Menu
in

Interviu cu comandantul Poliției Metropolitane Brent: „6.000 de infracțiuni au fost atribuite cetățenilor români în ultimul an”

Chief Superintendent Michael Gallagher conduce secția de poliție a zonei cu cei mai mulți români din Londra, rent, din martie 2014. Și-a început cariera de polițist la 22 de ani, la Poliția din Bexleyheath. În trecut, s-a ocupat de problemele legate de droguri din zone centrale ale metropolei, precum Kings Cross și Brixton. Din 1998 până în 2005 a lucrat la Scotland Yard, unde a fost implicat în combaterea criminalității organizate din Marea Britanie, precum și de pe plan internațional.



Brent este unul dintre cele 32 de cartiere (boroughs) ale Londrei metropolitane sau Londra Mare, cu o populație estimată la 312.200 de persoane în anul 2011. Potrivit statisticilor neoficiale, în Brent locuiește cea mai mare comunitate românească din Londra.

Am discutat cu Michael Gallagher despre problemele specifice pe care poliția din Brent le are cu românii din zonă, dar și despre problemele cu care românii vin să se adreseze oamenilor legii. Șeful Poliției Brent ne-a declarat că nu există probleme speciale legate de comunitatea românească pe care o tratează ca pe oricare altă comunitate din cartier.

Comunitatea românească din Brent este una dintre cele mai mari din UK, cum ați descrie relația dintre Poliția metropolitană și români, în acest cartier?

Chief Superintendent Michael Gallagher: «În ansamblu, relația dintre Poliție și toate comunitățile de aici este destul de bună, aceasta este o satisfacție pe care o avem, a devenit mai bună pe timpul ultimilor cinci ani. Astfel în ultimii cinci ani vedem toți mai mulți români, în special, și în general est-europeni și comunități din alte țări care vin în Brent, un cartier foarte popular.

Londra este orașul numărul unu din lume și nu este nicio surpriză că oamenii sunt atrași de Londra, în special de Brent. În ceea ce privește comunitatea românească, o tratăm pe ca oricare altă comunitate din Brent, deci nu este o problemă  specială, este vorba despre infracțiuni sau tulburarea ordinii publice, facem ceea ce suntem plătiți să facem. În ceea ce privește temerile cititorilor, îi asigurăm că îi tratăm la fel în ceea ce privește modul în care abordăm infracționalitatea.

Ceea ce aș spune, totuși, este că, dacă ne uităm la infracțiunile de tulburare a liniștii publice și la toate tipurile de infracțiuni, unele comunități tind să iasă în evidență tot mai mult și am să vorbesc imediat despre tipurile de infracțiuni specifice comunității românești.»

În ultimii trei ani presa britanică a făcut o țintă din români, care credeți că este scopul acestor atacuri? Cum pot fi contracarate de români?

«Presa relatează despre ceea ce vede în fața ei, ceea ce i se prezintă. Nu este în mod necesar ceva ce trebuie contracarat. Cred că este vorba de atitudine și comportament și este ceva privind comunitățile, felul în care noii membri ai comunității sunt absorbiți în rândul comunității mari, a cartierului. Această grupare și acest flux nu sunt neobișnuite în istoria Londrei. Londra are de sute de ani o reputație bună privind ospitalitatea și absorbția noilor comunități. Nu este absolut nicio schimbare din acest punct de vedere. Practic, presa observă și relatează.

Cât privește necesitatea de a contracara, un sfat ar fi să se respecte legea, și să vii într-o societate în care să simți și să poți practic să adaugi valoarea acesteia. Pentru mine, totul ține de calitatea vieții și dacă adaugi calitate vieții cetățenilor care sunt deja aici, este un lucru bun. Vei observa că presa nu va fi probabil atât de interesată de oamenii care nu aduc calitate vieții celor care trăiesc deja în acest cartier.»

Câți români trăiesc în Brent în acest moment?

«Recensămintele se fac neregulat, ultimul a avut loc în 2011. În general, recensămintele se efectuează o dată la zece ani, astfel că nu avem date reale din 2011. Ultimele date sunt deja vechi de patru ani. Când a fost efectuat recensământul, erau aproximativ 6.500 de români în cartier. Dar populația generală este de 315.000. Așadar, românii reprezintă un procent destul de mic în populația totală din cartier.»

Comparativ cu populația generală, care este numărul de români care comit infracțiuni în Brent?

«Pe parcursul ultimelor 12 luni am avut 25.000 de infracțiuni raportate la această secție de poliție. Dintre acestea, cred că 6.000 de infracțiuni au fost atribuite cetățenilor români. Astfel, puteți observa că procentele sunt foarte mici. În cadrul acestui grup infracțional, cred că sunt trei arii principale de infracțiuni. Consumul de băuturi alcoolice cred că este o problemă, nu cred că e ceva specific românilor, deși avem un număr important de arestări pentru alcool și infracțiuni legate de consumul de băuturi alcoolice, în cadrul celor arestați din această comunitate.

Mai este și violența, care de asemenea este legată de consumul de alcool. În afară de aceasta, cred că este furtul din magazine. Acestea sunt tipurile principale. Furturile mărunte, comportamentul antisocial, consumul de alcool și unele infracțiuni cu violență. Unele din aceste infracțiuni pot fi destul de grave

Deci acestea sunt cele mai întâlnite infracțiuni comise de români?

