Mihnea Motoc a primit, marţi, 12 mai, aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă din Parlament pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie, cu 20 de voturi favorabile şi doar unul “împotrivă”.
Potrivit Mediafax, Motoc a declarat la audieri că are şansa de a porni la drum cu un guvern aflat la început de mandat, cu o majoritate limpede.
“Este un moment de cotitură, de răscruce identitară şi politică pentru Marea Britanie, de interes pentru poziţionarea sa în Europa şi în lume. Mă voi baza mult pe investiţia diplomatică deja realizată acolo, pe bunele practici create de predecesorii mei”, a spus Motoc, citat de Mediafax.
El le-a spus parlamentarilor că se va concentra în patru direcții majore: aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE şi Marea Britanie, şi anume referendumul anunţat pentru 2017, şi din perspectiva ţării noastre, centrarea pe problemele şi preocupările, dar şi oportunităţile unei comunităţi de români bine ancorate în societatea britanică.
Despre comunitatea românilor din Marea Britanie, Motoc a spus că 80% dintre aceştia sunt angajaţi, fiind o medie care depăşeşte media de angajare, de ansamblu, în societatea britanică şi o depăşeşte pe baza unor calificări profesionale care sunt superioare.
“În cazul comunităţii românilor, problematica este însoţită de foarte multe sensibilităţi, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu mă va lăsa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale fiinţării românilor în Marea Britanie, am început să mă familiarizez cu faţete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulară, cea privind cooperarea poliţienească”, a mai declarat Motoc.
El a adăugat că este “ofensat de discriminări, de orice stereotipuri la adresa românilor, care în ultimă instanţă se repercutează asupra imaginii şi statutului nostru ca ţară”.
Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană şi a fost propus ambasador în Marea Britanie şi Irlanda de Nord.
Diplomatul Motoc era ambasador pe lângă UE din aprilie 2008.
În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Anterior a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe.
Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Mihnea Motoc are un master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa (Franţa).
Este OFICIAL! Președintele Iohannis a aprobat plecarea lui Jinga. Vezi cine va fi ambasador în UK!
Surse guvernamentale: Ambasadorul Jinga va fi înlocuit. Ponta a semnat