Ultimul raport Atitudini Sociale Britanice (British Social Attitudes), publicat pe 18 septembrie, arată că trei sferturi dintre britanici doresc reducerea imigraţiei.
Proporţia de respondenţi în favoarea unei anumite reduceri a imigraţiei a crescut de la 63% în 1995 la 72% în 2003 şi la 78% în 2008, chiar înainte de declanşarea crizei. De atunci a existat un mic declin, 75% dintre respondenţi pledând în 2011 pentru o reducere a imigraţiei în general şi 51% dorind o reducere mai consistentă.
Pe forumurile online britanice există zeci de discuţii despre imigranţi, cele mai multe despre polonezi, care sunt în număr foarte mare în Marea Britanie, fiind estimaţi la peste un milion.
Atitudinea britanicilor privind imigraţia: “Vrem puţini, dar buni”
Britanicii vorbesc pe forumuri şi grupuri de discuţii despre problemele create de polonezi, despre câte beneficii iau aceştia de la stat, despre lipsa locurilor de muncă şi despre dezavantajele imigraţiei, uneori ajungându- se la opinii ultranaţionaliste şi rasiste.
Britanicii se plâng că pe forumurile poloneze din UK există secţiuni întregi despre “cum poţi obţine beneficii de la stat chiar dacă nu ai stat nici măcar o zi în Marea Britanie”.
Britanicii spun că există mii de anunţuri de locuri de muncă publicate doar pentru polonezi, în limbă poloneză, există cartiere întregi cu afaceri poloneze şi în care parcă nu se mai vorbeşte engleză deloc.
Nu lipsesc nici discuţiile despre români, din care reiese că nu suntem priviţi cu ochi buni. Este evidentă influenţa titlurilor din presa tabloidă, cum ar fi: “Romanians are coming, what now?”, “Fourty to fifty Romanian Criminals per day”, “Romanians, on top of the most wanted lists” etc.
Trei sferturi dintre britanici se opun imigraţiei
România este o ţara mai săracă decât Polonia, iar britanicii cred că un val de români săraci va invada Marea Britanie imediat după ridicarea restricţiilor, la sfârşitul lui 2013. Atunci românii vor aplica pentru beneficii, împovărând şi mai tare sistemul. Românii vor lua şi locurile de muncă rămase, casele sociale si vor comite infracţiuni.
Conform regulilor UE, restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor fi ridicate în toate statele membre până la sfârşitul anului 2013.
Ce spun românii despre această imagine proastă pe care o au britanicii şi despre ridicarea restricţiilor?
Unii le dau dreptate englezilor.
Livia (Portsmouth): “Este normal să aibă o părere proastă, vedeţi câte se întâmplă din cauza infractorilor. Au ajuns oamenii aici în cartier să îşi ferească telefoanele şi să pună mâna la buzunare când aud vorbindu-se româneşte. Mie mi-ar conveni să nu mai existe restricţii, dar mă gândesc la cât de rău vom fi priviţi”.
Cătălin (Southampton): “Eu nu îmi doresc să se ridice restricţiile. La ce bun? Cei care vor şi sunt suficient de hotărâţi să îşi schimbe viaţa, reuşesc, cu toate restricţiile din lume. Dacă ar fi libertate completă, ştiţi cum e românul, o înţelege greşit. Au dreptate englezii de pe forumul acela, vor veni cu sutele de mii să ceară ajutoare”.
Roxana (Londra): “În Londra abia dacă mai vezi picior de englez. Vecinii mei sunt toţi de prin India, Pakistan, am câţiva polonezi, bulgari, noi românii de ce nu am avea drepturi că toţi ceilalţi? E normal să se mai supere câte un englez că după zece ani nu-şi mai recunoaşte ţara, dar se obişnuiesc, nici ei nu sunt sfinţi”.
Alţii spun că englezii nu au dreptate să se teamă de români.
Marcel (Leeds): “Suntem cetăţeni UE, şi-au bătut joc de noi atâţia ani, noi de ce suntem lăsaţi în urmă? România a ajuns o ţara de mână a doua, măcar să putem munci unde vrem în Europa, măcar atât. Englezii o să înţeleagă până la urmă că este o diferenţă între românii care muncesc şi ăia care fură”.
Iulian (Londra): “Nu le luăm nimic, nu le luăm locurile de muncă, la case plătim chirii, de ce s-ar plânge? Că muncim ieftin? Oricum, dacă mergi să te angajezi, nu te vor alege pe tine, vor alege tot un englez. Te aleg pe tine doar dacă le ceri foarte puţini bani sau dacă nu au altă opţiune. Restricţiile trebuie ridicate, nu suntem cetăţeni de mâna a doua”.
D.S.