in

“În Marea Britanie contează pe cine cunoşti”În străinătate nu prea contează ce studii ai, ce experienţă ai, ce potenţial ai. Aici contează «pe cine cunoşti şi cine te poate ajuta. În plus ai nevoie de un dram de noroc», crede Raluca Rus, o tânără de 29 de ani din Baia Mare care şi-a deschis de curând o firmă de cleaning la Londra.

Raluca Rus locuieşte şi munceşte de nouă ani în Marea Britanie. Tânăra a muncit şapte ani la Daily Mail, la secţia Pollywrapping (împachetarea în plastic), apoi alţi doi ani ca housekeeper în domeniul hotelier. Acum a decis că este momentul să îşi deschidă propria firmă de curăţenie: “Clean-R-Us”. Deşi este la început de drum, tânăra este încrezătoare că oricine poate reuşi dacă are ambiţie şi dacă este optimist. şi cum nici de ambiţie şi nici de optimism nu duce lipsă, Raluca are toate şansele să reuşească.

“Am venit pentru prima dată în Marea Britanie acum nouă ani. La fel ca toţi românii, speram şi eu la o viaţă mai bună, la un trai decent, dar nu cred că am fost suficient de norocoasă ca să mă pot lauda cu realizări prea mari. Venind aici de tânără, m-am adaptat foarte repede şi nu mai vroiam să mă întorc acasă. Începusem să mă obişnuiesc cu un stil de viaţă de care nu avusesem parte în ţara mea.Am muncit şapte ani la Daily Mail, la secţia Pollywrapping pentru The Mail on Sunday.

Shifturile de 12 ore s-au transformat într-o rutină care m-a împiedicat să urmez anumite cursuri, cursuri care m-ar fi putut ajuta mai târziu. După şapte ani a urmat perioada “ţinutului cu dinţii” de jobul respectiv, dar, totuşi, inevitabilul s-a produs. Am fost dată afară fără preaviz, fără nicio altă explicaţie, doar pentru că trebuia să se facă o reducere de personal. Nu mai puteam să fac nimic, iar experienţa pe plan profesional pe care o aveam, nu mă putea ajuta în niciun alt domeniu. Şi cu toate astea nu puteam să mă întorc în România. Îmi plăcea aici”.

Housekeeper la hotel

Raluca a fost nevoită, după cinci luni de încercări de a găsi un loc de muncă la diferite companii, să accepte să lucreze ca housekeeper în domeniul hotelier.

“Am muncit doi ani de zile ca housekeeper la hotel din Londra. Din păcate după aceşti doi ani de muncă, am avut nişte probleme de sănătate şi am fost nevoită să plec în România pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu am putut respecta doar cele două săptămâni de concediu la care aveam voie şi cum regimul este foarte strict din punct de vedere al concediilor în domeniul hotelier, am rămas şi fără jobul respectiv. Problemele mele de sănătate nu s- au rezolvat şi a trebuit să plec din nou pentru o lună şi jumătate, aşa că mi-a fost imposibil să îmi găsesc un loc de muncă care să accepte aceste condiţii”, îşi aduce aminte Raluca.

Băimăreanca ştie ce sacrificii implică viaţa departe de cei dragi şi este convinsă că dacă nu ai un dram de noroc nu poţi reuşi în ceea ce ţi-ai propus. “În Marea Britanie contează pe cine cunoşti şi cine te poate ajuta. Asta nu înţeleg unii, că poţi să fii aici de zece ani sau de şase luni, dacă ai un dram de noroc şi cunoşti persoanele potrivite, poţi să răzbeşti, poţi să reuşeşti. Eu a cunoscut şi partea neplăcută a vieţii unui străin în Anglia, am rămas fără muncă, şi ştiu cum este să nu cunoşti pe nimeni care să te recomande pentru un alt loc de muncă. Este imposibil sa îţi găseşti un nou job dacă nu eşti ajutat”.

Viaţa grea

«Viaţa departe de casă cred că este grea pentru toată lumea, dar trebuie să recunosc că noi am ales asta, forţaţi de împrejurări sau pur şi simplu pentru a schimba mediul “conservator” din România.

Bineînţeles că este greu, familia mea este departe, iar pe puţinii prieteni pe care îi mai am în România, îi văd foarte rar. În plus cred că toată lumea din România a fost plecată în alte ţări, aşa ca majoritatea ştiu că nu este atât de uşor cum era cândva. Nu mi-a părut rău nicio clipă că sunt româncă, dar trebuie să recunosc că asta a fost de multe ori un impediment în relaţiile sociale cu “băştinaşii”.

Nu regret că nu m-am născut într-o altă ţară, dar regret foarte mult că ţara noastră nu este văzută mai bine de alte naţii, dar speranţa moare ultima. Poate copiii copiilor noştri se vor bucura de “roadele” efortului generaţiei noastre şi vor avea o viaţă mult mai bună şi fără discriminări.»

Start în afaceri

Acum Raluca a decis să aibă propria ei afacere. «Firma de curăţenie este încercarea mea de a arăta că pot să reuşesc în această ţară, departe de familie, de prieteni. Am făcut demersurile pentru obţinerea actelor firmei. Le-am obţinut şi acum încerc să fac tot ce este nevoie pentru a obţine contracte de muncă. Poate că acest pas este cel mai greu, dar nu am de gând să renunţ. Este foarte greu pentru că toată lumea îmi cere experienţa şi se pare că nimeni nu este dispus să încerce să dea o şansă companiilor noi, deşi personalul pe care îl am este capabil să facă faţă cerinţelor. Firma este pentru toate tipurile de cleaning: industrial cleaning, domestic cleaning, after parties cleaning, restaurant cleaning şi serviciile de carpet cleaning, ironing. Sunt optimistă şi ambiţioasă şi voi face tot posibilul ca această companie să devină “successful”.»

Oana Grigore

 

Clean-R-Us

Tel: 02088034040

Mob: 07837834516

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cornelius Gheţu: “Nu ştiam pe nimeni aici, am venit singur cu o valiză”

Scandalul asigurărilor româneşti în UK