in

Ministrul român al Muncii: Am primit asigurări că piaţa muncii se va liberaliza din 2014

Toţi miniştrii Muncii din ţările membre UE, inclusiv cei din Olanda şi Marea Britanie, au afirmat că liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari se va face din 2014, a declarat, luni, la întorcerea de la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ea a mai spus că toţi omologii săi din statele membre UE au afirmat că liberalizarea pieţei muncii este un drept al cetăţenilor europeni şi nu poate fi pusă în discuţie atunci când vine vorba despre români şi bulgari.Câmpeanu a spus că nu crede că măsura va duce la un val de migraţie, explicând că persoanele care au vrut să muncească în străinătate, respectiv forţa de muncă calificată, au plecat deja şi contribuie la PIB-ul altor ţări.

“Din 2014, probabil că vor mai pleca tinerii, pentru studii, şi forţă calificată de muncă. Ţările care au făcut un subiect de scandal din migrarea românilor sunt ţări în care sunt alegeri sau Marea Britanie, care a acumulat de zeci de ani probleme privind migraţia. Aceste probleme acumulate au găsit acum o supapă”, a declarat demnitarul.

Ministrul Muncii a mai spus că niciun sondaj făcut până acum nu a confirmat ipoteza unei migraţii masive, cercetările BBC arătând că doar unu la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că se gândesc că ar putea accesa un loc de muncă în străinătate.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu: Fiți recunoscători românilor care muncesc în locul britanicilor care trăiesc din ajutoare sociale

În acelaşi context, ea a afirmat că există semnale potrivit cărora angajatorii din alte state membre doresc să angajeze cetăţeni români, pentru că aceştia sunt dispuşi să ocupe locuri de muncă pe care cetăţenii din statele respective le refuză.

“În Marea Britanie, spre exemplu, vor să angajeze români. Deja au luat poziţie în acest sens”, a adăugat Câmpeanu.

Ministrul îi sfătuieşte pe românii care vor să plece să muncească în străinătate ca înainte de a semna un contract să se informeze dacă firma respectivă este înregistrată şi autorizată. Aceeaşi categorie de persoane este sfătuită să citească atent contractul, să îl ceară scris în limba română şi să ia legătura cu ambasada României din ţara respectivă, în aproape toate statele membre existând şi ataşaţi pe probleme care ţin de piaţa muncii.

Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania sunt statele care au refuzat să liberalizeze piaţa muncii înainte de 1 ianuarie 2014.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministerul de Interne face planuri pentru „invazia” românilor și bulgarilor

Slujbe pentru români plătite cu peste 27.000 de lire pe an