Comunitatea românească din Marea Britanie se află în continuă creştere, chiar dacă efectele negative ale recesiunii sunt resimţite de către românii de aici mai mult decât de cei de acasă. Oamenii preferă să îşi aducă în continuare familiile în UK, fiind conştienţi că întoarcerea în România nu ar fi cea mai bună soluţie. Mulţi dintre românii care au venit aici nu vor doar un loc de muncă, ci îşi doresc şi cetăţenia britanică. Am discutat cu mai mulţi români stabiliţi la Londra pe această temă.
Oamenii privesc obţinerea cetăţeniei ca pe un angajament definitiv de a rămâne în UK. Victor P., 44 de ani, este de 12 ani în Marea Britanie, dar nu şi-a pus niciodată problema cetăţeniei. “Am 12 ani de când sunt în Anglia, dar nu m-am gândit la cetăţenie. M-am căsătorit acum trei ani aici, am şi un băieţel de doi ani, născut aici. Am făcut puşcărie prin Cehia ca să ajung în Marea Britanie, pentru că nu aveam acte şi călăuza noastră ne-a lăsat baltă după ce şi-a încasat banii. Au fost vremuri bune până la începutul recesiunii, când eram tâmplar pe şantier şi câştigam şi 200 de lire pe zi. Aveam însă probleme cu actele, era viza business, în fine au trecut astea. Acum ne confruntăm cu altele, preţurile au crescut şi aici la produsele de bază, iar câştigurile nu mai sunt ca altădată. Cu ce am cîştigat în vremurile bune mi- am făcut casă în România, mi-am luat maşini şi scule bune. Dar niciodată nu m-am gândit să îmi iau cetăţenie. Cred că mă voi întoarce în ţară într-o zi. Poate că băiatul meu o să vrea să rămână aici, dar eu nu!”, ne-a spus Victor P.
Pregătiri intense
“Sunt de un an şi jumătate în UK şi strâng fiecare statement bancar pentru a face dovada că locuiesc în Anglia. Îmi vor trebui, pentru că vreau cetăţenie britanică. Nu vreau să renunţ la cetăţenia română, pot să am dublă cetăţenie”, ne-a explicat Mircea S., 50 de ani, angajat la un “car wash”.
Irina şi Daniel sunt doi tineri care s-au stabilit în Marea Britanie de câţiva ani şi care îşi doresc foarte mult cetăţenia. “Am venit aici pentru studii. Acum sunt studentă în anul II şi locuiesc din 2010 în Londra. Evident că îmi doresc cetăţenia britanică. Vreau să rămân aici definitiv, după terminarea facultăţii”, a preciza Irina T., 24 de ani, studentă.
Pentru unii, cetăţenia britanică este chiar mai presus de studiile superioare. “Am venit în UK acum cinci ani, după ce am terminat liceul. Lucrez la metroul londonez şi sunt mulţumit. Prietenii îmi tot spun să mă duc la facultate, să-mi continui studiile cât sunt tânăr, dar pe mine nu mă interesează. Aştept să treacă luna septembrie ca să îmi depun actele pentru cetăţenie. La ce îmi mai trebuie facultate dacă devin cetăţean britanic?”, spune Daniel M.
Cetăţeni ai lumii
O româncă stabilită de 10 ani în Anglia spune că nu este interesată de paşaportul britanic, deşi face parte dintr-o familie mixtă. “Am ajuns în urmă cu aproape 10 ani în Anglia. Sunt de meserie coafeză şi am propriul meu salon. Nu mi-am pus încă problema paşaportului britanic. Asta deşi sunt căsătorită cu un cetăţean englez de 8 ani şi am doi copii născuţi aici care vorbesc doar engleza şi merg la şcolile de aici.”, ne-a spus Georgeta T., 32 de ani. (Doina Ganea)
Pot deveni cetăţeni britanici cei care au locuit neîntrerupt în UK în ultimii 5 ani (sau trei ani, pentru cei căsătoriţi sau în parteneriat civil cu un cetăţean britanic).
Pe lângă prezentarea dovezilor de şedere neîntreruptă, aplicanţii trebuie să cunoască limba engleză şi să susţină un test cu 24 de întrebări, “Life in the uk”, introdus de laburişti în 2005. Ministrul de Interne Theresa May a declarat recent că intenţionează revizuirea acestui test, pentru a se pune un accent mai mare asupra patriotismului, mai degrabă decât asupra drepturilor şi beneficiilor. Pentru a trece noul test, aplicanţii vor trebui să înveţe imnul britanic. Vor fi întrebări despre Regină, despre artişti, scriitori şi dramaturgi faimoşi precum William Shakespeare, Jane Austen, Lord Byron, Thomas Hardy sau Charles Dickens, despre mari personalităţi britanice, precum Ducele de Wellington, Sir Winston Churchill, Sir Alexander Fleming, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst, dar şi The Beatles şi Rolling Stones.
Alte întrebări se vor referi la repere istorice, cum este Bătălia de la Trafalgar, Magna Carta şi Războiul Civil Englez şi la publicarea Bibliei Regelui James.
După ce trec testul, noii cetăţeni participă la o ceremonie în care depun jurământul de credinţă faţă de Regină