Menu
in

Votul românilor din străinătate, îngreunat printr-o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului Ponta

Dreptul la vot din diaspora a fost tot timpul restrâns de distanţele lungi pe care mulţi alegători trebuiau să le parcurgă până la cea mai apropiată secţie de vot. Din acest an, Guvernul Ponta vrea introduce o nouă barieră, ce va bloca practic votul din străinătate. Astfel, în loc să se introducă votul prin corespondenţă sau cel electronic, se adaugă obligativitatea înscrierii pe listele electorale.

Nu mai ajunge să fii cetăţean român pentru a vota şi nu mai eşti înscris din oficiu pe liste. Cei care nu se înscriu voluntar, nu votează.



Cu trei luni înainte alegerile pentru Parlamentul European, Guvernul a modificat, pe 5 februarie, prin Ordonanță de Urgență legea alegerilor, potrivit Gândul. Conform proiectului, românii stabiliţi în străinătate vor putea vota numai dacă fac cerere pentru a se înscrie pe listele electorale, în ambasade sau consulate, cu 30 de zile înaintea scrutinului.

Pentru actualizarea Registrului Electoral, ordonanța guvernului stipulează că “Sunt înscrişi cu adresele din străinătate cetăţenii români cu drept de vot şi cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care depun cerei în acest sens la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data votării“.

În nota de fundamentare care însoțit proiectul se spunea clar: “Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor fi înscrişi de către AEP în Registrul Electoral numai pe bază de cerere făcută către misiunile diplomatice“.

Daniel Ţecu (FADERE): USL se teme de votul din Diaspora

„Guvernul României a dat astăzi,05.02.2014, o Ordonanţă Guvernamentală în care se stipulează că românii din străinătate vor putea vota doar dacă vor face o cerere cu 30 de zile înaintea scrutinului”, a transmis Daniel Țecu, preşedinte FADERE.

„De 20 de ani, românii din Diaspora aşteaptă ca politicienii romani să se pună de acord şi să promulge o lege care să înlesnească dreptul la vot. Votul electronic, votul prin corespondenţa au rămas doar discuţii pentru că o parte dintre politicieni încă se tem de votul romanilor din Diaspora”, a mai arătat el.

„Distanţele dintre secţiile de vot din Diaspora sunt foarte mari. Pentru a vota, unii români trebuie să parcurgă chiar şi 500 Km. Românii din Diaspora au votat mereu în număr foarte mic faţă de numărul lor, însă de ficare data numărul lor s-a dublat de la un scrutin la altul. Credem că această Hotărâre Guvernamentală va reduce considerabil numărul votanţilor din afară României.”

Este o jignire adusă românilor din afara graniţelor, de aceea cerem Guvernului României să modifice de urgenţă această Hotărâre de Guvern. Cerem Domnului Victor Ponta şi Domnului Crin Antonescu să caute forme prin care să înlesnească dreptul la vot al romanilor din Diaspora”, a mai declarat Țecu.

Cristian David: Ordonanţa NU AFECTEAZĂ dreptul de vot al românilor din diaspora

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat pentru Mediafax că prevederile ordonanţei de urgenţă emisă pe 5 februarie de Guvern, privind Registrul Electoral “nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din stăinătate“, înscrierea în Registrul electoral necondiţionându-le exercitarea acestui drept.

Cristian David a adăugat că informaţia conform cărora românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis miercuri.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevede, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, că aceştia sunt înscrişi în Registrul electoral cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului.

Pentru alegătorii cu domiciliul în străinătate, vor fi înscrise în Registrul Electoral următoarele date: numele şi prenumele, precum şi numele avut înaintea căsătoriei sau a modificării administrative a numelui; data naşterii; CNP; ţara de reşedinţă, dacă e cazul; precum şi numărul paşaportului şi data eliberării acestuia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version