in

ICR Londra, din nou sub atacul presei din România. ”S-au cântat manele”. De fapt ce s-a întâmplat

Manele la ICR Londra? Vâlvă mare în presa românească, într-un pluton condus de Antena 3 CNN și G4Media, publicații care au șters pe jos cu conducerea ICR Londra. Motivul: ar fi organizat un spectacol cu manele. Cel puțin acesta a fost esența comunicărilor jurnalistice.
>>> La conducerea ICR Londra vine fosta șefă a Fundației Prințului Charles din România

Manele la ICR Londra? Iată ce a scris Antena 3:

Șefa ICR Londra, spectacol cu manele de 1 Martie

Șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, este din nou în centrul atenției, după ce a fost prezentă la un eveniment controversat, în cadrul căruia a interpretat chiar ea o melodie.

Cu ocazia zilei de 1 Martie, Institutul Cultural Român din Londra a organizat un spectacol special pentru românii din diaspora.

Pe parcursul evenimentului, invitații au fost surprinși de două momente, fiind vorba despre o manea cântată la violoncel și despre un cântec din folclorul româneasc, interpretat, de această dată, chiar de către șefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor.

Cu toate acestea, interpretarea cântecului  “Mociriţă cu trifoi” nu a fost apreciată de cei prezenți la eveniment.

“Piesa era cumva trecută în program, dar nu era trecut și că va cânta directorul ICR Londra”, a spus Cristian Stîncatu, reprezentant ONG români UK.

Cel de-al doilea moment controversat îi revine violoncelistului Andrei Cavassi, care, pe lângă faimoasele lucrări clasice semnate de Bach și melodiile compuse de Gheorghe Zamfir, și-a încântat audiența și cu o manea celebră.

Românii din Londra sunt tot mai nemulțumiți de activitatea ICR, mai ales că, anul acesta, instituția nu a organizat niciun eveniment de Ziua lui Constantin Brâncuşi sau de Ziua Culturii.

“ICR în trecut era foarte activ şi pentru noi, pentru comunitate, contează foarte mult pentru că ICR e practic singurul instrument de promovare a imaginii României. În ultima perioadă, e din ce în ce mai rău, iar asta a culminat parcă cu tot ceea ce s-a întâmplat aseară şi ceea ce sperăm noi să nu mai vedem niciodată”, a mai adăugat Cristian Stîncatu, potrivit observatornews.ro.

Articol preluat cu mare grabă și pus în evidență de G4Media, cu tot cu video furnizat de ong-ul dlui citat.

De fapt, nu era vorba de o manea

Manele la ICR Londra? De fapt, nu era vorba de o manea. G4Media a fost nevoită să rectifice și să facă precizări importante.

Sorin Ciociu, de la Radio Punct – Radioul Românilor din Marea Britanie, arată că în concertul prezentat de Institutul Cultural Român din Londra, în 1 martie, nu s-a cântat maneaua ”De ce mă minți”, lansată de Liviu Guță, ci originalul ei, Ah Kardoula Mou” o piesă grecească din perioada interbelică.

Violoncelistul Andrei Cavassi, in recitalul său in fata unei săli arhi-pline, a trecut ușor de la Bach la Beatles la Coldplay si Aerosmith, de la Camille Saint-Saens si Rafael Ferro la Eric Clapton, Iron Maiden, Luiz Bonfa.

Din repertoriul artistului, fac parte și câteva piese grecești, vibrante și arhi-cunoscute.

Din nefericire aceste piese tradiționale grecești au fost preluate și de câțiva maneliști de la noi, în urmă cu câțiva ani.

Publicul neinstruit din punct de vedere muzical, ar fi putut interpreta, foarte eronat, că astistul ar fi cântat „manele”, și asta ar fi fost vina doamnei Catinca Nistor.

Manele la ICR Londra? Piesa care a creat vâlvă, se numește „Ah Kardoula Mou” o piesa din perioada interbelica, și este interpretată la mai toate concertele susținute de Andrei, atât la Teatrul Colon din Buenos Aires, cât și la Berliner Philarmonie din Berlin, la Blue Note in Tokyo si Pirelli Milano, toate fiind sold-out. Nicidecum nu era vorba de maneaua „de ce mă minți”. Pentru a contribui la informarea dumneavoastră, folclorul românesc preia multe piese ale altor popoare, sârbi, maghiari, rusi…. la fel artisti precum Bregovic preia piese românești”, a transmis acesta.

Întrebarea este: cine îi vrea locul doamnei din fruntea ICR Londra? Altfel nu ar exploda artificii la fiecare eveniment…

Șefei ICR Londra i-a fost reziliat contractul de închiriere a locuinței, aceasta se va muta în sediul institutului

Directoarea ICR Londra nu vrea să stea într-un apartament gratuit, MAE plătește 6.500 de lire sterline pentru un altul situat în apropiere de Harrods

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4.3]

Situație ”terifiantă” sistemul medical

Situație ”terifiantă” în sistemul medical: jumătate dintre lucrătorii de la ambulanță au văzut pacienți decedând din cauza întârzierii

femeie pierdut contul pensia

O femeie de 91 de ani a pierdut contul și pensia, Barclays a declarat-o moartă, apoi a rămas și fără curent și telefon