Menu
in

Luljeta Nuzi, Shpresa Programme: „Românii trebuie să înțeleagă că lucrurile nu se întâmplă de la sine”

În fiecare vineri,  românii din estul Londrei pot primi consiliere din partea voluntarilor pe probleme de muncă și acte necesare șederii în Marea Britanie, dar și o masă caldă. Centrul Soup Kitchen al MY Romania, în colaborare cu cel al lui Martin Stone din Muswell Hill, s-a deschis oficial pe 7 februarie,  la ora 18.00, în estul Londrei, la Manfsfield House, 30 Avenons Road, E13 8HT, cu suportul fundației comunității albaneze Shpresa Programme.

Cinci români care aveau nevoie de ajutorul comunității au ajuns acolo, în prima seară a proiectului Soup Kitchen din estul Londrei. Cea mai stringentă problemă a lor este găsirea unui loc de muncă și obținerea National Insurance Number.



Doi tineri căsătoriți din Baia Mare au spus că locuiesc într-o clădire de birouri, cu acordul proprietarului, ceea ce înseamnă că nu pot obține dovada de adresă cerută de Jobcentre Plus la interviul pentru NINo. Soțul ne-a declarat că muncește într-o spălătorie auto, unde este plătit cu 35 de lire pe zi, sub salariul minim pe economie.

În zilele ploioase, plec acasă cu 17 lire în buzunar. Uneori sunt nevoit să merg pe jos, prin ploaie, pentru că nu îmi ajung banii și de mâncare, și de transport.” Soția nu și-a găsit încă de lucru, însă unul dintre oamenii de afaceri români, Sebastian Vulvoi, care deține și o firmă de recrutare, a spus că va încerca să îi găsească un post în domeniul hotelier.

„Mândri de cultura și de indentitatea lor”

Cu privire la implicarea comunității în rezolvarea problemelor cetățenilor, Luljeta Nuzi, cea  care conduce de 15 ani Shpresa Programme, ne-a declarat: „eu sunt de părere că atât diaspora din România, cât și comunitatea albaneză, la fel ca orice comunitate din Marea Britanie, au lideri nemaipomeniți, cu care colaborez excelent.”

Sunt oameni dedicați comunității, pasionați de munca lor, ce îi diferențiază de restul cetățenilor. Am observat că programul oferă un pachet complet, pentru fiecare secțiune de lucru cu membrii comunității care vin să munească aici, dar și cu copiii. Sunt mândri de cultura și de indentitatea lor, de locul de unde vin.

„Proiectul combină cele două culturi, ajutând astfel învățarea cât mai rapidă a limbii engleze, dar păstrând intactă mândria de a fi român.”

Cel mai important într-o comunitate este ca membrii acesteia să înțeleagă că lucrurile nu se întâmplă de la sine. Trebuie ca fiecare să se implice să creeze proiecte și să ia parte la ele. Trebuie dezvoltate mici afaceri care să genereze locuri de muncă pentru alți oameni.”

Din februarie, „Noi unim comunitatea!” MY Romania și Ziarul Românesc vă invită la serile comunității

Trebuie folosite aptitudinile fiecăruia în cadrul comunității, pentru o cât mai bună dezvoltare a acesteia. Colaborând astfel, fiecare român va avea acces la informațiile de care are nevoie pentru a reuși,” a mai spus Luljeta Nuzi.

Au venit pe jos 10 mile

Consilierea românilor în estul Londrei a pornit de la proiectul lui Martin Stone, Soup Kitchen din Muswell Hill. Mai mulți români au apleat și duminică, 9 februarie, la ajutorul voluntarilor MY Romania.

Printre ei s-au aflat și oameni fără adăpost sau care nu mai aveau mult și erau aruncați pur și simplu în stradă pentru că nu mai aveau bani de chirie. Doi dintre ei veniseră pe jos de la o distanță de peste 10 mile, cu speranța că vor putea fi ajutați să își găsească ceva de muncă.

Consiliere și masă caldă pentru români, în estul Londrei

O femeie trecută de 45 de ani ne-a spus că mai lucrase în Marea Britanie, în urmă cu trei ani și că se întorsese pentru că nu se mai descurca din banii pe care îi câștiga în România, din salariul de profesoară de muzică, mai ales că trebuie să își țină copilul în facultate.

Elena este în Londra de aproape o lună și nu a găsit încă nimic de muncă într-un domeniu care să nu o solicite foarte mult din punct de vedere fizic. „Am lucrat la hotel, în Heathrow, acum 4-5 ani, dar nu mai sunt în stare să ridic paturi”, ne-a spus ea.

„Am coloana distrusă din cauză că aveam de făcut curățenie în 20 de camere pe zi. Am toate actele necesare, dar aș vrea să găsesc de muncă în alt domeniu, undeva unde să nu fiu nevoită să ridic obiecte grele.”

Un irlandez s-a oferit voluntar

Dar, la Muswell Hill nu au venit, duminică, doar persoane în căutare de loc de muncă, consiliere sau masă gratis. O româncă din Londra a pregătit o oală mare de fasole, pentru cei care au bătut orașul ca să ajungă la adăpostul lui Martin Stone.

Comunitatea românească ajută nevoiașii de alte naționalități

Un irlandez care locuiește în Edgware ne-a spus că a avut o prietenă din Bulgaria și știe prin ce au trecut și trec est europenii la Londra. „Și eu sunt imigrant și știu foarte bine greutățile pe care le au oamenii atunci când vin pentru prima dată aici. Am găsit adresa în Ziarul Românesc și am vrut să îi ajut pe oameni.

Am întrebat în stânga și în dreapta, pentru că știu că la mine în oraș sunt mulți români, iar cineva mi-a spus să caut în ziar. Am găsit publicația voastră și am rugat un român să îmi traducă ce scria, apoi am venit să văd cu ce pot fi de folos”, ne-a declarat el.

MY Romania Group mulțumește pentru ajutorul primit celor fără de care această inițiativă nu ar fi fost posibilă: Ziarul Românesc Weekly, Shpresa Programme, Newman Catholic College, London Citizens, Ambasada României, Soup Kitchen Muswell Hill, Martin Stone, avocatul Emil Mihai Lihandru, cel care a oferit masa din estul Londrei, Sebastian și Cristina Vulvoi, Costel Cam, Mihai Nanu și tuturor voluntarilor cu inimă mare care s-au implicat în proiect.

De asemenea, nu uitați că în fiecare duminică, între 18.00 și 21.00, ușa centrului din Muswell Hill, Dukes Avenue, N102PT vă este deschisă pentru consiliere și o masă caldă oferită de organizația Soup Kitchen Muswell Hill a lui Martin Stone. Pentru mai multe relații, Iris Radulian, MY Romania –  07856516312.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version