in

Ministrul diasporei, întâlnire cu oficialități britanice. Intotero: „Prioritatea MRP – protejarea drepturilor celor peste 400.000 de români”



Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut luni, 25 iunie, întâlniri cu oficialități guvernamentale britanice, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale, în cadrul vizitei efectuate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în marja Galei “100 pentru Centenar” de la Londra, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Împreună cu Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Dan Mihalache, ministrul a efectuat o deplasare la Brent, unde este concentrată cea mai numeroasă comunitate românească din Regatul Unit – aproximativ 80.000 de conaționali.

Delegația a avut întrevedere cu primarul Arshad Mahmood și cu liderul Consiliului, Muhammed Butt, principalele teme de discuție fiind situația comunității românești, precum și aspecte sociale și de integrare.

Ministrul a vizitat și Biroul de Eliberare de Titluri de Călătorie amenajat la Brent Civic Centre.

„Am apreciat deschiderea de care autoritățile locale dau dovadă față de comunitatea românească. O dovadă a acestei deschideri este chiar autorizarea înființării acestui birou care reprezintă o inițiativă de mare succes, fiind atât de aproape de românii care s-au stabilit în număr atât de mare în Brent”, a spus ministrul.

Delegația a avut apoi o întrevedere cu Lordul Martin John Callanan, Ministru de Stat în Departamentul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Ministrul Natalia-Elena Intotero a arătat că prioritatea MRP o constituie protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de  cetățeni români care locuiesc, studiază sau muncesc în Marea Britanie.

Ministrul a subliniat că se pune accent pe derularea unor campanii de consultare cu comunitatea românească din Regatul Unit, comunitate direct afectată de procesul Brexit, și care trebuie să fie parte a procesului decizional.

Lordul Callanan a arătat că negocierile de până acum au rezolvat, în mare parte, drepturile cetățenilor europeni, pe durata perioadei de tranziție, și a afirmat că dorește ca Marea Britanie și România să aibă și în viitor o relație foarte bună și sigură.

S-a mai discutat și despre exploatarea prin muncă și cazurile de sclavie modernă raportate în Marea Britanie, care au adesea drept victime cetățeni români.

De altfel, MRP derulează campania „Informare acasă! Siguranță în lume!”, de a-i face pe cei care pleacă sau vor să plece la lucru în afară să conștientizeze pericolele muncii la negru, să afle cum pot evita capcanele traficanților de persoane.

Totodată, ministrul român și ministrul de stat britanic au evaluat stadiul în care se află Proiectul de Strategie Comună privind Sclavia Modernă (UK-Romania Joint Strategy on Modern Slavery) și Protocolul din 2014 al Organizației Internaționale a Muncii, privind Munca Forțată.

Natalia-Elena Intotero și-a manifestat preocuparea privind viitorul studenților români din Marea Britanie. „Avem în jur de 10.000 de studenți în Regatul Unit și suntem preocupați de statutul lor după Brexit, în special în privința taxelor de școlarizare”, a punctat ministrul.

Secretarul de Stat Caroline Nokes a salutat faptul că România are un minister pentru românii de peste hotare și a afirmat că existența ministerului facilitează informarea comunității românești din Marea Britanie. În acest context, cei doi oficiali au convenit să mențină și în viitor un dialog deschis inclusiv în ce privește viitoarea politică pentru imigrație pe care Guvernul de la Londra o va face publică în perioada următoare.

Drapelul național al României, înălțat în Brent

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă un accident cu un microbuz românesc în Ungaria. Opt români răniți, doi grav

Val de căldură peste Anglia. Temperaturile vor depăși 33 de grade Celsius