in

Omenirea nu va scăpa niciodată de COVID-19: „E la fel ca HIV! Va rămâne cu noi pentru totdeauna!”

Michael Osterholm, directorul Centrului de Boli Virale, din cadrul Universității din Minnesota, spune că omenirea nu va scăpa niciodată de COVID-19, potrivit ziuanews.ro.

La începutul pandemiei, oamenii au fost îndemnați să stea în case, cu promisiunea că această metodă extremă de izolare va duce la eradicarea virusului.


La cinci luni de la acel moment, a devenit clar că eradicarea noului coronavirus e, practic, imposibilă.

Așa cum omenirea n-a putut scăpa nici de HIV, nici de multe alte boli virale. Mai mult, devine tot mai clar că și un vaccin, în momentul în care va apărea, va oferi doar o imunizare temporară.

Aceste scenarii au fost confirmate de doctorul Michael Osterholm, specialist în boli virale, în cadrul unei intervenții la emisiunea Newsroom, difuzată de CNN.

Întrebat când va scăpa omenirea de noul coronavirus, medicul american a oferit o serie de declarații tranșante, dar cinstite.

Directorul OMS a fost „cumpărat” de China. Acuză secretarul de Stat american, Mike Pompeo

Acesta a explicat care e singurul scenariu realist, în ceea ce privește noul coronavirus:

„În timp, vom reuși să limităm foarte mult răspândirea bolii. Până atunci, nu putem face altceva decât să continuăm să stingem marile focare, așa cum putem”.

Osterholm a insistat că, deși se fac progrese importante, în ceea ce privește găsirea unui vaccin, și această soluție va fi doar un prim pas, în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului.

„În cel mai bun caz, putem spera că va apărea un vaccin care să ne protejeze doar pentru câteva luni și nici măcar pentru câțiva ani. Abia celelalte vaccinuri care vor apărea, în timp, pot face mai mult pentru sistemul nostru imunitar. Dar apariția unor astfel de vaccinuri e foarte, foarte departe. Practic, nu vor avea niciun impact asupra situației pe care o trăim acum”, a concluzionat Michael Osterholm.

Comentariile făcute de Osterholm la CNN au venit la doar 24 de ore, după ce doctorul Anthony Fauci, expertul numărul 1 al americanilor în combaterea bolilor virale, a susținut aceeași idee, într-o altă intervenție, la un webcast.

„Cred că, într-un final, vom tine răspândirea coronavirusului sub control. Dar nu văd cum am putea să-l eradicăm. Cred că o combinație de măsuri sanitare, plus atingerea unui grad de imunizare de grup şi apariția unui vaccin bun, aceste trei elemente, ne vor ajuta să avem un control eficient asupra situației”, a afirmat Fauci.

Întrebat când se va întâmpla acest lucru, medicul american a spus: „Că va fi în acest an sau în următorul, nu sunt sigur. Dar cred că vom limita răspândirea virusului atât de mult, încât nu ne vom mai afla în situația în care suntem acum de mult timp”.

Spania anunță cel mai mare număr de noi cazuri de Covid-19 din 8 maiDe astăzi, măștile sunt obligatorii în magazinele, supermarketurile, băncile sau oficiile poștale din Anglia

Anglia: Român beat la volan făcea drifturi pe șosea