Studiul care dă totul peste cap: asimptomaticii nu îi pot infecta pe cei din jur

Studiile despre coronavirus continuă în același ritm frenetic, iar unele dintre ele dau peste cap tot ceea ce s-a știut și afirmat până acum.

Mii de români infectați cu coronavirus au fost internați în spitale, deși nu aveau niciun simptom. Alte câteva sute de mii au fost oligate să stea în carantină , iar autoritățile au prezentat măsurile ca fiind unele care au salvat vieți. Însă, autoritățile din România sunt contrazise de specialiști, scrie Mediafax.

Un studiu recent infirmă ceea ce până acum lumea medicală susținea la unison. Este un studiu făcut de opt cercetări chinezi, care spun că persoanele asimptomatice nu transmit virusul. Cercetarea este una amplă: din 455 de persoane puse în contact cu o persoană testată pozitiv pentru Covid, dar asimptomatică, niciuna nu a contactat virusul. Respectivii au fost supravegheați și monitorizați timp de cinci zile, iar toate testele PCR, tomografiile și analizele de sânge au infirmat prezența virusului. Din cele 455 de persoane 25% prezentau afecțiuni cardiovasculare.

Cum s-au contrazis experţii

Dacă studiul va fi confirmat, ar da peste cap tot ceea ce s-a știut și spus de la cel mai înalt nivel medical începând din martie și până acum. Dacă la începutul pandemie s-a crezut că doar persoanele care prezintă simptome sunt transmițătoare ale coronavirusului, chiar OMS susținea că transmiterea coronavirusului de către purtători asimptomatici ar fi ceva “extrem de rar”, din martie avertismente îngrijorate din lumea medicală arătau că nu este așa, ceea ce făcea virusul cu mult mai periculos.

Printre primii care au tras semnalul de alarmă au fost experţii niponi, coordonaţi de Hiroshi Nishiura, epidemiolog la Universitatea Hokkaido, care a arătat că 30,8 % dintre pacienţii japonezi evacuaţi din Wuhan s-au dovedit a fi asimptomatici.

Simplificarea problemei

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat. „În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu.
Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

Risc de infectare mult mai mic

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate.

În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice.

Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.
Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Român rănit grav după ce s-a aruncat de la 60 de metri de pe stânca Durdle Door din Dorset – VIDEO

Britanicii, rugați să îngenuncheze în fața ușii, pentru a protesta împotriva morții lui George Floyd