Fermele din Marea Britanie au nevoie de mii de sezonieri în această perioadă. În fiecare an românii erau baza. Din cauza pandemiei, călătoriile între Marea Britanie și România au fost întrerupte și rămân în continuare așa.
Guvernul britanic a încercat să îi convingă pe britaici să meargă la câmp, un apel în acest sens a fost făcut și de Prințul Charles. Dar rezultatele sunt modeste, recolta riscă să putrezească pe câmp.
Un fermier din UK, Mark Thorogood, cultivator de sparanghel, a povestit pentru Digi24 cum muncesc britanicii:
„Pentru ei este ca o vacanță. Lucrurile au mers în jur de o săptămână. Dar apoi le-am spus că trebuie să conștientizăm că suntem aici cu un scop. Trebuie să îmi culeg recolta. Dacă nu reușesc să fac profit sau cel puțin să-mi acopăr cheltuielile, prezența lor aici este inutilă”, mărturisește Mark Thorogood.
De atunci, ajutoarele sale britanice s-au pus pe treabă, însă iluziile lor despre viața idilică la fermă s-au năruit.
Robert Hawkins, tâmplar de meserie, a fost surprins că recoltarea sparanghelului necesită atâta îndemânare.
„La prima vedere, pare că doar culegi niște verdeață din noroi. Dar nu este așa. Cred că și Mark a trebuit să fie foarte răbdător cu noi, până am învățat. Pentru că trebuie să… „citești” sparanghelul: trebuie să decizi dacă este suficient de mare sau dacă ar fi mai bine să-l mai lași câteva ore… Și toate astea au durat ceva timp”, spune Robert Hawkins.
„Nu sunt foarte sigură, să fiu sinceră. Acum respect munca pe care o fac. Și știu că de fapt este mult mai greu decât pare. Dar da, îi respect pe românii care vin și lucrează aici în fiecare an, pentru că nu este o muncă ușoară”, spune o culegătoare autohtonă de sparanghel.
Britanicii din campania „Culeg pentru Marea Britanie” nu sunt o soluție pe termen lung. Muncitorii din Europa de Est angajați de Thorogood lucrează mai repede și sunt mai motivați.
Fermierul spune că ar fi distrus dacă un Brexit fără acord i-ar obliga pe cetățenii UE să obțină viză de muncă. Mai ales după anul pe care l-a avut.
„Speranța mea, după acest an, este în primul rând ca guvernul britanic și publicul britanic să înțeleagă ce e nevoie. Ei joacă un rol important. Nu există nicio îndoială în acest sens: fără această forță de muncă străină va apărea o lipsă de productivitate în întreg Regatul Unit”, avertizează fermierul.
„Și sper ca publicul britanic, dar și cel german să înțeleagă că avem nevoie de forța de muncă străină. Și probabil să le arătăm muncitorilor un pic mai mult respect și faptul că e mare nevoie de ei aici. Contribuția lor e vitală pentru economie”, spune Mark Thorogood.