in

Primul șef de stat mort din cauza COVID-19. Președintele statului Burundi interzisese orice fel de măsuri, declarând că țara sa este „apărată de Dumnezeu”

Președintele statului african Burundi este primul șef de stat mort din cauza COVID-19, lucru confirmat de medici, cu toate că oficialii guvernamentali au anunțat că moartea acestuia s-a produs din cauza unui atac de cord.

Președintele a murit din cauza coronavirusului, potrivit unor medici de la spitalul în care a fost aruncat în urma morții sale.

Guvernul țării sale anunțase că președintele Pierre Nkurunziza a murit în urma unui atac de cord.

Președintele Pierre Nkurunziza nu numai că a refuzat să ia măsuri drastice, dar a ținut să fie deschise și evenimente sportive și alte mari adunări publice. Mai mult, acesta a expulzat din țară experții Organizației Mondiale a Sănătății.

Marea Britanie, a doua cea mai afectată țară din lume de coronavirus

Un purtător de cuvânt al Nkurunziza declarase pentru BBC News în martie: „Burundi este o excepție printre alte națiuni, deoarece este o țară care i-a acordat lui Dumnezeu primul loc, un Dumnezeu care păzește și ne protejează de orice nenorocire.“

Potrivit datelor oficiale din Burundi, în țară ar fi fost doar 85 de cazuri de COVID-19 și un singur mort din 400 de teste efectuate.

O sursă medicală din spitalul Karusi, unde a murit Nkurunziza, a confirmat că președintele „probleme respiratorii” înainte de moartea sa.

Medicii au declarat pentru AFP că șeful Institutului de Sănătate Publică a solicitat singurul ventilator al spitalului și șeful serviciului de reanimare „în numele președinției”, luni, 8 iunie, la ora 10 dimineața.

Președintele a fost transportat la spitalul din Karusi, dar era „prea târziu”, „era deja mort”, a spus o altă sursă medicală din Karusi.

Președintele a avut Covid-19 după ce soția sa a fost internată la sfârșitul lunii mai infectată cu coronavirus. Un document medical văzut de AFP spunea că era pozitiv pentru coronavirus și avea probleme respiratorii.

Țara africană a anunțat moartea „neașteptată” a lui Nkurunziza, pe 9 iunie, declarând o săptămână de doliu național, scrie Daily Mail.

Guvernul nu a anunțat încă o dată pentru înmormântare, dar a interzis muzica în baruri, cluburi de noapte și karaoke, se arată într-un comunicat de presă.

Nkurunziza se simțise rău pe 6 iunie, iar starea sa de sănătate s-a agravat, ceea ce a dus la un stop cardiac, au spus oficialii.

Soția sa, Denise, a fost transportată aerian pentru tratament pentru coronavirus în Kenya, pe 30 mai, ceea ce a determinat o suspiciune cu privire la adevărata cauză de decesului președintelui.

Mandatul de 15 ani al lui Nkurunziza a fost  marcat de represiuni și abuzuri.

În fața acuzațiilor de abuzuri răspândite, guvernul din Burundi a devenit prima țară care a părăsit Curtea Penală Internațională în 2017.

Descoperire șocantă a medicilor italieni, la autopsiile pe morții cu coronavirus: nu la plămâni sunt daunele cele mai mari
Londra: Român acuzat de uciderea unui bărbat de 48 de ani în Wood Green

O româncă este acuzată de administrarea unui bordel în Bradford