Menu
in

“Demolatorul lui Lenin” predică în Londra

Are 53 de ani, din care 32 i-a petrecut în slujba Domnului. De 21 de ani se află în Anglia. Părintele Sorin Paul Grecu, muscelean de origine, este supranumit de cei care-l cunosc “demolatorul lui Lenin și Petru Groza”. a Plecat din România în 1992, a obținut azil politic în Anglia.



Absolvent al Seminarului Teologic din București, promoția 1979 și al Facultății de Teologie din București, promoția 1984, preotul Sorin Grecu a părăsit România la doi ani de la Revoluție, convins fiind că democrația nu se va instala prea curând în țara noastră.

“Nu mai puteam rămâne. Simțeam că mă sufoc! Deși trecuseră doi ani de la Revoluție, aceeași milițieni și securiști mă urmăreau, îmi hărțuiau familia… Doar pentru că aveam alte convingeri decât cei care îl proslăveau pe Iliescu. Am fost elevul părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa în perioada 1974-1979, când a fost arestat politic în România.

Când a revenit în țară din America, după 1990, am fost alături de el pe parcursul celor 5 zile cât a durat vizita domniei sale. De-alungul carierei mele am cunoscut adevărații preoți ai ortodoxiei românești printre care parintele Argatu de la Cernica, părintele Cleopa, părintele Rafael Noica de la care am învățat ce înseamnă să slujești cu adevărat lui Dumnezeu și oamenilor”, ne spune preotul.

Sorin Grecu este căsătorit, are două fete și cinci nepoței de care este tare mândru. După ce a plecat din România în 1992 a ajuns în Anglia unde a cerut azil politic, pe care l-a obținut cu greu după câțiva ani. Abia după 4 ani de exil a putut să-și vadă familia lăsată acasă și abia în 2003 a putut să-i aducă mai aproape pe cei dragi.

În Londra, a ținut slujbe doi ani în Ilford, trei ani în Chelsea, iar în ultimii ani în Biserica Ortodoxă Greacă din Forest Gate.

Jos Lenin!

În 1990, la două luni după Revoluție, a venit în România preotul Gh. Calciu-Dumitreasa, cel care a stat 21 de ani în închisorile comuniste înainte de a pleca în exil în SUA. La București, preotul Calciu s-a întâlnit cu mulți dintre discipolii săi printre care și părintele Grecu.

“Atunci l-am întâlnit pe fostul meu elev de la Seminarul  Teologic din București. Acum preotul Sorin Grecu și pe alți dicipoli ai mei, care stătuseră lângă mine în timpul persecuției, suferiseră teroarea securității și a administrației bisericești, dar nu cedaseră, ci mereu și-au afirmat atașamentul la ideile mele de credință, libertate și demnitate creștină și națională. Părintele Sorin Grecu m-a însoțit peste tot pe toată perioada celor cinci zile și m-a apărat, prin simpa lui prezență de atacurile eventuale ale agenților securități”, a scris parintele Calciu într-una din cărțile sale.

După vizita părintelui Calciu, care sesizase încă prezența în București a simbolurilor comuniste la două luni de la Revoluția din decembrie 1989, respectiv statuia lui Lenin și statuia liderului comunist român, Petru Groza, preotul Sorin Grecu a trecut la fapte.

Acesta a cerut Primăriei București să treacă la demolarea celor două simboluri comuniste. Cum autoritățile locale nu se mișcau, preotul Sorin Grecu a luat inițiativa. Astfel, el a intrat în greva foamei în fața statuii lui Lenin amenințând că nu va renunțala grevă până ce statuia nu va fi dată jos. “Era la începutul lunii martie 1990.

Pe 2 martie am intrat în greva foamei pe care am anunțat-o prin niște manifeste, am scris și pe statuie… În fine, nu era ca acum, nu știam că trebuia să anunț ambulanța, să am parte de asistență medicală pe toată perioada și nici nu știam că la greva foamei nu înseamnă că nu poți să bei apă.

