Menu
in

Remus Robu, de la șantier la avocatură

Avocat cunoscut în comunitatea românească din Marea Britanie, Remus Robu a venit în Anglia în urmă cu 19 ani. Originar din Maramureș, a abandonat facultatea de Drept începută de numai o lună și a plecat la Londra, unde a muncit pe șantiere, în restaurante. Aici a descoperit că în societatea engleză valoarea personală este promovată. A absolvit facultatea de Drept în Capitala Britanică și acum lucrează cu o firmă importantă de avocatură. Este căsătorit și are două fetițe gemene.



De ce a plecat din România? „Din cauza reclamei Occidentului, recunoaște avocatul Robu, a propagandei Vestului. La Londra aveam o cunoștință, un verișor, care mi-a dat primele informații și primul sprijin. Plecasem cu multe idei în minte, dar la Londra șantierele erau baza.

La fel ca mulți dintre românii care au venit în cel mai mare oraș al Europei, Remus Robu a început de jos, de pe șantier. Acolo a muncit prima dată: „Primul lucru pe care l-am făcut a fost munca pe șantier. Era perioada de după recesiunea anilor ’90 și era un boom în construcții. N-a fost ușor deloc. Am muncit cam vreun an de zile, dar fără să fiu interesat să învăț vreo meserie în acest domeniu.” Avea, totuși, alte aspirații.

A început să înțeleagă mai bine sistemul, mentalitatea britanică. Spune că și-a dat seama de la început de diferența față de România: „Era perioada anilor ’95, în țară aveam 5 ani de așa-zisă democrație. Mi-am dat seama la Londra că în România nu știam ce înseamnă democrația. Am înțeles că aici dacă faci față competiției, te poți afirma și poți avansa în carieră. Ceea ce în România, la acea vreme, nu se putea concepe.

“Poți să te integrezi doar dacă poți să comunici”

Prima condiție pentru a reuși la Londra: comunicarea. „În primul rând, am început să fac cursuri de engleză. Cred că poți să te integrezi într-un loc doar dacă poți să comunici, măcar la un nivel minim, în limba locului, pentru ca apoi să-ți îmbunătățești cunoștințele.” După experiența șantierului, a urmat o perioadă în care viitorul avocat a încercat domeniul culinar.

Despăgubit după un accident de muncă

În scurt timp și-a dat seama că nici această muncă nu este de el, mai ales că nu prea aveai cum să evoluezi. A venit apoi perioada în care mulți români cereau azil politic în Marea Britanie. Astfel, a început colaborarea cu o firmă de avocatură.

„Având un nivel bun de engleză și un pic de background pentru sistemul legal, și înclinație pentru acest domeniu, am început să colaborez cu o firmă de avocați pe domeniul legislației pentru imigrație. De fapt, la început mi-am ajutat câțiva prieteni și de acolo a pornit totul.

Facultate la Londra

Remus Robu spune că nu i-a fost deloc ușor să ajungă avocat. A plecat însă pe drumul cel bun: „Mi s-a spus efectiv că am calități, dar că fără pregătire nu pot avansa. Cei de la firma de avocați mi-au oferit posibilitatea să studies dreptul la Londra. De fapt, mi-au oferit o subvenție la început, apoi am suportat eu cheltuielile. Am făcut patru ani de drept la London Metropolitan University. A făcut studiile part-time, pentru că trebuia să plătească facultatea și să se întrețină în același timp. A lucrat ca translator, și a colaborat ca „paralegal” – un fel de stagiar – cu firma de avocatură. „Făceam toată munca avocatului, dar pe teren.

Despăgubirile în caz de accident la locul de muncă

Atunci am fost în centre de detenție pentru străini, la secții de poliție, la centre de primire și azil. Am urmărit cazuri ale unor persoane din diferite țări, nu numai români, din Irak, Iran, China, America de Sud, etc. Când am terminat studiile, aveam deja o vastă experiență, pot să spun, în legislația de imigrație.” Specializarea pe care și-a ales-o Remus Robu și pe care o practică și acum cu success a fost cea în „injuries”, adică accidente de tot felul, la locul de muncă, de circulație, accidente în magazine, pe străzi. etc.

Mentalitatea românilor

Despre românii care au impresia că avocații le vor lua pielea de pe ei, Remus Robu crede că nu au educația legislativă necesară, cea care există în Marea Britanie. „Noi lucrăm pe principiul <<no win, no fee!>>. Dacă nu câștigăm, nu plătești nimic avocatului.

Sunt companii care abuzează de muncitori

În ultima vreme, spune avocatul Remus Robu, vin multe cazuri de accidente de muncă. „Am avut două cazuri în care muncitorii au căzut de pe acoperiș din cauză că patronii nu le-au asigurat nici schele și nici echipament de protecție. Într-unul dintre ele, compania de cosntrucții nu a vrut să plătească 1.000 de lire pe săptămână, prețul schelei. Muncitorii, în aceste cazuri, au avut noroc și au scăpat cu viață”.

Dar alte cazuri au fost tragice: „Sunt companii care efectiv abuzează și se joacă cu siguranța lucrătorilor și cu viețile acestora. În unul dintre cazurile mai vechi, doi români munceau într-un lift, iar utilajul a căzut șase etaje. Nu aveau echipament, iar unul dintre ei a murit.” „Eu mă bucur că pot să dau o mână de ajutor în comunitatea românească”, spune Remus Robu. „E mult mai ușor să vorbești cu cineva în limba lui, să îi înțeleagă problemele, cultura.

Accidentat la o fermă din Anglia

De exemplu, în cazul în care cineva decedează, sunt bani care se cer pentru diferite servicii funerare care există doar în România. Pentru mine, este ușor să înțeleg asta, pe când pentru cineva care nu înțelege tradițiile va fi dificil să obțină despăgubiri.” Avocatul Remus Robu a ținut să menționeze că în decursul anilor a văzut o comunitate românească din ce în ce mai stabilă și speră ca într-o continuă dezvoltare a comunității românești din Marea Britanie.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version