambasadă, o descriere a valenţelor portului popular românesc însoţită de prezentarea unor costume populare româneşti din zona Moldovei, lansarea unui volum de poezie aparţinând scriitoarei Ionela Flood şi un recital susţinut de pianista Diana Ionescu.

Au fost prezenţi, în calitate de invitaţi speciali, reprezentanţi ai instituţiilor care au susţinut proiectul: Vasile Timiş, Secretar de Stat, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Conf. Univ.Dr. Paula Popoiu, Director General al Muzeului Satului “Dimitrie Gusti”, şi Conf. Dr. Elena Tîrziman, Director General al Bibliotecii Naţionale a României.

Ambasadorul Ion Jinga a salutat înfiinţarea Asociaţiei Române din }ara Galilor şi a vorbit despre importanţa păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale româneşti peste hotare.

Secretarul de stat Vasile Timiş a vorbit despre patrimoniul cultural al României menţionând că, la ora actuală, în România, există 30.204 de monumente dintre care 7.000 sunt de valoare naţională şi internaţională. Ca obiective culturale, România deţine aproximativ 15.000.000, iar ca monumente UNESCO, numărul acestora este de 30 printre care pot fi enumerate monumentele istorice, biserici, mănăstiri, cetăţile dacice ş.a. În semn de apreciere faţă de activitatea desfăşurată de cele două organizaţii româneşti, reprezentantul Ministerului Culturii a înmânat preşedinţilor acestora, Ştefan Giurcă şi Ionela Flood, “Diploma de excelenţă pentru contribuţia la conservarea, susţinerea şi promovarea patrimoniului cultural naţional”.

Conf. Univ. Dr. Paula Popoiu a făcut o prezentare a portului popular românesc şi a proiectelor Muzeului Satului în materie de păstrare a identităţii culturale şi valorilor tradiţionale româneşti străvechi. Muzeul Satului din Bucureşti, înfiinţat în 1936 de către Dimitrie Gusti, cuprinde 348 de monumente.

Comparativ cu Muzeul Naţional al Satului, Biblioteca Naţională a României este mai “tânără”, având 55 de ani de la înfiinţare. Directorul general al acesteia, Conf. dr. Elena Tîrziman, a arătat că Biblioteca Naţională a României se ridică la nivelul celor mai exigente standarde internaţionale în materie, având o structură unică la nivelul societăţii şi definindu-se prin comparaţie cu bibliotecile naţionale din ţări precum Marea Britanie, Franţa sau Germania. Biblioteca Naţională a României este reprezentată de 90% funcţie patrimonială şi 10% funcţie publică. În curând, va fi finalizată construcţia noului sediu al instituţiei, al şaptelea ca mărime între sediile bibliotecilor din întreaga lume.

Asociaţia Română din Ţara Galilor a făcut o donaţie de carte Ambasadei României la Londra, constând în 92 de titluri care completează fondul de 1.450 de volume deja existent în biblioteca înfiinţată de Ambasadă şi ICR Londra, precum şi trei costume naţionale din zona Moldovei. Volumele au fost obţinute prin amabilitatea Bibliotecii Naţionale a României şi a Muzeului Satului “Dimitrie Gusti”.

În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului de poezie “Parfumul îngerilor”, de Ionela Flood, preşedinta Societăţii Românca, ale cărei creaţii au fost prezentate de Dr. Sanda Miller, scriitor şi lector universitar. Societatea Românca a aniversat cu acest prilej şase ani de la înfiinţare. Evenimentul a inclus, de asemenea, un recital susţinut de pianista Diana Ionescu care a interpretat creaţii ale compozitorului George Enescu şi prelucrări din folclorul românesc.

(sursa: Ambasada României)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version