in

Românii din Scoția au prima biserică ortodoxă, în Dundee. De Crăciun s-a oficiat prima slujbă

Pe 25 decembrie 2020, în ziua de Crăciun, s-a slujit pentru prima dată în primul lăcaș de cult al românilor din Dundee, Scoția.

Potrivit basilica.ro, parohul bisericii, părintele Andrei Dosoftei, este absolvent al Facultății de Teologie din Iași, și nu credea că va ajunge vreodată atât de departe de casă.

Încă din anii studenției, preotul Dosoftei a făcut voluntariat la ATOR Iași, apoi, în Marea Britanie, a lucrat în domeniul asistenței sociale, dar și în construcții sau livrări.

Într-un interviu pentru pagina ecelmaibun.ro, în cadrul proiectului „Români în Scoția”, părintele a spus că achiziția bisericii a fost un proces uimitor de ușor „prin lucrarea lui Dumnezeu și a oamenilor de bună credință”.

Deși au fost inițiative încă din vremea fostului paroh, și achiziția unei biserici s-a concretizat după aproape zece ani de eforturi, părintele Andrei subliniază că „au mers lucrurile ca uns” cu clădirea actuală din Dundee.

Fondurile pentru erau zero, la data identificării bisericii. Preotul Dosoftei a plecat la drum cu promisiuni de la enoriași și a inițiat o campanie online de strângere de fonduri.


Au contribuit persoane din Elveția, Franța, Spania, Portugalia, Italia și chiar Canada sau SUA.

O nouă biserică ortodoxă românească și-a deschis porțile în Borehamwood

Cu toate că slujește în biserica din Dundee, părintele Andrei Dosoftei a mărturisit că pentru el și soția sa „Scoția nu va fi niciodată acasă”.

„Ce înseamnă asta din punct de vedere al viitorului? Nu stau niciodată să cuget. Așa cum n-am știut acum 7 ani că mi se va schimba macazul și voi fi în Marea Britanie, tot așa nu pot să zic ce va fi în viitor. Le iau cum vin. Și dacă Dumnezeu va îngădui să se schimbe macazul o să se schimbe, n-am ce să fac, mă dau după El, nu mă cert cu El”, a spus clericul.

„Dar, ceea ce eu pot să fac și ceea ce m-am străduit să fac de când am venit în Marea Britanie, și în România, de fapt, la fel este să dau 100% din mine ca și cum aș muri aici. Iar dacă va fi să merg în altă parte voi da acolo 100% ca și cum aș muri acolo. Pentru că altfel voi avea regrete. Eu vreau să fac așa lucrurile pentru că nu le fac pentru mine, ci le fac pentru Dumnezeu și făcându-le pentru Dumnezeu trebuie să le trec prin oameni că așa se ajunge la El”.

Biserica din Dundee aparține de Parohia „Sf. Părinți Ioachim și Ana” și „Sf. Cruce” din Aberdeen care a fost înființată la finalul anului 2008. Până la achiziția bisericii, comunitatea și-a desfășurat activitatea liturgică în mai multe locații închiriate din Aberdeen sau Dundee.
Londra. Britanicii sunt nemulțumiți de Brexit

Peste 130 de cazuri de infectare cu noua tulpină din Marea Britanie, confirmate în România