Cornel Buta, cunoscutul jucător al echipelor Rapid București și Dinamo, a părăsit România pentru a veni să muncească în Londra. „Am pierdut tot ce am avut după ce m-am lăsat de fotbal”, ne-a mărturisit fostul fotbalist. Așa că a ales să plece în Londra, unde să o ia de la capăt, chiar dacă totul este nou pentru el.
Lucrează pe un șantier, ca traffic marshal, o meserie pe care a învățat-o în cele câteva luni de când este la Londra. „Nu este o muncă fizică grea. Nu mă dau în lături, oricum, dar nu am fost obișnuit niciodată pentru că singurul lucru pe care l-am făcut a fost fotbalul. M-am acomodat. Este un pic greu din cauza programului de la 8 dimineața la 6 seara. Dar mi-am intrat în ritm”, a declarat Cornel Buta, în exclusivitate pentru Ziarul Românesc.
În Londra a ajuns în septembrie anul trecut și spune că este prima dată când a plecat să lucreze în afara granițelor României, dacă nu punem la socoteală anii petrecuți în fotbalul din Ucraina, acolo unde a jucat la echipa Volîn Luțk.
A refuzat o ofertă de la o echipă din Anglia
Spune că a ales să vină la Londra pentru că aici avea multe cunoștințe: „E important să ai pe cineva care să te ajute, lângă tine. Chiar m-au ajutat. Finii mei, vărul meu și un prieten. Cu actele, cu cazare.”
După ce și-a încheiat cariera de fotbalist, Cornel Buta spune că a făcut niște afaceri care nu au mers bine și astfel a pierdut tot ceea ce avea strâns din fotbal. Spune că a mai avut o ofertă din Anglia, de a juca într-o ligă inferioară, însă a preferat să rămână lângă fetița sa care atunci avea doar trei ani.
„Fetița avea trei ani, doar ce divorțasem, am vrut să fie ambii părinții lângă ea”, spune Buta. Acum, de când este la Londra, se duce în țară o dată la o lună sau la o lună jumate.
Când a ajuns pe șantier, managerii au aflat imediat cine este: „M-au chemat la ei în birou, erau foarte mirați. M-au întrebat cum am ajuns pe șantier. Le-am spus că e o viață nouă pentru mine”.
Pe șantier lucrează mulți români, unii dintre ei rapidiști, alții dinamoviști, cărora nu le-a venit să creadă pe cine au coleg: „Au venit să mă întrebe dacă chiar eu sunt. Mulți nici nu credeau. Mulți rapidiști, dar și dinamoviști. Unii când află numele sunt surprinși. După imagine, poate că nu mă mai știu, dar mă știu după nume. Sunt 12-13 ani de când nu am mai jucat la Rapid.”
Va antrena la Eagles Football Academy
Însă nici la Londra, Cornel Buta nu a putut sta departe de fotbal. El a aflat despre Eagles Football Academy, școala de fotbal înființată de fostul fotbalist de la FC Argeș, Gabi Dumitru. A luat legătura cu antrenorii și cu conducerea academiei, iar din toamnă va antrena o grupă de copii de la Eagles.
Cornel Buta are 296 de meciuri în prima divizie din România. A început să joace în primul eșalon, în 1996, la FC Brașov. Din anul 2000 a plecat la Dinamo, după care a activat la Rapid, acolo unde a stat patru ani.
În perioada 2004-2006 a jucat în Ucraina, la Volîn Luțk. S-a întors apoi în România, pentru 11 etape la Pandurii Tg Jiu, după care a semnat pentru patru ani cu Poli Iași. Din 2010 a plecat de la Iași, înapoi la Volîn Luțk.
În prima Divizie a României a dat 15 goluri, iar în Campionatul Ucrainei a jucat 103 meciuri și a dat șapte goluri. De asemenea, are 21 de selecții la Naționala U21 a României și una la Echipa Națională.
A fost campion al României cu Dinamo și Rapid, a câștigat Cupa României de două ori, cu Dinamo și Rapid și de trei ori supercupa României, cu Rapid. A jucat meciuri în Cupa UEFA și Champions League, printre care cu Liverpool, în anul 2003. A jucat împotriva Anderlecht, cu Rapid.
A lucrat cu mari antrenori ai României printre care Cornel Dinu, Cosmin Olăroiu, Valter Zenga, Dan Petrescu, Mircea Rednic, Viorel Hizo, Gabi Stan și Emeric Enei.
A aflat despre proiectul lui Gabi Dumitru de la antrenorul Eagles Football Academy, Dragoș Gîlicea. Acesta i-a propus să treacă pe la academie și să preia o grupă de pitici.
„Din punctul meu de vedere, ca să fii antrenor trebuie să fii în primul rând un bun psiholog. Eu nu mă descurc foarte bine în limba engleză, de aceea am ezitat la început. Însă când am aflat că cei mai mulți copii sunt români, am avut o întâlnire cu Gabi [Dumitru] și am fost de acord să vin la Eagles”, a spus fostul internațional român.
„Mi se pare un lucru extraordinar ceea ce a făcut aici Gabi, împreună cu ceilalți. Mi se pare un proiect greu și dus până la un nivel înalt. La cât este de hotărât [Gabi Dumitru], cu siguranță academia va ajunge mult mai sus decât este în momentul de față. Deja sunt demarate proiecte extraordinare, există relații în fotbal, cu impresari și tot ce trebuie”, a mai spus viitorul antrenor de la Eagles Football Academy.
Copiilor care își doresc să facă fotbal, Cornel Buta le spune că „important este să își dorească, să muncească, să vină odihniți și cu gândul doar la terenul de fotbal.”
„Primesc sprijin din toate părțile, și din partea noastră, și din partea părinților. Noi facem tot ce putem ca ei să ajungă fotbaliști. Noi vom scoate ce e mai bun în ei și le vom îmbunătăți calitățile pe care le au”, a mai spus Cornel Buta.
„Țin să le mulțumesc lui Gabi și lui Dragoș. Îi mulțumesc în primul rând lui Gabi pentru invitație și sper să colaborăm cât mai mult timp împreună”, a conchis fostul rapidist.
Mircea Maer