in

“Problema” românească pe înțelesul tuturor

BBC a publicat, pe site-ul său, un material în care explică britanicilor cum vine treaba cu “valul” de români și bulgari din 2014. Problema este întoarsă pe toate fețele, de la îngrijorările guvernului și până la beneficiile de care pot beneficia noii lucrători din spațiul Uniunii Europene.Agerpres a preluat ghidul BBC și l-a transformat într-o variantă românească. Iată cum vede chestiunea cel mai cunoscut canal de știri britanic.

Ce se întâmplă?

Bulgarii şi românii au obţinut dreptul de a călători liber în Marea Britanie în 2007, când ţările lor au aderat la UE. Însă au existat restricţii temporare privind tipurile de locuri de muncă pe care le pot ocupa. Angajatorii trebuiau să depună solicitări pentru permise de muncă, iar cetăţenii din cele două ţări trebuiau să ceară un ‘card de acces pentru lucrători’. Lucrătorii slab calificaţi erau restricţionaţi conform actualelelor scheme de cote în sectoarele agricol şi de procesare alimentară.

Aceste restricţii vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014. Bulgarii şi românii vor avea, de asemenea, dreptul de a cere beneficii şi îngrijiri medicale NHS (n.r. – Sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie) ca restul cetăţenilor din UE.

Din ce motiv este îngrijorat Guvernul?

Îngrijorarea publică privind imigraţia creşte tot mai mult, iar miniştrii vor să le demonstreze criticilor, aşa cum este partidul anti-UE UKIP, că Marea Britanie nu este ‘uşor de înşelat’ sau îndatorată Bruxellesului.

În acelaşi timp însă, ei nu vor să-i descurajeze pe imigranţii calificaţi care pot ajuta economia. David Cameron susţine că vrea să se asigure că oamenii vin în Marea Britanie ‘din motive corecte’, nu doar pentru a cere beneficii.

Ce alte ţări au impus restricţii?

În afară de Marea Britanie, alte opt ţări au impus diverse restricţii pentru români şi bulgari, care vor expira în acelaşi timp: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Spania şi Olanda

Câţi români şi bulgari consideră miniştrii că vor veni în Marea Britanie?

Coaliţia (de guvernământ) nu a făcut nicio estimare oficială. Secretarul pentru comunităţi Eric Pickles a spus că nu are încredere în cifrele publicate pe pagina de Internet a departamentului său, care anticipează că vor veni circa 13.000 (de români şi bulgari). El ştie că laburiştii şi-au ars degetele când au subestimat masiv numărul imigranţilor aşteptaţi să vină din Europa de Est în 2004, când Polonia şi alte foste ţări comuniste au aderat la UE. Grupul de presiune Migration Watch a anticipat că 50.000 (de români şi bulgari) ar putea veni în Marea Britanie în fiecare an până în 2019.

Va fi la fel ca atunci când Polonia şi alte ţări din Europa de Est au aderat la UE?

Guvernul susţine că situaţia este foarte diferită de această dată, în contextul în care alte opt ţări din UE vor ridica restricţiile pe piaţa muncii în acelaşi timp. În 2003, numai Marea Britanie, Irlanda şi Suedia şi-au deschis porţile pentru lucrătorii din Europa de Est. Numeroşi bulgari şi români au venit deja să lucreze în Marea Britanie începând din 2007, sub diverse programe.

Câţi români şi bulgari locuiesc în Marea Britanie în acest moment?

Conform Biroului Naţional de Statistică, în iulie 2012 existau 94.000 de persoane născute în România şi 47.000 de persoane născute în Bulgaria care aveau reşedinţa în Marea Britanie.

Ce beneficii pot cere în prezent cetăţenii europeni?

Persoanele care vin în Marea Britanie din Zona Economică Europeană – statele membre ale UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia – nu au acces liber la beneficiile sociale şi la scutiri fiscale. Majoritatea vor trebui să treacă obişnuitul ‘residence test’ (n.r. – ‘test al reşedinţei’) înainte de a aplica (pentru beneficii).

Pentru a trece (testul), trebuie să ai “dreptul de reşedinţă” în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că eşti activ din punct de vedere economic sau te poţi susţine din venituri proprii, şi trebuie să ai intenţia de a te stabili aici pentru moment – cu alte cuvinte, să fii ‘rezident în mod obişnuit’. Testul se aplică cetăţenilor britanici care vin în Marea Britanie după ce au petrecut o perioadă în străinătate, precum şi persoanelor care vin în Marea Britanie din alte ţări. Dacă promovezi testul, poţi cere ajutoare de locuinţă, beneficii fiscale de la consiliul local, acces la locuinţă din partea autorităţilor locale, ajutoare de venit, alocaţii de şomaj şi alocaţii pentru angajare şi sprijin.

Cum va îngreuna Guvernul procesul de solicitare a beneficiilor?

Guvernul susţine că este îngrijorat în mod special de presiunea creată de imigranţi asupra serviciilor locale, sistemului de locuinţe şi serviciilor de sănătate. Pentru a combate acest lucru, premierul spune că îşi doreşte ca imigranţii să facă dovadă că “îşi caută sincer un loc de muncă” pentru a putea cere ajutoare de şomaj. Acesta va fi un test mai greu decât cel actual şi va include cerinţa ca cei care caută un loc de muncă să cunoască limba engleză.

Imigranţii ar putea fi ţinuţi de asemenea departe de listele de aşteptare pentru locuinţă în Anglia pentru cel puţin doi ani, conform intenţiilor consiliilor de a introduce un test de reşedinţă. Cameron spune că îşi doreşte ca Marea Britanie să fie mai eficientă în a cere că guvernele străine să acopere tratamentele prin NHS oferite cetăţenilor din străinătate fără loc de muncă. Miniştrii analizează de asemenea posibilitatea de a lega unele beneficii de contribuţii, ceea ce i-ar exclude pe nou-veniţi de la eligibilitate.

Care este opinia României şi a Bulgariei?

Au reacţionat că furie şi exasperare, în special la felul în care cetăţenii lor sunt prezentaţi în media, ca nişte cerşetori de beneficii sau infractori. Oficialii spun că majoritatea sunt persoane muncitoare şi vor să contribuie la societatea britanică. Ei insistă de asemenea că majoritatea bulgarilor şi românilor care vor să fie în Marea Britanie se află deja în această ţară şi că presupusul ‘val’ de la 1 ianuarie nu va avea loc. Majoritatea românilor ar prefera să locuiască în Spania şi Italia, unde le este mai uşor să înveţe limba, spun oficiali de ambasadă.

De ce sunt aceste două ţări scoasă în faţă în privinţa restricţiilor la beneficii sociale?

Nu sunt. Când restricţiile împotriva românilor şi bulgarilor vor fi ridicate, guvernul vrea să întărească regulile privind beneficiile pentru toţi imigranţii din Spaţiul Economic European.

Ce spun laburiştii (n.r. – Aflaţi în opoziţie)?

Ministrul de interne al cabinetului din umbră, Yvette Cooper, susţine că este corect să existe condiţii în ceea ce priveşte beneficiile şi serviciile publice pentru imigranţi, deoarece sistemul trebuie să fie corect şi trebuie garantat că este corect. Totuşi, Partidul Laburist a atras atenţia asupra riscului de a exista “o cursă a înarmărilor în retorica privind imigraţia”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce riscă românii cu maşini înmatriculate în Bulgaria

Personalitatea “Doamnei de Fier”, Margaret Thatcher, evocată de Ambasadorul României la Londra