Pe 19 februarie, trei publicaţii britanice au estimat “de câte ori o va duce mai bine un român dacă se mută în UK”. Daily Star a spus că de 5 ori, Daily Mail a spus că de 8 ori, iar Daily Express a afirmat că românii şi bulgarii o vor duce de 9 ori mai bine în UK decât în România sau Bulgaria.
Ştirile se referă la un raport făcut de Migration Watch UK, raport ce evidenţiază diferenţele dintre UK, România şi Bulgaria – cât câştiga o familie de patru persoane în care un singur membru munceşte, iar salariul său este minim pe economie.
Raportul nu ia în considerare cheltuielile, chiria, puterea de cumpărare şi nu ia în considerare alte ajutoare băneşti primite de o familie în România (cum ar fi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi subvenţiile pentru încălzire de exemplu), pentru că, fireşte, nu are de unde să ştie de ele.
Aparent, interpretările presei britanice şi chiar raportul Migration Watch sunt exagerate şi, ca de obicei, fac orice român să ridice sprânceana şi să spună că iar este vorba de un atac la adresa României.
Care este totuşi realitatea? O duc românii de 9 ori mai bine în Marea Britanie?
Catalin F. din Rugby, lucrează în sistemul medical:
Cum cuantifică ziariştii că o ducem de 9 ori mai bine? Avem de 9 ori mai multe cămăşi, mâncăm de 9 ori mai mult?
Eu de exemplu pot spune liniştit că o duc de 50 de ori mai bine în UK, dar nu cred că are vreo relevanţă. În România aş avea probabil £250 pe lună iar aici am de 10 ori mai mult.
Dar nu o duc doar de 10 ori mai bine, pentru că aici nu stau la coadă să plătesc gazul, nu pun bani la ziua doamnei profesoare, nu dau şpagă la doctor, nu sunt umilit la Primărie, nu sunt stresat şi aşa mai departe.
Eu aş pune totuşi întrebarea altfel – pacienţii mei o duc mai bine când am eu grijă de ei? Cam de câte ori, de nouă ori, mai mult – mai puţin? Atâta timp cât oamenii cu care lucrez mă apreciază, nu mă simt afectat de comentariile din ziare.
Daniel T. din Porsmouth:
Eu o duc de două ori mai rău decât în România. Sunt de 7 ani în Anglia şi viaţa mea socială este la pământ. Nu mă întorc acasă pentru că m-am obişnuit prea mult aici, îmi place sistemul, mi-am făcut un rost, aici e viaţa mea.
Cei care urmăresc doar banii (cum eram şi eu la început) o duc mai bine, normal, dar nu cred că poţi spune că de 9 ori mai bine.
Eu am o teorie – câştigi mult sau câştigi puţin – viaţa e cam aceeaşi. În România mă trezeam, mâncam, mergeam la muncă, mă întorceam seara acasă, mă uităm la TV, ieşeam cu prietenii, dormeam şi a doua zi o luam de la capăt. În Anglia fac aceleaşi lucruri, cu menţiunea că muncesc mai mult şi ies cu prietenii mai puţin.
Nu mănânc icre negre, nu merg în excursii în Bahamas – sunt acelaşi om cu aceleaşi obiceiuri. Am o maşină mai scumpă şi stau într-o casă mai mică. Să-mi spună mie DailyMail de câte ori o duc mai bine.
Nicolae V. din Londra, taximetrist:
Românii o duc de 9 ori mai bine în UK? Asta e o mare prostie, nici nu ai ce să comentezi la o asemenea aberaţie. Pentru că articolele pe care le-aţi menţionat sunt în mod clar nişte atacuri la adresa românilor, aş întrebă şi eu – de ce se înrolează un soldat britanic în armată şi pleacă să se lupte în Afganistan? Pentru că e de 9 ori mai bine acolo?
Cred că e o confuzie la mijloc, românii nu vin în UK pentru că e de multe ori mai bine. Ei vin pur şi simplu pentru un loc de muncă. Suntem minoritatea cu cel mai mare procent de muncitori şi cu cei mai puţini care cer beneficii.
Oricât ar scrie ziarele de rău despre români, oricâte estimări şi comparaţii ar face, până la urmă ajungem tot la părerea oamenilor de rând despre români. Britanicii s-au săturat de toate culorile de oameni. Oricât ar spune ei că nu sunt rasişti, va asigur eu că sunt.
În sufletul lor, preferă să aibă de-a face cu mine, care sunt alb, spălat, decât cu tot felul de alte popoare cu culturi complet diferite. E urât ce spun, dar asta e adevărul. Preferă oricând un britanic în faţa unui român şi un român în faţa unui pakistanez.
Marian T. din Londra:
Dacă o ducem noi românii mai bine? Păi să va spun, să judecaţi singuri – Aici a încercat un om să mă omoare – în România nu a încercat nimeni. Aici mi s-a furat telefonul, în România nu mi s-a furat nimic, iar când am ajuns în Chelsea, primul lucru pe care l-am văzut a fost un băiat care se droga pe o bancă.
Iniţial voiam să-mi aduc şi familia, dar când văd câtă violenţă este în Londra, mă gândesc serios dacă e bine sau nu.
Problema cea mai gravă mi se pare mie exploatarea. Nu o duc neapărat mai bine ca acasă – pentru că mă simt exploatat. Am patron pakistanez. Sunt singurul roman printre alţi 8 indieni. Nu avem nici unul nici un act. Nu vrea să ne facă, ne plăteşte la negru.
L-am întrebat de ce nu mai angajează români, că mă tot lăuda că sunt bun. A zis că noi românii nu suntem supuşi. Asta că să înţelegeţi ce fel de om e.
Mie îmi pare rău că englezii nu văd esenţa lucrurilor şi se iau doar după aparenţe. Păi numai patronul meu fraudează statul de vreo 3000 de lire în fiecare zi. Şi englezii au o problemă cu românii, care vor să muncească legal. Unde e corectitudinea?
Una peste alta – nu pot să spun că o duc de două ori mai bine sau mai rău. Am trimis bani acasă, am reuşit să economisesc, dar nu mă simt în siguranţă. Cum poţi pune în balanţă lucrurile astea?
Copiii români sunt frumoşi şi deştepţi. România îi pierde, copiii ăştia vor ajunge asupriţi şi exploataţi în alte ţări, vor munci dar vor ajunge cetăţeni de mâna a doua – că asta e interesul, de asta apar astfel de ştiri – iar ţară noastră va ajunge teren de golf”.