in

Un fost angajat ICR rupe tăcerea: „Șefii SRI-ului și SIE prelucrează oameni din comunități”

Ziarul Românesc scria în urmă cu aproximativ un an despre racolarea unor „agenților de influență” de către DPRP din comunitățile de români din diaspora.

Iată că ceea ce am scris noi atunci ete întărit prin declarații de un fost angajat al Institutului Cultural Român, Bogdan Jitea. Într-un interviu acordat publicației on-line vice.ro, Jitea vorbește despre „prelucrarea” oamenilor din comunități de către SRI și SIE la școli de vară organizate de Eugen Popescu, fondatorul Romanian Global News, o așa-zisă agenție de presă a românilor din diaspora. De fapt, RGN este o platformă a cărei activitate stă mai mult în preluarea materialelor jurnalistice din ziarele românești din diaspora, uneori fără citarea sursei articolelor sau fotografiilor.

Ciudat este că, la o simplă cercetare pe Internet, constați că platforma respectivă are câteva sute de cititori zilnic și totuși este beneficiara unui contract de publicitate cu Tarom. Nu știm pe ce bază a fost oferit acel contract, dar promitem să aflăm mai multe.

Eugen Popescu este acuzat de către Jitea că influențează deciziile DPRP în cazul proiectelor depuse de organizațiile românești din străinătate. Fostul angajat al ICR dezvăluie faptul că în fiecare an sunt „aceiași clienți agreați de acest Eugen Popescu care au pus monopol pe relația culturală și financiară a ICR-ului cu comunitățile de români din afara granițelor”.

Iată câteva fragmente din interviu:

Jitea: „Asta mi s-a confirmat în vara lui 2015, când am avut un proiect pe care l-am inițiat la ICR, un festival de film istoric, la Râșnov. Trebuia să facem o școală de vară cu tineri din Republica Moldova interesați de artele vizuale. Am făcut niște criterii destul de stricte în privința selecției lor. Comitetul director a aprobat forma proiectului meu, eu trebuia să mă ocup de selecția dosarelor.

O parte din oamenii pe care i-am selectat au fost, apoi, respinși și mi s-au impus alți oameni, care nici măcar nu își trimiseseră dosarele, din exterior, din zona Eugen Popescu. Am refuzat. Am fost convocat în ședință de Baltasiu, care mi-a reproșat că subminez cauza românismului și cauza națională, pentru că acei oameni luptaseră cu steagul în mână în piața din Chișinău. Eu nu am vrut să-mi pun semnătura pe lista impusă de el. ”

Ce este cu acest Eugen Popescu. S-a mai plâns la mine un ONG-ist din Valea Timocului, că el ar coordona, din umbră, departamentul Românii din Afara Țării, când el de fapt nu lucrează în ICR.

Popescu are o agenție de presă: Romanian Global News. E o persoană ubicuă, nu l-am văzut niciodată, dar auzeam mereu de el. Majoritatea celor care derulează proiecte prin Departamentul Românii din Afara Țării vin recomandați de el. El se ocupă și de promovarea acțiunilor acestui departament. Mai mult, intervine și în scandaluri interne. La un moment dat, lui Baltasiu i se făcuse un dosar de către Zamfiroiu privind cumulul de funcții. Imediat după intenția lui Zamfiroiu, agenția lui Popescu a luat atitudine și a publicat o serie de texte, pretextând că gestul lui Zamfiroiu este un atentat la cauza naționalismului românesc.

Departamentul lucrează cu aceleași asociații, an de an?

Da, exact, de opt ani lucram cu aceleași asociații de români. Nu am văzut alte proiecte și alte propuneri făcute cu alte asociații. În mod normal, trebuia să se facă un call pentru proiecte adresat asociațiilor de români din afara țării, să se facă o jurizare externă, iar cel mai bun să câștige. În departamentul acela, nu se lucra așa. Erau aceiași clienți agreați de acest Eugen Popescu care au pus monopol pe relația culturală și financiară a ICR-ului cu comunitățile de români din afara granițelor.

Eugen Popescu este implicat într-o tabără de vară de la Izvorul Mureșului, pe care a fondat-o el pe vremea când lucra la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, din subordinea Guvernului, la începutul anilor 2000. Acolo se discută problematici de securitate și apărare, iar ICR este parte din proiect. Șefii SRI-ului și SIE sunt invitați periodic la edițiile acestei școli de vară, unde se prelucrează oameni din comunități cu care aveam de-a face ulterior în proiectele derulate prin Direcția Români din Afara Granițelor din cadrul ICR.

Un caz notoriu este cel al lui George Simion, de la platforma unionistă Acțiunea 2012, care este practic un rezident permanent la majoritatea proiectelor ce au loc în Republica Moldova. Un individ coleric, care a provocat un scandal diplomatic între București și Chișinău, fiind expulzat de acolo și care la ICR bătea cu pumnii în biroul lui Zamfiroiu, în momentul în care acesta interoga rațiunea unor proiecte derulate în Basarabia.

Citiți întregul interviu pe VICE.RO. Așteptăm și reacția lui Eugen Popescu la acuzațiile aduse de Bogdan Jitea.

DRP mai dă niște bani nerambursabili. Încă o sesiune de proiecte pentru asociațiile românești din diaspora

Să-i luăm la bani mărunți

Ambasada din Viena recunoaște că a primit indicații să contacteze informatori. ”O iniţiativă firească a autorităţilor române”

Racolarea obedienților

DRP racolează AGENŢI DE INFLUENŢĂ și INFORMATORI în diaspora: “Vreți să fiți comunicatorii noștri?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Amendă pentru că a îndrăznit să ceară egalitate și drept de vot pentru cetățenii europeni din UK

Iohannis, acuzat că i-a trădat pe românii din diaspora. „Te vom călca în picioare!”