Departe de casă și de echipa pe care o iubește, românul Dan Buțiu s-a alăturat eforturilor suporterilor rapidiști de a readuce echipa în Liga I și a rezolva problemele financiare prin care trece aceasta. Dan a făcut, pe propria cheltuială, mai multe flyere pe care le-a distribuit la magazinele românești din Londra.
„Tu știi ce mai face Rapidul tău?”, stă scris pe flyere. Dan a adăugat și contul unde echipa din Giulești poate primi donații: SC Fotbal Club Rapid, Cod Fiscal 18536665, RO 35 EXIM 101000014852 RO 01 – EXIM BANK.
Potrivit site-ului Pro Sport, formaţia Rapid evoluează în prezent în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013, printr-o decizie a TAS. Instanţa de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câştigase barajul de menţinere în primul eşalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condiţiile de licenţiere pentru sezonul 2013-2014.
Clubul giuleştean, aflat în procedură de insolvenţă, traversează o acută criză financiară şi nu dispunea de suma necesară recursului deschis la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru promovarea în Liga I.
Comisia de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere a respins, la 17 mai, dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru ediţia 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă şi executorie pe plan naţional. Anterior, la 10 mai, instanţa de fond a Administraţiei de licenţiere din cadrul FRF respinsese dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foştii jucători Julio Cesar şi Daniel Paulista, mai arată Pro Sport.
Dragostea lui Dan Buțiu pentru echipa Rapid a început în 1989, când tânărul, pasionat de istorie, discuta zilnic despre Al Doliea Război Mondial, cu un bătrânel de la blocul în care locuia. „Cumpăram Informația Bucureștiului”, își aduce aminte Dan, „iar vecinul meu mă întreba de fiecare dată: ce a făcut Rapidulețul? De atunci, am în sânge numai Rapid!”
Anii au trecut, iar Dan Buțiu a părăsit România, în 2010, pentru o viață mai bună în capitala Marii Britanii. Însă dragostea pentru Rapid nu s-a stins nicio clipă. În 2012, a plecat, împreună cu soția sa, cu trenul Eurostar până în Franța, de unde a mai schimbat alte două trenuri, până la Heerenven, ca să își vadă favoriții jucând. „A doua zi, am luat iar trenul, spre Dortmund, de unde am zburat cu avionul la București, ca să prindem și returul.”
La toate meciurile, Dan desfășura un steag la care a ținut foarte mult, cel al filialei londoneze a clubului rapidist, pe care tot el a înființat-o. Când suporterii au organizat licitația pentru susținerea clubului, l-a pus la bătaie. I-a fost foarte greu să se despartă de el: „s-a dat cu 192,30 de lei, adică tocmai anul înființării clubului (1923). L-a cumpărat un fan rapidist care stă lângă Londra, deci rămâne în zonă.”
Ce ai simțit atunci când ai aflat despre situația actuală a clubului?
«Am plâns o săptămână. Se uita soţia mea la mine… dar mă înţelege. Nu mai contează acum cine e de vină, important e ca Rapidul să trăiască. Atât! S-ar fi putut evita asta, cu siguranță, cu un management bun.»
Ce ai de gând să faci, concret, în Londra, pentru susținerea clubului?
«Păi mediatizarea şi informarea tuturor românilor. Cei care vor şi pot să răspundă, o pot face în contul clubului. Din punctul ăsta de vedere nu am nicio legătură. Nu îmi vin mie banii. Noi, cu ajutorul soției, am donat 85 de euro. »
Am văzut că au donat obiecte pentru licitaţie şi jucători de la alte cluburi, ce părere ai despre asta?
«Mi se pare că i-a atins microbul Rapidului. Situația m-a făcut să văd cu alţi ochi celelalte echipe. Sloganul nostru era: „Singuri împotriva tututror!”, acum se pare că nu mai suntem singuri şi mă bucur”.»
Ai o echipă favorită în UK?
„West Ham United! Ghici de ce? Pentru că seamănă cu Rapidul. Acolo m-am simţit ca pe Giuleşti. Suporterii cântă tot meciul. Atmosfera în general. Nu ştii cum se zice, dar îţi zic eu: „Dacă vrei să iubeşti, vino pe Giuleşti”. Și pe bune că aşa e.»
Cum crezi că se va sfârşi toată această poveste?
«Mă gândesc pozitiv, dacă mă gândesc altfel, mă ia plânsul! Dar s-au strâns deja banii pentru TAS. Eu zic că dacă trecem de TAS și intrăm în Liga I vor vei investitori. Până atunci, voi juca la Loto, sper să câștig. Apropo. Eu am terminat managementul în țară. Lucrarea mea de diplomă a fost Strategii de Marketing în cadrul Clubului Rapid Bucureşti. Am tot planul în cap.»
Mircea Maer