in

ATENȚIE! România nu recunoaște vaccinurile făcute în Anglia. Ce a pățit un cercetător român de la Cambridge: „Nu avem siguranța vaccinării”

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție la Universitatea Cambridge, a fost surprins de refuzul Registrului de Vaccinări din România de a-i recunoaște prima doză de vaccin făcută în Anglia.

În schimb, medicul de familie din Marea Britanie a înțeles situația și l-a trecut drept vaccinat cu ambele doze, deși rapelul „neoficial” a fost făcut în România.

Potrivit Libertatea, s-a întâmplat ca după prima doză de vaccin făcută de doctorul Mircea Iliescu în Marea Britanie acesta să fie nevoit să-și facă rapelul în România. S-a gândit că nu va fi nicio problemă să se vaccineze la București.

Doar că medicii de la centrul de vaccinare, deși i-au făcut fără probleme doza, nu i-au emis și certificatul care să ateste că a fost imunizat cu ambele doze.

„M-am prezentat la un centru de vaccinare în București, mi s-a explicat că ei îmi fac rapelul fără probleme, dar că nu au cum să-l bage în sistem ca rapel, chiar dacă ei văd dovada primei vaccinări din Marea Britanie. Mi-au scris doar o adeverință de mână”, a declarat Mircea Iliescu.

„Știm că imunizarea cu o singură doză nu este atât de eficientă împotriva tulpinii indiene. Eu am vrut să mă vaccinez pentru a mă proteja și a-i proteja pe cei din jurul meu”, a spus Mircea pentru Libertatea


Cercetătorul susține că a vrut să atragă atenția asupra acestei anomalii și are speranța că se va rezolva. „Suntem mulți români care trăim între două țări și suntem în situația asta. Cred că o echipă de IT-iști ar reuși să găsească o soluție pentru a recunoaște vaccinarea și din țările terțe și sunt oameni de la Institutul de Sănătate Publică capabili să recunoască documentele oficiale pe care noi le avem. Am înțeles că se și lucrează la asta”, a mai spus acesta.

Stadioanele din Londra, transformate în centre de vaccinare gigant. Sute de mii de persoane au făcut rezervări după ce s-a trecut la imunizarea celor de 18-20 de ani

Cercetătorul român a făcut o cerere către Registrul de Vaccinări pentru a-i fi recunoscute ambele doze și să primească certificatul că e imunizat complet. A primit un răspuns din care reiese că statul român nu recunoaște documentul emis în Marea Britanie, care este acum un stat terț, adică din afara UE:

„Nu avem cunoștințe să existe o bază de date electronică în UK. (…) Pentru a vă oferi ceea ce doriți dumneavoastră, trebuie să existe niște informații oficiale, agreate la nivelul tuturor statelor, să avem siguranța că dovezile prezentate de toți cetățenii din diaspora sunt cele oficiale, iar sistemele informatice să fie interconectate.”

În schimb, medicul de familie din UK i-a recunoscut doza făcută-n România și urmează să îi fie actualizat statutul în registrul electronic ca având ambele doze făcute.

Pe site-ul oficial despre vaccinare li se spune cetățenilor români care au făcut prima doză de vaccin în altă țară că pot fără probleme să o facă pe a doua în România și să figureze în sistem cu schema completă. Însă, nu e specificat nimic despre situația țărilor din afara UE.

„Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare. După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare”, scrie pe Vaccinare-covid.gov.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1]
Italia cere mutarea finalei Euro 2020 de pe Wembley la Roma. Premierul Italiei: „Londra nu e sigură…”

UEFA nu mută finala Euro 2020 de pe Wembley