Eu nu am mâncat, dar nici apă nu am băut timp de 4 zile. În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să adunăm câțiva revoluționari inimoși, printre care și macaragiul Gheorghe Gavrilescu. Acesta a venit și a demolat statuia lui Lenin. Din păcate, la puțină vreme acesta s-a sinucis, nemulțumit de felul în care se derulau lucrurile în România, dar asta e altă poveste!”, spune preotul Sorin Grecu.

În scrierile sale preotul Gh. Calciu Dumitreasa referindu-se la acest episod menționează: “Așa a biruit preotul Grecu prin post și rugăciune pe diavolul crimei și susținătorii lui oficiali. Entuziasmată, mulțimea a cerut muncitorilor să meargă la statuia lui Petru Groza s-o doboare, lucru pe care părintele Sorin Grecu  îl ceruse cu insistență, ca și pentru statuia lui Lenin.

Și această statuie a fost doborâtă. Mărturisesc cinstit că am fost înfiorat de un dublu sentiment, pe de o parte, spaima că prin cuvintele mele pusesem oarecum în pericol viața unui om, pentru că, fară intervenția divină care schimbase cursul plănuit de neocomuniștii de la conducerea țării, părintele Grecu ar fi putut să se îmbolnăvească și să moară.

Pe de altă parte m-am simțit mândru că unul din foștii mei discipoli a mers pe drumul curajului de a lupta împotriva slujitorilor Satanei fără a se teme pentru viața lui și, în plus deoarece cuvintele mele, rostite fără o intenție specială, prinseseră rădăcini și rodiseră decizia fostului meu discipol”, scrie părintele Gh. Calciu în cartea sa “Mărturisitorul Prigonit”.

După demolarea statuii lui Lenin a venit rândul și statuii lui Petru Groza.

Piața Universității

Preotul Grecu ne-a confirmat riscurile la care s-a expus odată cu protestul său la statuia lui Lenin. “Am primit o mulțime de scrisori de amenințare. De la diferite persoane care îmi amenințau cu  moartea familia și copii. În acea perioadă am fost nevoit să-mi trimit copii de acasă, de teamă. Unii chiar au scris urât în ziare, condamnând ceea ce am făcut cu statuile simbol al comunismului. După aceea am fost în Piața Universității continuând lupta, până au venit minerii.

După părerea mea, în România nu se instalase democrația, ci doar veniseră neocomuniștii, care puseseră mâna pe putere și făceau niște legi care să-i apere pe ei de popor.

Nimeni nu a ținut cont de punctul 8 din Proclamația de la Timișoara. Alta ar fi fost fața țării dacă s-ar fi respectat această dorință a revoluționarilor. Mi-a fost greu, și mie și familiei mele, dar am preferat calea exilului. Am suferit mulți ani și eu și familia. Dar Dumnezeu ne-a dat putere și am izbândit!”, povestește preotul Grecu.

Biserica greacă

De 21 de ani, preotul Sorin Grecu predică la Londra, în diferite parohii, încercând să deschidă o biserică românească. Până acum a slujit în fiecare duminică la Biserica Ortodoxă Greacă din Rutland Road, Forest Gate. Din păcate, aici nu prea poate predica tot timpul în limba română. Motiv pentru care pe 24 martie va fi ultima predică a sa la Biserica Greacă din Rutland Road.

“Am găsit spațiu pentru o biserică. Mă mai puteți găsi aici în Rutland Road până pe 24 martie. După aceea voi oficia slujbe la capela ridicată de mine”, a spus la slujba de duminica trecută preotul Sorin Grecu.

El a reușit să ridice de curând o capelă micuță în curtea casei sale unde încap 30-40 de credincioși. Preotul Grecu poate fi contactat la telefon 0793 20 82 647.

Doina Ganea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version