Atunci când ceea ce știi despre taxe ai aflat de pe la prieteni, cunoștințe sau colegi de muncă, riști să ai probleme și să intri chiar sub vizorul inspectorilor fiscali. Printre românii din Marea Britanie circulă tot felul de mituri cu privire la taxe și la aplicarea lor.
Unul dintre colaboratorii noștri, Filip Barbacaru, general manager la Global Tax Refund Ltd, demontează, punct cu punct, nouă dintre cele mai bine înrădăcinate mituri despre taxele din Marea Britanie.
Pentru că am intrat de curând într-un nou an fiscal, sperăm ca sfaturile sale să vă prindă bine.
„Lucrând în domeniul fiscal din UK de mai bine de șapte ani am soluționat peste 14 mii de dosare, știu, vi se pare o sumă aruncată la întâmplare pentru a impresiona, dar nu, suma exactă este 14,427 dosare până astăzi – 16 aprilie 2015,” spune Barbacaru.
„După cum vă puteți imagina, clienții din acest domeniu provin din toate paturile sociale: de la muncitori necalificați în construcții şi sezonieri în agricultură până la chirurgi şi IT-ști. Oricum un lucru îi apropie pe toţi –curiozitatea! De-a lungul timpului am primit fel şi fel de întrebări, dar unele tind să se repete din nou şi din nou. Iată cele mai des întâlnite întrebări şi răspunsurile aferente:
Este adevărat că fiind în primul an pot să recuperez toate taxele?
GREŞIT! Legile se aplică exact la fel pentru toată lumea, indiferent de sex, vârstă, culoare, dar mai ales dacă sunteți în primul an sau nu. Știu de unde provine acest zvon şi vă explic în continuare. Cei care au ajuns pentru prima dată în Marea Britanie, au ajuns şi ei când au putut, unii în aprilie, alţii în noiembrie iar alţii în februarie şi aici intervine diferența.
Anul fiscal în Marea Britanie este cel mai ciudat an fiscal pe planetă, începe pe 6 aprilie şi se termină pe 5 aprilie anul următor.
Cei care au ajuns în aprilie, au prins un an fiscal întreg şi atunci au depășit cu siguranță pragul de impozitare de £10,000 pe 2014-15 (a crescut la 10,600 începând cu 6 aprilie 2015) şi atunci pierd o mare parte din taxe tocmai din cauză că profitul (în cazul celor care lucrează ca self employed) sau venitul TOTAL ca angajat (de pe toate P45-urile – documentul de sfârșit de job şi P60-urile – documentul de sfârșit de an fiscal) a depășit pragul de impozitare. Pe când cei din urmă care au ajuns în februarie, au prins numai 2 luni din an fiscal şi atunci şansele sunt destul de mici să fi adunat un profit mai mare de £10,000; în acest caz că vrea să recupereze integral taxele sau nu, statul i le restituie pe toate pentru că NU au depăşit pragul de impozitare.
Vreau să plec definitiv din UK, pot să-mi recuperez toate taxele de pe National Insurance Contribution?
Imposibil! E un zvon care circulă în special printre români. M-am documentat pe toate căile legale şi nu există nici o prevedere în acest sens. Am şi testat serviciul şi nu funcționează, răspunsul biroului de taxe (HM Revenue & Customs) fiind negativ de fiecare dată.
Am încercat de nenumărate ori să dau de o persoană (reală) care a reușit să facă acest lucru, am la rândul meu câteva întrebări să-i adresez. Dacă printre dvs cei care citiți acest articol știți o astfel de persoană rugați-o să-mi dea un telefon, sunt dispus să plătesc şi £100 pe minut de consultanță. Vă imaginați câte zeci de mii de romani ar putea să beneficieze de acest serviciu și în loc să lăsăm britanicilor câteva sute de milioane de lire le-am putea investi în România, evident la întoarcerea definitivă în țară.
Am colegi care au recuperat câte 3, 4, 5 mii de lire 7 ani la rând și nu au avut niciun control.
Zicala “să moară capra vecinului” reprezintă foarte bine poporul român, din păcate. Fiecare este pe cont propriu la biroul de taxe şi fiecare este mai mult sau mai puțin norocos. Eu, personal, cunosc cazuri care au fost verificate chiar din primul an.
Alte cazuri care nici măcar nu au văzut banii de pe taxe şi au fost verificate. Alții recuperează de mulți ani taxe şi nu au avut niciun control şi nici nu le doresc așa ceva, pentru că știu ce presupune. Numai cei care au fost verificați știu ce presupune un control şi prin ce stres se trece, nemaivorbind de taxele pe care trebuia să le plătească înapoi sau eventualele amenzi, ce sunt de ordinul a miilor de lire.
Am plătit 9 mii de lire taxe, cât pot să iau înapoi?
Întrebarea este total greșită. Un contabil pentru a putea face un calcul exact are nevoie de cel puţin 3 sume: totalul câștigat (Gross Pay), totalul cheltuielilor deductibile şi totalul taxelor reținute (Total Tax). Deci, răspunsul va varia de la persoana la persoană, în funcție şi de celelalte două sume. Mai trebuie să precizez şi faptul că să ține cont de anul fiscal pentru care se face calculul, pentru că pragul de impozitare variază de la an la an. O regulă nescrisă spune în felul următor: cu cât mai mult ați depășit pragul de impozitare cu atât mai puține taxe recuperați, sau chiar deloc.
