in

Preoții ortodocși români din Marea Britanie, acuzați că nu vor să boteze un bebeluș

O româncă din Marea Britanie se află într-o situație disperată. Bebelușul său, în vârstă de doar 7 săptămâni este refuzat să fie botezat de toți preoții români ortodocși la care femeia a apelat.

Motivul, spune ea, este faptul că familia respectivă nu a făcut cununia religioasă, lucru necesar în parohia respectivă, pentru efectuarea unui botez. Însă, familia mai are un copil, pe care l-a botezat cu câțiva ani în urmă, deși soții nu erau nici atunci cununați religios.

Femeia a precizat pentru observator.tv că fost la mai multe biserici, însă a primit același răspuns. Botezul nu se poate face dacă soțul și soția nu sunt cununați religios, chiar dacă în certificatul de căsătorie ei sunt declarați, oficial, soț și soție.

Se pare că măsura vine în urma unei recomandări ferme a Înalt preasfințitului Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Unul dintre preoții români contactați de mamă pentru botezul bebelușului a precizat că botezul nu se mai face pentru familiile care nu sunt cununate religios și nici pentru familiile ai căror nași nu sunt cununați religios, iar măsura a fost pusă în aplicare ca urmare a unei recomandări ferme Mitropolitului Iosif.

Astfel, spune preotul, se dorește responsabilizarea enoriașilor în ceea ce privește noțiunea de familie creștin-ortodoxă.


„Sfântă Taina a Botezului este mai mult decât un act de cult pe care îl săvârșim la cerere. Este încreștinarea celui venit pe lume și așezarea lui in randul crestinilor. Botezul copiilor s-a incetatenit pe baza credintei si apartenentei familiei din care face parte la comunitatea crestina. De aceea familia in care este asezat ca si crestin trebuie sa fie una crestina cu tot ceea ce implica ea. Nasii fiind cei care marturisesc credinta in numele finilor lor trebuie sa fie si ei crestin ortodocsi, casatoriti daca sunt cuplu si sa fie un model pentru finii lor din punct de vedere moral. Am menționat-o deja și mă repet, într-o ședință pe care am avut-o anul trecut cu IPS Mitropolit Iosif, ni s-a cerut să nu mai facem botezuri pentru copiii ai căror părinți nu sunt căsătoriți, decât în cazuri deosebite”, precizează preotul Ovidiu Severian Semerean, într-o postare pe Facebook, din 9 ianuarie 2019.

Există și unele excepții de la regulă, dar acestea țin mai mult de botezul unor copii proveniți din familii dezorganizate sau fără posibilități financiare, a mai spus preotul.

De asemenea, preotul precizează că s-a oferit să oficializeze gratis cununia religioasă pentru cei doi soți, însă a fost refuzat categoric.

Mama bebelușului spune că nu i se pare normal să fie obligată să se cunune religios, când ea nu vrea să facă asta, doar ca să-și boteze copilul, mai ales că în România nu există această obligativitate.

Mai mult, femeia se gândește cu groază la faptul că va trebui să supună un bebeluș, la o vârstă atât de fragedă, la o călătorie în România, în care se poate întâmpla orice, doar ca să-l boteze.

Însă, femeia spune că mai are o șansă, la o biserică aflată la peste 100 de kilometri depărtare, unde părintele ar fi chemat-o să „o vadă” întâi și apoi să îi spună dacă îi botează copilul sau nu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Logică în PSD: De ce nu are România autostrăzi? Pentru că „duduie“ economia

Tăriceanu, laude pentru românii din UK: «Au demonstrat o foarte bună integrare, datorită pregătirii profesionale superioare»