Unul dintre spionii ”Epocii de Aur” care a „defectat” înainte de 1989 a fost Vergil Băleanu, fost căpitan în Contraspionajul Extern.
Trimis într-o misiune în Austria, în luna iulie a anului 1987, agentul nu s-a mai întors în România socialistă și a cerut azil politic. La aproape patru decenii, el caută să obțină reabilitarea în fața instanțelor militare din România, fiind condamnat la moarte, scrie Gândul.
Născut în județul Dâmbovița, în 1949, căpitanul Vergil Băleanu (UM 0770/S8) era inginer electronist de profesie, absolvent al Institutului Politehnic, căsătorit și tată a doi copii.
Potrivit documentelor oficiale, ofițerul de Securitate a primit misiunea de a se deplasa în Austria, în perioada 3 – 11 noiembrie 1987, pentru a transporta și preda la Ambasada României din Viena documente strict secrete de importanță deosebită (SSID).
Ajuns la destinație, căpitanul Vergil Băleanu s-a prezentat la organele de poliție secretă austriece, predând documentele care îi fuseseră încredințate și refuzând să se mai întoarcă în România.
Frica de spionaj: Studenții chinezi, interziși în Marea Britanie la anumite cursuri
În același an, Tribunalul Militar Teritorial București l-a condamnat la moarte, în lipsă, „pentru săvârșirea infracțiunii de trădare”.
„Faptele sunt dovedite de comunicările făcute de UM 0770/S8 (f. 2-3), ordinul de trecere în poziția de dezertor (f. 4), precum și declarațiile date de Dijmărescu Cornelia-Margareta și Milițescu Magdalena-Delia (f. 41-43)”, s-a precizat în rechizitoriul întocmit la vremea respectivă.
Președintele completului de judecată a fost colonelul de justiție Gică Popa, cel care i-a condamnat la moarte și pe Elena și Nicolae Ceaușescu, dar și pe alți ofițeri „trădători”, de-a lungul timpului.
Pe 1 martie 1990, magistratul Gică Popa s-a sinucis prin împușcare cu un pistol Makarov – 9 mm, fiind, inițial, trecut pe lista „morților suspecte”. Dar cercetările nu au descoperit nicio probă care să indice altceva decât suicid.
Astăzi, fostul ofițer de Securitate Vergil Băleanu trăiește în Marea Britanie, în Southampton, sub o altă identitate, iar pe data de 29 martie a deschis un proces la Tribunalul Militar București, prin care solicită reabilitarea ”pentru săvârșirea infracțiunii de trădare prin transmitere de secrete”.
Pe data de 14 aprilie, judecătorii Tribunalului Militar București, analizând toate probele depuse la dosar, au constatat că instanța nu are competența de a soluționa cererea de reabilitare a lui Vergil Băleanu.
Citește continuarea articolului AICI.