in

Referendum: 4.300 de români au votat în Marea Britanie

Un sondaj de opinie realizat de Ziarul Românesc duminică 29 iulie, la ieşirea din secţia de votare din Brent Town Hall, Londra, locul unde la alegerile din 2009 s-au prezentat cei mai mulţi români, arată că majoritatea alegătorilor au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Până la ora 14.00, la această secţie votaseră 570 de români.Secţia din Brent a avut cinci cabine de vot. La ora 12.00 numărul persoanelor care aşteptau la rând era de circa 40. Durata de aşteptare era de cel mult 10 minute, iar familiile care veneau împreună cu copii aveau prioritate. Comisia a fost formată din cinci membri plus preşedintele Florian Grozea, din partea ambasadei.

“Am votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Rândul trecut au spus că cei din afara graniţelor au stricat scorul. Să vedem acum ce mai au de comentat”, ne-a spus Isidor Cata de 49 de ani. Maria Mişca (47 de ani): „Am votat DA, nu mai vreau să adaug nimic.“

“Chiar dacă preşedintele a făcut ceva greşit sau nu, nu este normal să fie demis aşa. Nu aprob această lovitură de stat“, a declarat Marius Catargiu de 35 de ani. Tot el a avut de obiectat şi asupra modului în care s-a organizat secţia de votare din Brent.

“Nu există niciun indicator care să te îndrume spre secţia de votare. Există jos un paznic care vorbeşte doar în limba engleză şi care îi îndrumă pe cetăţeni spre secţie. Părinţii mei, care sunt doar în vizită la mine, nu ştiu spre exemplu, limba engleză. Cabinele nu au perdea, aşa că orcine intră în secţie poate vedea ce se votează. în plus, afişul de prezentare al referendumului, pe care am înţeles că l-a redactat ambasada, îndeamnă clar spre demiterea preşedintelui. Mă aşteptam la mai multă echidistanţă din partea diplomaţilor. îmi vine să rup acel afiş”, a continuat Catargiu.

“Jos Băsescu!. Am avut zece ani firmă în România şi şi-au bătut joc de noi cum au vrut. Am pierdut tot din cauza birocraţiei şi a sistemului bancar. Am venit aici şi acum suntem cârpa englezilor. Am votat clar Da!”, ne-a spus familia Popescu.

“Aştept de mult timp acest eveniment. Băsescu a avut destul timp să facă schimbările care se cereau dar nu a făcut nimic. Acum cer schimbarea lui”, Emanuela Ungureanu, 28 de ani.

“Când mă uit la PDL, nu-mi inspiră deloc încredere. Am plecat din ţară pe timpul guvernării lor. Modul în care a fost suspendat Traian Băsescu mi se pare perfect normal, scurt şi la obiect”, Cristi Ungureanu, 32 de ani.

“Am votat DA. Vreau un viitor mai bun. Sperăm că cei care vor veni să se ocupe şi de românii de peste hotare pentru că dorim să ne întoarcem acasă”, Alin Daniel, 33 de ani.

“Am votat NU pentru că sperăm ca democraţia să rămână. L-am votat pentru cinci ani şi cinci ani trebuie să rămână. Deşi preşedintele ne-a îndemnat să nu ne prezentăm la vot, eu sunt un cetăţean care votează conform conştiinţei”, Ciprian Ursache, 28 de ani.

“Sperăm să ne întoarcem acasă. Am votat pentru demiterea lui Traian Băsescu”, Cosmin Mihailov şi Dragoş Ioniţă, ambii 24 de ani.

Anca Pandele


4359 de români au votat în cele opt secţii de votare organizate în Marea Britanie:

  • Londra 1 – sediul ICR – 986
  • Londra 2 – consulat – 1140
  • Londra 3 – Brent – 1417
  • Glasgow – 58
  • Edinburgh – 130
  • Cardiff – 112
  • Leeds – 216
  • Birmingham – 300

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prima medalie de aur pentru România la JO de la Londra! Programul de astăzi al sportivilor români

JO 2012 Judo Corina Căprioriu a câştigat medalia de argint. Programul de astăzi al sportivilor români