Micii fotbaliști de la Eagles Football Academy au primit, pe 5 aprilie, vizita jucătorului român Florin Gardoș, de la echipa Southampton FC, din Premier League.
Gardoș a fost impresionat de munca echipei Eagles și a urmărit tot antrenamentul celor mici. El le-a spus zecilor de copii români de la singura academie românească de fotbal din Londra că trebuie să facă sacrificii pentru a ajunge să joace la echipe de top. Gardoș a spus că, la rândul său, a muncit enorm pentru a ajunge în fotbalul mondial. „Eu provin dintr-o familie modestă, mi-am cumpărat prima pereche de ghete la 12 ani”, le-a spus el copiilor.
După antrenament, cei mici s-au fotografiat alături de jucătorul The Saints, i-au cerut autografe pe ghete, pe mingi și pe tricouri, iar Florin Gardoș s-a conformat cu răbdare și bunăvoință.
Jucătorul român a făcut cadou clubului Eagles un tricou al echipei Southampton FC inscripționat cu numele său și cu o dedicație. Managerul general al Eagles Football Academy, Gabi Dumitru, a spus că va înrăma tricoul lui Gardoș și îl va așeza alături de cele primite de la alți fotbaliști de renume care au vizitat academia din Londra.
La rândul său, Gardoș a fost distins cu titlul de membru de onoare al Eagles Football Academy. Alături de fotbalistul român s-a aflat și omul de afaceri George Bețianu, patronul firmei Maestro, din Londra.
Cu ocazia vizitei la Eagles Football Academy, Florin Gardoș a răspuns câtorva întrebări pentru Ziarului Românesc.
Ce înseamnă pentru tine să joci în Premier League?
A fost un pas foarte mare și foarte important în cariera mea. Până acum a fost cel mai important moment din cariera mea și m-am bucurat foarte mult când am aflat.
Anul trecut ai suferit o accidentare urâtă, cum merge recuperarea?
Acum totul e bine, chiar dacă m-a ținut în afara jocului mai mult decât m-am așteptat. Sper ca în următoarele săptămâni să revin pe gazon.
Cum vezi această inițiativă a lui Gabi Dumitru, de la Eagles Football Academy, de a antrena copii români aici în Londra?
E o inițiativă excelentă. În Londra locuiesc foarte mulți români și mi se pare că ideea ca cineva să se ocupe de acești copii este foarte bună și foarte benefică.
Te așteptai să găsești o școală românească de fotbal în Anglia?
Sincer? Nu! Am rămas plăcut surprins să văd că cineva muncește cu ei și îi ajută să-și deschidă un drum în cariera fotbalistică. O altă chestie care m-a surprins a fost numărul copiilor, nu mă așteptam să văd atât de mulți.
Ai avut o inițiativă pe Facebook, de a căuta români „ca lumea” în Londra, ai renunțat la ea?
Nu, nu am renunțat încă se postează povești cu românii de aici. Pagina este foarte activă, încercăm ca zilnic să postăm o poveste interesantă.
Ce fel de români ai găsit?
Am găsit români cinstiți. Oameni care au venit să muncească cinstit, să strângă un ban și să se întoarcă la un moment dat în România.
Ce fel de povești putem găsi pe pagina ta?
Sunt fel și fel de povești, dar toate vorbesc despre românii din Marea Britanie. Unii au venit să studieze și au început de la un nivel foarte mic și au ajuns să aibă funcții importante. Fel și fel de oameni care au trecut prin diverse greutăți dar până la urmă au reușit.
Care este scopul acestei campanii?
Pagina de Facebook a fost creată cu scopul de a îmbunătăți imagine românilor din Marea Britanie. Românii nu au o imagine bună iar prin această inițiativă încercăm să facem cunoscută partea bună a românilor.
Colegii tăi de echipă te întreabă lucruri despre România, despre români?
Da, colegii mei sunt interesați să afle lucruri noi despre România. Ei știu ceea ce vad la televizor, încerc să le explic că nu e chiar așa. Le vorbesc despre asta și-i invit în România să o viziteze. O parte din ei au fost în România, dar au stat vreo două zile în București. Eu le arat partea turistică a țării, și sunt foarte interesați.
Aștepți să fii convocat la Națională? Ai simțit lipsa jocurilor pentru România?
Mi-aș dori acest lucru, dar e destul de greu ținând cont că vin după o recuperare de opt luni. E destul de greu să-ți intri în ritm după o perioadă lungă. Mi-e foarte dor de casă. Mă simt bine aici, dar mi-e dor de casă de colegi, de tot ce înseamnă România.
Ce părere ai despre Echipa Națională de azi?
Trebuie să recunoaștem că nu mai avem o Națională cum aveam acum 20 de ani, dar e un grup bun care promite mult. Faptul că ne-am calificat la Euro atestă acest fapt.
Care crezi că va fi evoluția noastră la Euro? Ce șanse crezi că are Naționala?
Sunt sigur că meciurile vor fi tratate foarte serios și cred că avem șanse foarte mari să ne calificăm și să ieșim din grupe.
Revenind la fotbalul românesc, ce se află în acest moment într-un impas, de ce crezi ca s-a ajuns într-o asemenea situație?
Cred că la bază stă situația socială din România și tot ce se întâmplă. Suntem o țară săracă și din păcate asta se răsfrânge și asupra fotbalului. Lipsa banilor afectează atât echipele mici cât și pe cele mari.
Care ar fi soluția?
Cel puțin pentru Națională ar singura soluție ar fi acești copiii care sunt în Anglia, Italia, în general cluburi din Europa care au posibilitatea să facă performanță.
Și pentru România?
În afară de școala de fotbal a lui Hagi, nu știu în ce măsură se mai lucrează cu cei mici. Eu când am ajuns la Steaua exista o bază, un centru de pregătire acum nu prea mai e nimic. Și știu că nu mai vine nimic din spate pentru că nu se mai investește nimic în asta.
Un mesaj pentru cititorii Zarului Românesc și pentru copiii de la Eagles Football Academy
Pentru cititori, să fie uniți ei ca și comunitate și să se susțină unii pe alții, pentru că asta e tot ce contează. Să fim mândri că suntem români. Pentru copiii, îi îndemn să trateze acest sport foarte serios pentru că satisfacțiile sunt foarte mari. Iar toate sacrificiile vor fi răsplătite pe măsură.
A consemnat Mircea Maer