Gearard Batten, europarlamentar UKIP și Rita Chadha, de la Forumul pentru Refugiați și Imigranți din Essex și Londra (RAMFEL), au comentat pentru East London Advertiser situația românilor care au ales să trăiască sau să muncească în Marea Britanie. Cei doi au opinii divergente pe această temă, reprezentantul partidului extremist fiind de părere că imigrația reprezintă un dezastru pentru țara sa.
Batten a spus: „Apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană înseamnă că politica noastră în ceea ce privelte imigrația este efectiv necontrolată și fără discernământ, în sensul real al cuvântului.”
„Noi nu avem dreptul de a alege imigranții care vor să vină aici, pentru că sub legislația UE cetățenii oricărui stat membru au dreptul de a veni aici.”
„Prin urmare, nu vin doar medici, asistente medicale, lucrători care respectă legea și oameni cu înaltă calificare, pe care noi i-am putea alege, dar vin și criminali, dependenți de droguri, alcoolici, vagabonzi, pe care dacă nu îi primim strigă că îi discriminăm și că acționăm împotriva legislației UE.”
„Nu numai asta, dar suntem obligați și să le plătim ajutoare sociale, în temeiul aceleiași legislații UE. În 2004, guvernul laburist a deschis ușa țărilor care au aderat la Uniunea Europeană și a spus că vor veni aproximativ 13.000 de oameni. Până acum au venit peste un milion.”
„La 1 ianuarie, o dată cu ridicarea restricțiilor, alte 29 de milioane de persoane au primit drepturi nelimitate de a intra în Marea Britanie.”
Dezbatere aprinsă pe tema românilor în PE. Gerard Batten (UKIP): “criminali, dependenţi de droguri, alcoolici, cerşetori şi persoane care caută beneficii”
„Rămâne de văzut exact cât de mulți vor veni, dar chiar și dacă numai un mic procent va face acest lucru, tot va însemna încă sute de mii de noi imigranți (…) Marea Britanie are aproape 2,5 milioane de șomeri, ceea ce este o problemă deosebită pentru tineri.”
„Este un dezastru pentru Marea Britanie și singurul mod în care putem să recâștigăm controlul este să părăsim Uniunea Europeană.”
La rândul său, Rita Chadha, CEO al organizației Forumul pentru Refugiați și Imigranți din Essex și Londra spune că i se pare remarcabil câtă isterie a provocat în toate partidele politice dezbaterea cu privire la România și Bulgaria.
Lorzii britanici iau apărarea românilor. Earl Atlee: „aduc beneficii nete Marii Britanii”
„Afirmația conform căreia de la 1 ianuarie ne-ar fi inundat cetățenii din cele două țări a fost complet nefondată”, a declarat ea pentru East London Advertiser.
„Am avut până acum doar doi clienți din România, unul a fost aici în 2009, iar celălalt în 2011. La nivel național nu a existat nicio creștere a numărului de români și bulgari și nici rezervările pentru zborurile din Bulgaria și România nu au crescut.”
„Pe plan local, în estul Londrei, cei mai mulți români și bulgari lucrează în construcții. Cea mai mare parte desfășoară activități independente, aceștia au rareori dreptul la ajutoare sociale și locuințe de la stat.
„Puțini se bazează pe asistența medicală britanică, pentru că de multe ori este mai ieftin să acoperi costurile pentru a merge acasă la tratament, decât să aștepți la cozile de aici.”
„Faptele vorbesc de la sine, nu există nici un «aflux» sau «potop» de bulgari și români, în cazul în care ar exista, de ce ar merge NHS în România pentru a recruta personal?”
Financial Times: Românii nu se grăbesc să emigreze în Marea Britanie
„Imigrația a fost întotdeauna o parte din istoria și moștenirea noastră, în special în estul Londrei și înseamnă o contribuție substanțială la economie, la viața comunității și la vitalitatea orașului nostru, de care ar trebui să fim mândri.”