in

Româncă de geniu în UK: Ana Caraiani predă Matematica la un colegiu prestigios din Marea Britanie

Medaliată de două ori cu aur și o dată cu argint la Olimpiada Internațională de Matematică, Ana Caraiani este una dintre cele mai luminate minți românești care face cinste țării noastre în Marea Britanie. Caraiani este și singura femeie care a câștigat, de două ori, prestigiosul concurs nord-american Putnam, scrie Gândul.

Potrivit edupedu.ro, matematiciana din România a absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London.

În plus, românca a primit și premiul Societății Europene de Matematică, distincție care se acordă o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, exclusiv unor cercetători cu origini europene, care nu au împlinit încă 35 de ani.

Dacă momentan ocupă un post de profesor la Imperial College London, aceasta ocupat și mai multe poziții instituții de învățământ celebre din Statele Unite, cum sunt University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Valoarea Anei Caraiani a început să fie recunoscută pe plan internațional încă de acum mai bine de zece ani. De exemplu, în 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat româncei premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică.

În plus, conform Societății Europene de Matematică, tânăra româncă este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize oferit de London Mathematical Society.


Într-un interviu acordat HotNews.ro în 2014, Caraiani a dezvăluit că, pe când era la liceu, câțiva profesori români au încercat să o decurajeze, aspect care ar fi putut avea urmări extrem de grave față de viitorul ei.

“Dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete, să știe că nu este singură și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”, a declarat Ana Caraiani pentru sursa citată.

Priviți mai jos câteva demonstrații matematice ale genialei românce.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Florin Marin, văduv de două luni, și-a găsit un nou iubit: „Eu sunt ortodox, o iau mai ușor”

La Manchester a fost declarată stare de ”incident major”, pentru a gestiona numărul în creştere al cazurilor de coronavirus