Menu
in

“Asta e viaţa de şofer profesionist”



Florin Trufin, 34 de ani, este din Radăuţi, judeţul Suceava. A venit în Marea Britanie în 2002. A lucrat ca muncitor necalificat, apoi ca electrician timp de patru ani. O hernie de disc l-a determinat să renunţe în 2009 la munca fizică şi să înceapă propria afacere: o firmă de transport. Nu e o afacere din care să te îmbogăţeşti, dar care îţi permite o viaţă decentă.

«Începutul a fost extrem de greu şi de costisitor. Poate că dacă nu era hernia de disc, nu aveam curajul să renunţ la locul de muncă pe care îl aveam. Eram electrician de patru ani la o firmă englezească. Dar nu am avut ce face. Doctorii m-au sfătuit că ar fi bine să mă orientez către altceva. Aşa că am început o afacere: am deschis o firmă de trasport. Primii clienţi au fost desigur prieteni şi cunoştinţe. Au urmat anunţuri pe toate site-urile care erau gratuite. Se pare că a funcţionat pentru că nu după multă vreme au început să apară şi clienţi noi. Multe din primele curse le-am făcut cu motorină din banii mei pentru că nu aveam destule colete cât să îmi acopăr drumul. Pentru câştigarea clientului pachetele trebuiau să ajungă la destinaţie la data promisă aşa că am mers în pierdere o perioadă până am convins clienţii că suntem serioşi. Din păcate aud şi am auzit foarte multe “combinaţii” în care coletele ajung cu lipsuri sau mai rău, nu ajung deloc. Firmele în cauză invocă diferite motive absurde. Eu unul pot spune că, de când am deschis firma, nu am avut şi sunt sigur că nu voi avea nici o plângere de acest gen.»

Muncă grea

Florin a plecat din România din cauza sărăciei. “Viaţa de acasă era grea”, îşi aminteşte Florin. Tânărul simţea că în altă ţară poate avea o viaţă mai bună, că pe alte meleaguri îşi poate clădi un viitor decent. Aşa că a ales să vină la muncă în Marea Britanie. «Am venit în Marea Britanie în 2002. Desigur că am venit ilegal ca mai toţi românii de atunci. Am plecat din ţară din motive financiare. Cred că majoritatea celor care vin aici, vin din aceleaşi motive. Primul meu loc de muncă a fost la săpat de temeli pentru un indian. Câştigam £40 la zi. Atunci păreau bani mulţi, comparativ cu ce câştigasem în România. Dar munca pe care o făceam era groaznic de grea. Muncă fizică, în frigul şi ploaia din Marea Britanie. Am răbdat şi am mers mai departe.

În 2002 credeam că am venit în Marea Britanie doar pentru cel mult cinci ani. Aşa că fiecare zi muncită era o zi în minus care m despărţea de întoarcerea acasă. În 2003 a venit şi prietena mea, actuala soţie. Apoi zilele au început să treacă parcă prea repede. În 2004 soţia mi-a dăruit o fetiţă. Acum fiica noastră este în anul întâi la şcoală.

Acei cinci ani pentru care ştiam că am venit sunt deja nouă şi cred că vor fi mult mai mulţi. Odată ce te obişnuieşti şi reuseşti să te integrezi în sistemul de aici îţi este greu să te mai întorci acasă.»

Viaţă de şofer

Florin recunoaşte că firma pe care a deschis-o nu este una din care să faci avere, dar ea îţi permite un trai cât de cât decent. «În prezent oferim transport de colete pe ruta Londra-România-Londra “door to door” cu acoperire de 100% în România la preţul de £1/kg. În plus efectuăm şi transport de persoane pe ruta Londra-Oradea-Cluj-Suceava. Afacerea nu este una din care să faci avere, dar îţi permite un trai cât de cât decent. Desigur asta se întâmplă atâta timp cât eşti serios şi toate coletele ajung la timp şi complete.

Nu este uşor să pleci de sâmbătă până joi. Apoi eşti ocupat cu livrările şi colectarile şi sâmbătă pleci din nou. Asta este viaţa de şofer profesionist. Are şi avantaje, dar şi dezavantaje. Din păcate familia rămâne acasă şi tu eşti mai mult plecat. Îmi văd fetiţa şi soţia între curse, dar ele ştiu că din păcate nu există o altă variantă. Facem tot ce putem ca timpul petrecut împreună să fie cât mai frumos. Alături de ele îmi încarc bateriile şi a doua zi o iau de la capăt.

De curând am mai angajat un şofer care să mă ajute la condus. Este tot român. Acum că am cu cine să împart munca, este mai uşor. Dacă afacerea va merge şi vom atrage şi mai mulţi clienţi, desigur că voi mai angaja şi alti şoferi.»

Sărăcie lucie

Cursele pe care Florin le face între Anglia şi România îi oferă ocazia să compare la rece cele două ţări. «Nu îmi este ruşine că sunt român şi nu am regretat niciodată că m-am născut în România, dar cel puţin deocamdată nu văd nicio şansă de a ma întoarce şi de a mai locui în România.

Am plecat din ţară din cauza sărăciei, acum nouă ani. Aceeaşi sărăcie o văd şi acum în ţară, din păcate. Merg săptămânal în ţară şi îi văd pe toţi cum de abia se descurcă. În unele zone sărăcia pare şi mai mare decât acum nouă ani. În schimb Anglia prosperă. Oamenii de aici au un trai decent, nu se gândesc ca românii noştri cu ce să îşi plătească facturile şi mâncarea. Iubesc România, dar din păcate asta nu este suficient ca să mă mai întorc definit acolo», mai spune Florin.

 

Florin Trufin

780 9667334

www.trufintrans.com

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version