Am primit o amendă de £100, merg să o plătesc?
NU! Exact cum spun doctorii se aplică şi în domeniul contabil: “mai bine previi o boală decât să o tratezi”. Cu alte cuvinte, întâi de toate trebuie făcută închiderea de an (în engleză Tax Return) pentru anul în cauză şi după aceea de anulat sau în cel mai rău caz de plătit amenda. Faptul că o plătiți nu vă scutește de obligația legală de a depune un Tax Return, din contră amendă crește şi crește până la un maxim de £1,600 dacă se întârzie 9 luni de la termenul limită de 31 ianuarie.
E adevărat că dacă îmi recuperez taxele nu voi mai avea drept la pensie?
NU! Taxele pe care le recuperăm sunt numai taxe pe venit care sunt cunoscute şi sub numele de INCOME TAX / CIS TAX / PAYE TAX, în nici un caz nu sunt contribuții sociale adică National Insurance Contribution (NIC). Cele 4 categorii de NIC (Class 1, 2, 3 şi 4) sunt luate în calcul atât pentru pensie cât și pentru ajutoarele sociale.
Când îmi pot recupera taxele?
E în funcție de situația fiecărei persoane în parte. Persoanele fizice se împart în două categorii din punctul de vedere al biroului de taxe: Pay Aş You Earn (PAYE) şi Self Assessment (SA). Cei care lucrează numai ca angajați şi au numai NI Number atunci sunt trecuți în PAYE. Cei care au şi UTR Number sunt trecuți în SA, indiferent dacă au lucrat ca self sau nu, atâta timp cât self employment-ul este deschis, HMRC va cere câte un Tax Return la sfârșitul fiecărui an fiscal.
Are logică această lege pentru că biroul de taxe nu are de unde să știe dacă ați lucrat ca self employed sau nu, numai după ce primesc declarația dvs vor vedea ce ați făcut în acel an.
Revenim, cei care sunt în PAYE pot recupera taxele în două situații:
a. în momentul în care pleacă din UK, fără intenția de a se întoarce înapoi în Marea Britanie până pe 5 aprilie;
b. dacă jobul a continuat pe tot parcursul anului fiscal, numai după 5 aprilie ne permite legea să recuperăm taxele plătite în plus (dacă e cazul).
Pe de altă parte cei care sunt în Self Assessment își pot recupera taxele numai o dată cu depunerea declarației de închidere de an, adică începând cu 6 aprilie, până pe 31 ianuarie anul următor.
Se poate recupera şi N.I.? (se referă la National Insurance Contribution)
NU! Singurul impozit recuperabil este taxa pe venit (Income/CIS/PAYE tax). Numai în cazul în care din greșeală s-au plătit mai multe taxe pentru NIC atunci se poate recupera diferența. Dar în cei șapte ani de experiență nu am întâlnit nici o persoană care a plătit prea mult NIC.
Lucrez full time ca angajat și plătesc prea multe taxe, cum pot să le recuperez?
Taxele (Income/PAYE tax) se pot recupera numai în cazul în care au fost plătite în plus. Cei care lucrează ca angajați (au numai NI Number) își pot face un calcul pe cont propriu să vadă dacă au plătit taxe în plus sau nu. Vă dau mai jos câteva exemple pentru a înțelege cum se face un calcul pentru anul fiscal care tocmai s-a încheiat 2014-15.
Andrei are un câştig de £8500 şi taxe de £750, Elena a câştigat £16,000 şi £2100 taxe, iar Robert are un câștig de £41,000 și taxe £7,500:
În cazul lui Andrei e simplu, venitul lui este sub pragul de impozitare de £10,000 și atunci își poate recupera integral taxele, adică toți cei £750.
În cazul Elenei: 16,000 – £10,000 (pragul de impozitare) = £6,000 peste prag. £6,000 x 20% = £1,200 taxe pe care le pierde din cauza pragului de impozitare. Iar diferența poate fi recuperată: £2,100 – £1,200 = £900 suma recuperabilă.
Robert din punct de vedere fiscal este cel mai nefericit pentru că a depășit şi pragul de 40%, income tax de £31,865. Și atunci:
£41,000 – £31,865 = £9,135 peste pragul de 40%, £9,135 x 40% = £3,654 se pierd pentru că a depășit pragul de 40%
£31,865 – £10,000 = £21,865 peste pragul de 20%, £21,865 x 20% = £4,373 se pierd pentru că a depășit pragul de 20%. Deci în total Robert ar fi trebuit să plătească £3,654 + £4,373 = £8,027 taxe, dar el a plătit numai £7,500, deci diferenţa de £7,500 – £8,027 = –£527 pe care le datorează către HMRC şi o să i le ceară. Îl sfătuim pe Robert să ne sune să-l sfătuim cum poate economisi din taxe.
Dacă sunteți în cazul lui Andrei sau al Elenei nu ezitați să ne contactați pentru a vă putea ajuta să recuperați taxele plătite în plus.
Filip Barbacaru
general manager
GLOBAL TAX REFUND LTD
077 6169 6166
office@globaltaxrefund.co
www.globaltaxrefund.co
Unit 7 G8
Forum House
Empire Way
Wembley
HA9 0AB
Program de lucru: luni-vineri de la 11.00 la 18.00, în weekend numai pe bază de programare
Ți-ai încheiat anul financiar? Vezi ce te așteaptă din 2016!