Programul pentru cadeți români inițiat în primăvară de MY Romania Group și sprijinit de Ziarul Românesc a dat roade. Șapte copii români merg la Școala de Cadeți a Poliției Metropolitane din Brent. Printre ei se numără și Marcos Ranaivoslo, un tânăr de 15 ani, din comunitatea românească din Londra.
Marcos spune că activitățile de la Școala de Cadeți din Preston Road i-au schimbat viața, iar acum își dorește să meargă mai departe și să devină polițist. Și nu orice fel de polițist, ci unul care să acționeze împotriva teroriștilor.
„Îmi place să ajut oamenii”, ne-a mărturisit Marcos, atunci când l-am întrebat de ce își dorește să ajungă polițist.
„Prima dată am văzut în ziar articolul în care scria că se caută cadeți români. Acolo în ziar scria să vin la Newman Catholic College, să fac aplicația. La colegiu m-am întâlnit cu doamna Iris (Iris Radulian, coodronator MY Romania Group – n.red.) care mi-a dat să completez un formular, unde trebuia să pun datele mele și apoi să scriu de ce vreau să fiu polițist.”
Preselecție pentru școala de cadeți a Poliției din Brent (copii români), la Newman Catholic College
„După ce am terminat de completat formularele, doamna Iris a sunat-o pe mama și i-a spus unde trebuie să merg în continurare, și anume la Institutul de Poliție”, ne-a povestit Marcos Ranaivoslo despre primii pași pe care i-a făcut pentru a deveni cadet de poliție. Ce l-a determinat să facă acești pași? „Mereu am vrut să fiu polițist, să vad cum e. Când am citit în ziar, am spus că trebuie să încerc și eu.”
„După ce am urmat toat pașii care erau de făcut, m-au sunat și mi-au spus unde trebuie să merg. M-au trimis la Preston (Școala de Cadeți a Poliției Metropolitane – n. red.). Când am ajuns acolo, am întânlit alți șase copii români. Suntem șapte care studiem acolo”, își amintește el prima întâlnire, din luna mai, cu colegii români. Activitățile de la Școala de Cadeți îi plac foarte mult lui Marcos: „Facem drill-uri, învațăm cum să mergem, cum trebuie să preluăm și să tratăm o plângere. Apoi a trebuit să dăm teste. Eu, după ce am dat testul, am fost anunțat că pot să rămân și să studiez în continuare la ei. Acum aștept să-mi vină uniforma.”
La Școala din Preston merge de o dată pe săptămână: miercurea, de la 18.00, la 21.30, după școală. Apoi, mai sunt evenimentele unde trebuie să fie prezenți toți cadeții. Ce înseamnă evenimente pentru cadeții din Preston?
„Mergem pe stradă și aplicăm drill-urile pe care le-am învățat la Preston și vin și comandanți care ne supervizează execuția. De sărbători, de Halloween, de Paște, facem excursii, unde desfășurăm alte activități”, ne-a explicat Marcos. „Câteodată excursiile sunt de o zi, câteodată de două zile. Dar sunt și excursii mai lungi, de o săptămână.”
Marcos ne-a povestit cum a decurs excursia din acest an de Halloween, când cadeții au trebuit să înfrunte niște zombie care invadaseră Londra.
MY Romania Group a primit diploma ambasadorului pentru activitatea din comunitate
„Am fost cazați într-o casă «bântuită»”, explică el. „Și am jucat diferite jocuri. În unul dintre ele am fost anunțați că Londra a fot invadată de niște zombi și a trebuit să ne mutăm de acolo în alt sediu, unde am ajuns după 30 de minute de mers cu mașina. Când am ajuns la cel de al doilea sediu , acesta era sub pământ. Era tare frumos. Am intrat prin niște tuneluri secrete, unde nu aveai voie să mergi fără cască. Era foarte întuneric și erau tot felul de zombi înăuntru. Câte o dată reușeau să te sperie de adevăratelea și îți venea să plângi. Dar până la urmă a fost amuzant, pentru că zombii erau oameni deghizați care atunci când vedeau că ne speriem prea tare începeau să râdă.”
Marcos spune că vrea să continue cariera în polițe: „Voi îmbrățișa cariera de polițist pentru că asta e ceea ce îmi doresc să fac atunci când o să cresc mare. Acesta este țelul meu.”
Marcos crede că activitățile l-au schimbat, i-au împunătățit viața: „Ne fac să înțelegem oamenii mai bine. Devenim mai responsabili în viață.” Tânărul ne-a mai spus că vrea să devină polițist pentru că îi place să ajute oamenii: „de fiecare dată când ajuți pe cineva, iar fiecare om are nevoie de ajutor, atunci îi faci viața mai bună, îl faci pe el mai bun ca om.”
După cei patru ani pe care îi are de urmat la Școala de Cadeți, Marcos vrea să rămână în Poliție, pentru „a lupta împotriva teroriștilor”. „Mi-ar plăcea să lucrez la Antitero”, ne-a mărturisit el.
„Pentru că o dată am avut un curs despre terorism unde am primit multe informații pe acest subiect, dar despre care nu pot vorbi. Mi-a plăcut foarte mult acel curs și vreau să particip activ, nu să fac o muncă de birou.”
Ai săi sunt conștienți că este o meserie periculoasă, dar îl susțin: „Mereu îm spun să am grija!”
Cât despre ceilalți români de acolo: „Ne înțelegem bine, am format o echipă, suntem ca o familie și ne-am apropiat foarte mult unii de ceilalți. Eu mă înțeleg foarte bine cu doi dintre ei. Dar ne înțelegem bine și cu ceilalți. Acolo sunt copii de foarte multe naționalități: spanioli, portughezi, ca în toată Londra, de altfel.”
Mircea Maer