Menu
in

Românii şi beneficiile – Mie îmi plăteşte statul chiria



Începând cu 2014 românii vor avea drepturi egale cu ceilalţi europeni, printre care şi dreptul de a munci fără restricţii în orice ţară din UE, inclusiv în Marea Britanie.

Ziarele britanice repetă obsesiv că milioanele de români care vor veni în 2014 vor împovără sistemul de beneficii pentru că, nu-i aşa, românii sunt sperietoarea “la modă” pentru anul 2013.

BBC a publicat recent un reportaj şi o estimare obiectivă a viitoarei migraţii. Astfel, conform unor previziuni pertinente, în perioada următoare vor emigra în Marea Britanie câteva zeci de mii de români anual.

Am vrut să aflăm dacă există o “sete” a românilor pentru vestitle beneficii. Românii din Londra nu par preocupaţi de a abuza statul britanic şi cu mici excepţii înţeleg sensul ajutoarelor sociale:


Marian L, şofer de autobuz:

“Când vezi milioanele de ‘alte naţionalităţi’ care în proporţie de 90% trăiesc pe banii statului înţelegi că de fapt românii sunt ultima problemă. Eu nu sunt cerşetor să trăiesc pe beneficii, eu muncesc.

Normal, dacă mi-ar bate cineva la uşa să mă întrebe dacă vreau bani pe degeaba, nu i-aş refuza. Dar să mă duc să cer bani de chirie sau altfel de bani pe cine ştie ce motive inventează alţii, când sunt atâţia oameni bolnavi, bătrâni şi copii amărâţi? Aş putea eu să le iau de la gură lor ca să-mi fie mie cu 1% mai bine?

Îmi pare rău că sunt oameni care abuzează. La indieni şi pakistanezi e deja un mod de viaţă şi am auzit că şi românii au prins gustul banilor gratis. Ei nu înţeleg că n-o să meargă mult ulciorul la apă”.

Elena Z., traducător: “Beneficiile sunt greşit înţelese de către români. Prietenii mei au nasul pe sus când vine vorba de beneficii. Nici nu vor să audă, li se pare că cerşesc.

Ca un contribuabil la bugetul de stat, eu am dreptul să cer şi să fiu ajutată dacă sunt în dificultate. Nu trebuie nici să abuzez, dar nici să refuz ajutorul cuvenit pe motiv de mândrie inutilă.

Beneficiile nu reprezintă aşadar mila statului, ci sunt nişte drepturi absolut normale dacă ai contribuit plătind taxe”.

Cornel T., zugrav: “Mie îmi plăteşte statul chiria. Nu am avut nici o lună în care să câştig sub £2000 şi sunt de doi ani în Londra. Norocul meu că mă învaţă cumnatul meu, cu care lucrez, că altfel nu numai că nu primeam ajutor pentru casă, dar cred că plăteam şi taxe.

Vreau să îmi iau un apartament în Focsani şi după calculele mele îmi ajung banii şi să acopăr creditul şi mai şi rămân cu ceva, pe lângă cheltuielile obişnuite”.

Bogdan Manescu:

“Este o listă cu aproape 100 de tipuri de beneficii pe care le poţi lua. Normal, dacă eşti îndreptăţit. Există chiar un website al guvernului unde se poate face o simulare. Eu nu am avut pe cine să întreb aşa că am căutat singur si am găsit site-ul.

Pentru că nu muncesc decât eu iar partenera mea are grijă de cel mic, ne era destul de greu. Din partea statului primim acum aproape £200 pe săptămână adunaţi sub diverse forme şi sunt în primul rând un ajutor pentru copil.

Nu mă simt vinovat că iau ajutor, pentru că muncesc şi plătesc taxe, deci nu am venit pentru asistenţă socială”.

Sergiu V., taximetrist: “Nu ştiu nici un coleg român care să ia benficii. Ştiu sigur că foarte mulţi declară că încasează mai puţin, să nu plătească taxe, dar să ia beneficii nu, nu ştiu pe nimeni.

În schimb am colegii indieni. Ăştia pe lângă că nu declară nici un penny mai stau şi în case sociale şi mai toarnă şi câte 8-10 copii, sa mai ia şi de acolo bani. Îşi cumpăra câte un sac de orez care e ieftin şi le ajunge să traisca o lună din el.

Nu ştiu ce-or face cu banii, că muncim cot la cot şi eu fără ajutoare de la stat mă descurc, deci înseamnă că ei sunt deja milionari”.


Românii din România nu au auzit despre ridicarea restricţiilor şi cu atât mai puţin despre eventualele beneficii pe care le-ar putea primi de la statul britanic.

Valentin Ionescu este din Bucuresti şi are bagajele făcute. El urmează să meargă în Anglia la sfârşitul lunii, unde va lucra împreună cu alţi câţiva prieteni care sunt deja aici.

“Beneficii? Acelea sunt pentru oamenii cu handicap bănuiesc. Sau pentru şomeri, un fel de şomaj? Eu am învăţat un lucru – nimic în viaţa asta nu e gratis. Şi dacă iei şomaj, îl plăteşti înapoi înzecit.

Pe mine mă interesează doar să muncesc, nimic altceva. Să câştig bani din munca mea şi gata, sunt mulţumit”.


Cei mai mulţi români din România nu ştiu despre ridicarea restricţiilor şi nici nu par interesaţi. “Beneficiile” din Marea Britanie nu reprezintă nimic pentru ei, cel puţin deocamdată.

Trebuie să recunoaştem totuşi că există posibilitatea să se dezvolte o adevărată industrie a turismului pentru ajutoare sociale, modelul putând fi luat de la polonezii din UK, care au deschis chiar firme specializate în obţinerea beneficiilor.

Ca şi în reportajul pe care l-a publicat BBC, la întrebările noastre despre o eventuală emigrare a românilor către Marea Britanie şi despre “beneficii”, românii din România au răspuns cât se poate de sincer că ei habar nu au de restricţii şi că beneficiile nu îi interesează – ar emigra doar dacă li s-ar oferi un loc de muncă mai bun.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version