in

Înregistrați-vă pentru alegeri! Românii au dreptul să voteze candidații din UK la Parlamentul European

Zeci de mii de români care trăiesc și muncesc în Marea Britanie au dreptul, alături de alte 2,5 milioane de europeni din Regatul Unit, să voteze candidații partidelor britanice la alegerile europarlamentare de pe 22 mai 2014. Mai mult decât atât, ei pot vota și la alegerile pentru consiliile locale din acest an. Însă, pentru a-și putea exercita dreptul legal la vot, românii trebuie să se înregistreze pe listele electorale la consiliile în raza cărora se află.New Europeans, o organizație londoneză ce militează pentru drepturile cetățenilor europeni și promovarea valorilor cetățeniei europene, a declanșat, pe 5 februarie, o campanie de informare și de sensibilizare a cetățenilor europeni aflați temporar sau permanent în Marea Britanie.

Data începerii campaniei a fost aleasă pentru a celebra aniversarea Legii Marii Reforme din 1832, care a introdus pentru prima dată în istoria Marii Britanii înregistrarea la vot.

Acțiunea va consta în distribuirea de scrisori ce vor conține informații relevante pentru vot, pentru toți membrii celor 27 de comunități UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie. Scrisorile, întocmite în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, sunt semnate în comun de către New Europeans și organizațiile culturale ale comunităților respective.

Primele scrisori au fost deja trimise pe adresele cetățenilor UE cu drept de vot italieni, polonezi si români. Potrivit unui comunicat al New Europeans, cele trei comunități au fost alese pentru că reprezintă cele trei valuri de imigranți europeni veniți în Marea Britanie începând cu 1975, când țara a devenit membră UE.

Cel mai vechi grup stabilit în Regatul Unit este cel al italienilor, ce vor fi abordați prin intermediul Federației Asociațiilor Italiene din Marea Britanie. Polonezii, a căror comunitate a crescut în mod semnificativ începând cu 2004, vor primi scrisori semnate de Federația Polonezilor din Marea Britanie. Campania ce se va adresa românilor, cei mai recent stabiliți în Marea Britanie, va fi mijlocită de Centrul Cultural Român din Londra.

Ultima șansă?

Cele mai recente date, se arată în comunicatul New European, arată că înregistrarea alegătorilor eligibili din UE care se află în Marea Britanie a fost de numai 56 % în 2011, față de 82%, raportat la populația generală. Acest lucru înseamnă că aproape jumătate dintre cetățenii UE eligibili pentru a vota la alegerile europene din Marea Britanie nu sunt încă înscriși în registrul electoral.

Pentru ca cetățenii să poată vota, este necesar să se înregistreze în prealabil la consiliile locale sau alternativ se pot înregistra on-line, pe pagina web a Comisiei Electorale. Roger Casale, președintele New Europeans, a declarat: “Există o mulțime de lucruri în joc, în acest an al alegerilor europarlamentare. Până la momentul următoarelor alegeri, din 2019, Marea Britanie ar putea să iasă din Uniunea Europeană, dacă britanicii vor vota așa la referendumul din 2017. Ca urmare, cetățenii UE ar putea pierde dreptul de a trăi, munci și a vota în Marea Britanie.”

Scrisoarea New Europeans către comunitatea românească:

„Stimate cetăţene român al Uniunii Europene,

Înregistreză-te ca să poţi vota la alegerile europene şi locale. În 2019, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare europene, Marea Britanie s-ar putea sa nu mai fie parte din Uniunea Europeană.

David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii a promis un referendum pe tema statutului de membru al ţării sale în Uniunea Europeană. Dacă cetăţenii britanici vor alege ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, s-ar putea să-ţi pierzi dreptul de a locui şi de a munci aici. Cu siguranţă îţi vei pierde şi dreptul să votezi la alegerile europene şi locale din Marea Britanie.

Aceasta s-ar putea sa fie ultima ta şansă să votezi în Marea Britanie!

Dacă vrei să te înregistrezi pentru vot, trebuie să contactezi consilul local sau alternativ poţi să te înregistrezi online pe pagina de internet a Comisiei Electorale:

www.aboutmyvote.co.uk/register_to_vote/electoral_registration_applica.aspx

Înregistreză-te acum! Nu amâna până când e prea târziu! Votul tău nu a fost niciodată aşa de important ca şi la aceste alegeri electorale. Viitorul tău, al familiei tale, al comunităţii şi al prietenilor s-ar putea să depindă de votul tău.

Distribuie aceste informaţii la cât mai mulţi membrii ai comunităţii tale. Nu e timp de pierdut! Contactează consilul local (Electoral Registration Office) sau vizitează pagina de internet a Comisiei Electorale (Electoral Commission) (www.aboutmyvote.co.uk). Alternativ, contactează New Europeans ([email protected]) pentru mai multe detalii. Votul tău contează pe 22 mai 2014, atât în alegerile europene cât şi în cele locale.

Cu stimă,

Roger Casale

Chair, New Europeans

www.neweuropeans.net

Nicolae Ratiu

Chair, Romanian Cultural Centre

www.romanianculturalcentre.org.uk

Adresa pentru corespondență

240 King Street, Hammersmith W6 0RF, London, United Kingdom Fax: 020 8741 5767”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România cere Suediei să interzică cerșetoria

Din vina imigrantei!