În luna iulie, mai mulţi forumişti de pe romani-online.co.uk au declarat război consulatului, reclamând multe nereguli în funcţionarea acestuia, de la funcţionarii nepoliticoşi, telefoane la care nu răspunde nimeni, până la costuri mari şi lipsa steagului românesc de la sediul consulatului. Pe 17 septembrie, o delegaţie a nemulţumiţilor, în frunte cu Adrian Cherciu, directorul ROMANiONLiNE, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Ion Jinga şi cu şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Londra, Oana Gheorghiu. Întâlnirea a fost urmată de comunicate de presă, de răspunsul consulatului la nemulţumirile românilor şi de un mesaj fără precedent al Ambasadorului către românii nemulţumiţi. Iată rezultatele campaniei.
“În urma numeroaselor dezbateri din mediul online, dar şi a numeroaselor emailuri ce conţin plângeri cu privire la calitatea sau durata serviciilor consulare oferite de Consulatul Romaniei la Londra, ROMANi ONLiNE a decis să ia atitudine şi să încerce să schimbe ceva cu privire la modul în care Consulatul oferă asistenţă cetăţenilor români de pe teritoriul Marii Britanii”, se spune în introducerea dezbaterii online. Pe forum şi pe pagina Facebook deschisă pe acelaşi subiect şi-au spus nemulţumirile sute de persoane.
Alarmat de amploarea acţiunii, Ambasadorul i-a chemat pe nemulţumiţi la o întâlnire, pe 17 septembrie. Iată comunicatul Ambasadei:
«La 17 septembrie 2011, la iniţiativa Ambasadorului României la Londra, Dr. Ion Jinga, la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Forumului ROMANiONLiNE: domnul Adrian Cherciu şi patru membri ai Forumului. Din partea Ambasadei, alături de Ambasador s-au aflat doamna Oana Gheorghiu, şeful Secţiei consulare, tot personalul încadrat al Secţiei, precum şi diplomaţii responsabili de relaţia cu presa şi comunitatea românească. Întâlnirea a avut drept obiectiv prezentarea, de către reprezentanţii ROMANiONLiNE, a problemelor întâmpinate de cetăţenii români care scriu în cadrul forumului şi avansarea, de către aceştia, a unor propuneri concrete pentru îmbunătăţirea activităţii la Secţia consulară.
În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Ambasadei au subliniat disponibilitatea de a avea un dialog constructiv cu membrii Forumului, pentru a face cunoscute competenţele Secţiei consulare şi limitele prevăzute de lege în care aceasta îşi desfăşoară activitatea şi care trebuie respectate atât de către funcţionari cât şi de solicitanţi, precum şi dorinţa de a veni în întâmpinarea acelor propuneri care sunt pertinente şi pot contribui la creşterea calităţii serviciilor consulare.
Ambasada şi reprezentanţii ROMANi ONLiNE au propus îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii români în ceea ce priveşte serviciile consulare prestate şi, în acest scop administratorul site-ului a oferit posibilitatea de a găzdui o sinteză de sfaturi utile pentru cei care se prezintă la Secţia consulară, o listă de link-uri utile către instituţii cu care Secţia consulară cooperează, lista consulatelor itinerante pentru prestarea de servicii consulare de către reprezentanţii Secţiei consulare în cadrul comunităţilor de români aflate la distanţă mare de Londra, lista consulilor onorifici şi un set de atribuţii specifice, precum şi alte informaţii consulare de interes. Ambasada va acţiona şi pentru viitor astfel încât problemele cu care se confruntă cetăţenii români în Marea Britanie şi care implică servicii consulare să fie cât mai bine soluţionate şi cu un timp de aşteptare cât mai redus, cu respectarea tuturor normelor legale.
Ambasada rămâne deschisă tuturor iniţiativelor care ar putea conduce la o mai bună înţelegere a mecanismelor de prestare a serviciilor consulare şi la îmbunătăţirea reală a calităţii acestora.»
Personal insuficient
Pe forumul romani-online.co.uk au apărut mai multe detalii despre întâlnire. Aflăm că întâlnirea a durat trei ore, şi echipa forumului ROMANi ONLiNE a obţinut răspunsuri la întrebări punctuale de la consulii României în Marea Britanie – Oana Gheorghiu şi Paul Husar.
La o parte dintre întrebări, răspunsurile primite au fost legate de absenţa fondurilor şi personalul insuficient şi suprasolicitat. Consulul Oana Gheorghiu a declarat că, pentru a putea face faţă nivelului de solicitări, ar fi necesară dublarea numărului funcţionarilor consulari.
La criticile aduse, consulii au răspuns, de asemenea, că o parte din problemele curente au la bază lipsa de bun-simţ a multora dintre cei care apelează la serviciile Consulatului. Personalul instituţiei este agresat verbal în mod constant, uneori chiar şi fizic. S-a discutat chiar posibilitatea angajării unei firme locale de pază pentru asigurarea securităţii personalului Secţiei Consulare. Vecinii Secţiei Consulare au făcut plângeri cu privire la curăţenia şi liniştea publică.
Consulatul a prezentat şi câteva statistici pentru a dovedi volumul mare de muncă şi de cereri rezolvate de către funcţionarii secţiei. Numai în iulie 2011, consulatul a eliberat 1215 paşapoarte şi titluri de călătorie, iar pe parcursul anului 2011, inclusiv august, au fost eliberate circa 6.600 paşapoarte şi titluri de călătorie.
Secţia Consulară a promis că va instala în sediul său o cutie pentru sugestii şi sesizări, iar portalul va continua campania de strângere a opiniilor, reclamaţiilor şi sugestiilor publicului, iar întâlnirea dintre membrii comunităţii şi personalul consular va deveni periodică.
Cei care au nemulţumiri, pot scrie pe forumul ROMANi ONLiNE sau pe adresa admin@romani-online.co.uk.