«Da. Dacă ne uităm la datele privind infracțiunile, acestea se înscriu în general în cele cu care avem de-a face cu restul populației, oricum. Nu este o anumită infracțiune pe care să o comită românii, dacă asta mă întrebați.»

Care sunt cele mai întâlnite infracțiuni cărora le cad victime românii?

«Din nou este vorba despre același tip de date și din nou are legătură cu consumul de alcool și violență. Cel care comite infracțiunea și victima sunt de aceeași naționalitate. Deci, nu avem infracțiuni legate de ura rasială ale căror victime să fie românii. Se pare că aceștia se luptă între ei. Nu există nicio îngrijorare pentru mine privind ura rasială în cartierul Brent, în ceea ce-i privește pe români.»

Ce se poate face pe termen lung pentru a ajuta integrarea comunității românești aici?

«Ce ar face oricine când vine într-o țară nouă. În primul rând, dacă vii într-o țară nouă trebuie să fii pregătit să accepți felul în care operează acea țară și trebuie să înțelegi care sunt normele sociale și să încerci să înțelegi cultura. În același registru, este de asemenea important dacă vii într-o țară să fii pregătit să te implici, fiindcă Londra, în particular, nu este ca și restul UK. Londra absoarbe foarte bine populația nouă. Londra se dezvoltă ca urmare a naturii sale cosmopolitane, nu pentru că tinde să segregheze.»

Care credeți că trebuie să fie punctele principale ce ar trebui urmate pentru a integra românii aici?

«Să fie pregătiți să se bucure de oraș, să respecte regulile, să vină cu o minte deschisă și să fie pregătiți să adauge valoare acestuia. Cred că una dintre greutățile pe care oamenii le întâmpină când vin aici este din cauză că (la fel ca în restul Europei, Londra este foarte atractivă și avem imigranți economici aici) dacă vii aici să câștigi bani, și înțeleg că standardul de viață aici este mai bun decât este în România, înțeleg asta, străzile din Londra nu sunt pavate cu aur – și trebuie să fii conștient de acest lucru.

Dacă vii aici din motive economice, trebuie să realizezi că nivelul de viață fiind mai înalt aici, viața este mai scumpă. Așadar, dacă vii aici, fă-ți un plan cu privire la unde o să locuiești, cu cine o să stai, dacă ai bani să închiriezi, să câștigi suficienți bani ca să te poți întreține când ești aici. Pentru că oamenii care vin aici fără un plan, sau cu naivitate, intră în încurcături foarte rapid. Sunt mulți oameni ai străzii în Londra și trebuie să știi cum să obții sprijin și orientare. Românii, în special bărbații, vin aici din motive economice, dar nu au dat o reală importanță aspectelor precum: unde o să trăiască, unde o să doarmă, o rețea de prieteni aici.

O populație mai bine ancorată aici are o rețea și oameni unde cei care vin pot să stea, familie și prieteni etc. care știu unde să se ducă pentru a primi asistență. De asemenea, este bine dacă vii aici să vorbești engleză. Este o problemă majoră dacă nu știi engleza și reprezintă un obstacol major atunci când ceri ajutor sau asistență. Sistemul beneficiilor nu este așa cum cred unii oamenică este, iar sistemul de locuințe sociale nu funcționează așa cum au unii impresia. Astfel, oamenii încep să aibă probleme aici imediat, așa că dacă vii aici, măcar să ai un plan.

Dacă nu ai un plan pentru atunci când vii aici, măcar să ai unul ca să te întorci acasă. Bineînțeles că toți oamenii din UE sunt bineveniți aici, și vrem să vă vedem aici, dar fiți parte a Londrei, a ceea ce este măreț cu privire la Londra, adaugă o valoare prin ceea ce faci aici, o valoare Londrei, și vei vedea că Londra te va iubi și ca urmare a acestui lucru nu va fi o problemă cu presa.

Londra are o istorie în a absorbi diferite comunități, diferite grupuri de imigranți în inima sa. Și acest lucru face Londra deosebit de specială. Comunitatea românească nu are de ce să se teamă de Londra , dar fii pregătit să vii aici și să adaugi valoare orașului.»

Aveți vreun mesaj pentru comunitatea românească din Brent?

«Toți cetățenii UE sunt bineveniți aici. Nu este ceva special pentru români. Dar vreau să fiu clar, nu ne uităm în special la imigranții români, sau la românii stabiliți în cartier, ca la un caz special. Pentru că nu sunt un caz special. Sunt foarte bineveniți în acest cartier, dar dacă vii aici, așa cum am spus, asigură-te că ești pregătit să adaugi calității vieții, nu numai pentru tine, ci pentru toți cetățenii. Asta înseamnă să respecți legile, să înțelegi că toți cei care trăiesc în acest cartier vor liniște și prosperitate. Dacă faci aceste lucruri ești binevenit.

Oricine, români sau alții, dacă nu sunt pregătiți să respecte regulile, vor avea de-a face cu poliția, cu autoritățile locale, și trebuie să fie pregătiți pentru asta. Trebuie să ai o viziune matură despre felul în care vei vizita orașul, să vii cu un plan, cel puțin ca să te întorci acasă dacă lucrurile nu merg bine. Acesta nu este un tărâm cu lapte și miere.»

A consemnat Mircea Maer

 


Criminali și proxeneți români, pe lista celor mai căutați infractori din UK

Dacă îi vedeți, anunțați poliția. Au fost eliberați pe cauțiune și au fugit

Poliția Brent vă cere ajutorul. Sunt căutați trei suspecți

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version