Menu
in

Studenți pentru câștiguri financiare. „Au venit unii atrași de mirajul banilor nemunciți”

Dacă ești student în UK, ca cetățean european ai dreptul la un study loan de maximum 9000 de lire/an, maximul de taxă anuală pe care o poate cere o universitate britanică, la ora actuală și care se rambursează prin sistemul de taxe în felul următor: trebuie să câștigi mai mult de 21.000 lire/an și rambursezi 9% din diferenta de peste 21.000 de lire.

De exemplu, în cazul în care câștigi 25.000 lire/an, diferența ar fi 4.000 de lire și ar trebui plătit 360 de lire în anul respectiv. La acest study loan nu se adaugă decât rata inflației, dacă ai câștiguri sub 40.000 de lire/an, la ce e peste se adaugă și o mică dobândă.



De asemenea, dacă în 30 de ani nu se rambursează acest împrumut, el se prescrie. Pentru cei care se hotărăsc să se întoarcă în România după ce termină facultatea, pragul va fi mai mic de 21000 de lire/an, el nefiind valabil la economia țării noastre.

“Nu știu exact încă despre ce prag este vorba, și nici nu mă interesează. Nu am nici cea mai mică intenție de a mă întoarce în România”, ne-a spus Marina T., studentă și beneficiară a acestui împrumut de studii.

Analfabeți refuzați

Deși aproape toți studenții de la Regent College au aplicat pentru acest student loans, niciunul dintre ei nu spune că cele peste 10.000 de lire care le vor intra în conturi reprezintă adevăratul motiv al aplicației. “Am aplicat pentru că vreau să-mi schimb meseria. Vreau să am un job mai bine plătit. Dacă ne dau și bani împrumut să ne achităm școala și să ne întreținem e și mai bine pentru noi”, ne-a spus Mircea S., unul dintre cursanții de la Regent College.

Potrivit însă lui Răzvan Șchiopu, head recruitment, de la deschiderea sezonului de recrutare a studenților vin tot felul de persoane cu sau fără studii. “Au venit unii atrași de mirajul banilor nemunciți, cu ideea că nu îi vor înapoia niciodată. Erau oamenii care nu știau nici să-și scrie numele pe aplicație.

 

350 de români înscriși la Regent College

Se întrebau unii pe alții cum se scrie o literă sau alta. Erau și romi care auziseră că se dau bani dacă te duci la școală și se buluceau la ușa biroului meu. Numai că ei nu știau nici să se semneze, darămite să mai treacă un test de engleză de nivel IELTS 5.5! Noi aici la recrutare facem și o triere. Este responsabilitatea noastră și nu putem lăsa pe oricine să pătrundă în sistemul educațional superior dacă nu face dovada unor studii reale anterioare.

Am primit și amenințări cu moartea din partea unor asemenea “doritori” de carte, fiindcă ei credeau că nu le dau eu voie să acceseze cei 10.000 de pounds”, a povestit Răzvan Șchiopu. Drum spre facultate Înscrierea la Regent College se poate face oricând pentru cele patru sesiuni anuale de începere a cursurilor, în septembrie, ianuarie, aprilie și iulie.

Cei care vor să se înscrie trebuie în primul rând să aibă vârsta cuprinsă între 18 -59 de ani. La Regent College există 10 studenți români care au vârsta de peste 50 de ani. Actele necesare pentru a putea fi acceptat sunt: pașaport sau ID, CV, cont bancar, dovadă de adresă în UK, documente doveditoare ca ați urmat etape superioare de educație în România, preferabil traduse în limba engleză, diploma de BAC, diploma de absolvire.

Prorectorii britanici: Studenții străini nu mai vin în UK din cauza paranoiei imigrației

Potrivit reprezentanților Colegiului, pot urma cursurile și persoanele cu școală profesională în România, chiar și cei cu numai 8 clase. Ei pot “arde” astfel etape cum ar fi liceul și ajunge astfel în ultimul an de facultate. Acestea sunt legile britanice și se aplică tuturor colegiilor.

Aplicații gratuite la Universitățile din Anglia

“Dacă nu au liceul  nu este nici o problemă, se poate înlocui această cerință cu o referință de la muncă în care să se arate faptul ca au acumulat 4-5 ani de experiență în managementul afacerilor, chiar dacă nu au studiat. Avantajele acestei aplicații sunt că la finalul celor doi ani vor avea un HND (higher national diploma) cu care se pot înscrie la orice universitate din Anglia pentru a-și continua studiile, iar la finalul anului trei vor avea un Degree Universitar”, ne-a mai spus Răzvan Șchiopu.

Conform acestuia, pentru sesiunile următoare se pregătesc de înscriere nu mai puțin de 200 de români.

Doina Ganea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version