Menu
in

Web-design: de la pasiune la afacere

Marian Zburlea a reușit odată cu venirea în UK să-și transforme pasiunea pentru web-design într-o afacere de succes. Cum a reușit să facă pasul de un simplu hobby la meserie foarte bine plătită?

Secretele succesului fostului web developer și SEO specialist la ZeusMedia ni le dezbvăluie chiar el.



“Pentru a reuși în acest domeniu, trebuie să ai o parte de artist în tine și competență de a lucra cu instrumente avansate de grafică și programare în domeniul IT. În ziua de astăzi să ai o afacere și să nu ai web site este ca și cum nu ai avea telefon mobil sau mașină. Îți deschide multe porți, îți usurează munca, interacțiunea cu partenerii, clienții și multe altele. Este ideal să poți să-ți desfășori munca într-un domeniu care îți este pasiune. Așa am pornit și eu prin 1997, am văzut la un prieten cum făcea o animație, pe vremea aceea în Macromedia Flash 3, și așa am început să fac și eu web site-uri, pe vremea aceea foarte rudimentare”, povestește Marian Zburlea. “Apoi am vazut în ziar un anunț: “Caut web designer”, din 51 de candidați am fost cel mai potrivit – animațiile flash luau ochii imediat în acele vremuri – și atunci am observat că se pot scoate bani din această pasiune”.

“Prima afacere de web design am deschis-o în România, afacere care mergea destul de bine dacă ar fi fost să dăm la o parte legile apărute peste noapte, în cazul meu o contabilă care a crezut că poate să facă un ban rapid pe spatele meu, o treime din clienți care nu plătea de loc, o treime care nu plătea la timp”. “Patriotismul foarte puternic m-a făcut să încerc în România tot felul de variante timp de 9-10 ani, prin care să contribui la o mai bună Românie, dar să îmi fie și mie bine. Partea cu contribuitul mergea de minune, partea cu să-mi fie și mie bine scârția mereu.

Motivul principal al plecării mele constă în faptul că intenționez să-mi intemeiez o familie și să îi pot oferi un viitor frumos, pe care nu-l vedeam în situația de acolo”. Fiind un bun vorbitor de limba engleză Marian a decis să se folosească de această calitate și “cum aveam de ales între Anglia, America, Australia sau Canada, am ales-o pe cea mai aproape de casă. Așa că de patru luni am deschis și aici o afacere Nu țin cont de naționalitate, mă adresez atât românilor, englezilor cât și celorlalți. Majoritatea clienților de până acum au fost români la aceștia adăugându-se englezi, francezi și lituanieni. Am mai avut în paralel un job, timp de o lună, dar am renunțat pentru că nu mai făceam față la ambele. Ajunsesem să dorm trei, patru ore pe zi și câteva momente prin mijloacele de transport”.

Marian ne explică ce este web designul: “Dezvoltarea de web site-uri – conceperea structurii, realizarea interfeței grafice, programarea acestuia și introducerea de date într-o combinație de texte, imagini, audio, video sau altele. Personal, recomand un design cât mai simplu, folosirea cât mai puținor imagini și evitarea pe cât posibil a folosirii JavaScript sau obiectelor Flash. Cu cât se folosesc mai multe elemente grafice, site-ul se va încărca mai greu.” Cât se câștigă în acest domeniu la Londra? “Câștigurile pot varia, de la începător la profesionist, între £200 și £2000. Sunt valabile câștigurile și la programare web, doar că limita este mult mai sus când ești foarte bun. Trebuie să te implici foarte mult, deoarece aria de cunoștințe pe care trebuie să o aprofundezi este foarte mare și în continuă schimbare, să ai foarte mare voință, începutul este greu sau foarte greu când ai timp dar nu știi cum să faci și devine mai ușor sau foarte ușor când știi cum să faci dar nu ai timp”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version