Menu
in

Povestea unui tânăr inginer român din UK care luptă împotriva cancerului

Alexandru Moldovan este unul dintre tinerii români care fac cinste ţării peste hotare. Proaspăt absolvent al uneia dintre cele mai bune 10 facultăţi de inginerie din Marea Britanie, el a ales să îşi continue studiile acolo, dedicându-se unui scop nobil. Inspirat de tatăl său, medic oncolog, acesta îşi propune să găsească metode noi de a lupta împotriva cancerului prin inginerie.

Decizia de a pleca la studii în Marea Britanie nu a fost una tocmai dificilă pentru Alexandru Moldovan, având în vedere beneficiile oferite de facultăţile de acolo.

“Cele mai atractive aspecte ale studiului în Marea Britanie mi s-au părut deschiderea largă către tehnologie pe care o oferă facultăţile de acolo şi numeroasele ore de muncă practică integrate în cursuri. Un alt factor important mi s-a părut transparenţa şi obiectivitatea procesului de examinare şi de notare. În plus, am considerat că, terminând o facultate în Marea Britanie, voi avea şanse mai mari de afirmare în domeniul cercetării decât în România”, explică Moldovan pentru dailybusiness.ro

Mulţi studenţi români în UK nu ştiu despre avantajele studierii în Scoţia faţă de Anglia. “Motivul pentru care am ales Scoţia de la început este cel al taxei de studii exagerat de ridicată din Anglia (aproximativ 10.000 de lire pe an). Scoţia, din acest punct de vedere, este mult mai atractivă. Aici taxele sunt mult mai reduse (1.820 lire pe an pentru studenţi din UE) şi în majoritatea cazurilor aceasta taxă este subvenţionată total”, arată tânărul român.

El mai spune că în Scoţia cursurile la facultate sunt plătite integral de către guvern pentru toţi studenţii ce vin din Uniunea Europeană şi sunt nerambursabile. “Acest aspect a fost unul determinant în alegerea Scoţiei ca loc de studiu în detrimentul Angliei, unde taxele sunt foarte mari”, mărturiseşte Alexandru Moldovan.

Tânărul inginer român trăieşte din plin “visul britanic”. Ajuns şef de promoţie, acesta poate urma direct cursuri de doctorat, fără a mai face şi master.

În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, Alexandru Moldovan spune că în următorii ani se va concentra pe lucrarea şi mai apoi teza sa de doctorat. După accea, speră să continue să lucreze ca cercetător în cadrul facultăţii şi să avanseze către titlul de profesor în urmatorii 10 ani. scrie dailybusiness.ro

“Pe urmă, daca situaţia din România va fi favorabilă cercetării în domeniul ingineriei medicale, plănuiesc să mă întorc şi să îmi continui munca în ţară”, adaugă tânărul.

Pasionat de munca sa, Moldovan consideră că ingineria poate oferi multe soluţii în tratamentul bolilor în general, nu doar a cancerului. “Însă, din păcate, în tratamentul cancerului, dominante sunt radiologia şi chimioterapia care sunt foarte dăunătoare organismului uman, duc la multe complicaţii şi nu oferă un prognostic atât de bun pentru riscul la care este supus pacientul. Eu cred că pot fi descoperite noi metode mult mai puţin invazive şi distructive pentru organismul uman de a trata cancerul decât în prezent şi consider că ingineria alături de fizica pot oferi soluţii”, subliniază inginerul român.

El mai spune că persoana care l-a determinat să se dedice acestui scop nobil, lupta împotriva cancerului, este tatăl său, medic oncolog, dar care practică şi medicina integrativă, complementară şi alternativă.

“Multi pacienţi bolnavi de cancer vin la el pentru a se trata sau pentru a-şi ameliora simptomele. În numeroase cazuri, tatăl meu mi-a demonstrat că în lupta cu această boală este nevoie de inventivitate şi că există şi alte căi de a o combate decât radiologia şi chimioterapia. Din cauza că eu nu am făcut facultatea de Medicină, nu pot continua pe calea lui, însă sper să pot găsi metode noi de a lupta împotriva cancerului prin inginerie, conchide tânărul român.



CITITI MAI MULT:

Un englez în România. Povestea lui Graham Robinson, fost impresar artistic la Londra, acum ţăran în Ardeal

Povestea unui român din UK: “Am fugit de dictatură, am studiat la Oxford şi am propria afacere”

Povestea primei academii românești de fotbal din Londra. 39 de copii români visează la Premier League. GALERIE FOTO

Povestea unei românce prostituată în Țara Galilor, la BBC

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version