in

Echipele din Bundesliga, sponsorizate de 11 companii de îmbrăcăminte diferite

Cu aproximativ o lună înainte de startul noii ediții a campionatului de fotbal intern al Germaniei (primul meci este programat vineri, 16 august), cei de la scoreandchange.com au publicat un material foarte interesant despre sponsorii celor 18 formații ce se vor alinia la startul sezonului 2019/2020 din Bundesliga.

 În ceea ce privește furnizorii de echipament (kit sponsors), producătorul american Nike este lider, nu mai puțin de 5 echipe din primul eșalon german aflându-se în portofoliul acestuia. Este vorba despre Augsburg, Eintracht Frankfurt, Hertha Berlin, Red Bull Leipzig și VfL Wolfsburg. 

 Urmează companiile Puma, Uhlsport și Umbro, fiecare dintre acestea ,,îmbrăcând’’ câte două formații, după cum urmează: Puma sponsorizeză Borussia Monchengladbach și Borussia Dortmund, echipă ce a terminat pe locul 2 în sezonul trecut, însă a câștigat recent Supercupa Germaniei, învingând Bayern Munchen cu 2-0. Uhlsport este în acest sezon alături de nou promovata Koln și Fortuna Dusseldorf, în timp ce Schalke 04 și Werder Bremen vor purta echipamente furnizate de Umbro.

 Lista sponsorilor de kit se încheie cu Hummel, Jako, Joma, Loto, Macron, Saller și, nu în cele din urmă, Adidas. Am lăsat la urmă celebra companie cu ,,3 dungi’’ pentru a scoate în evidență inspirația celor de la Adidas, care au mizat pe Bayern Munchen, campioană a ultimelor 7 ediții de Bundesliga. Interesant este faptul că, deși la nivelul anului 2015 contractul dintre Bayern și Adidas mai era valabil încă 5 ani, cele două părți au decis să îl prelungească cu încă 10 ani, până în 2030. În urmă acestei colaborări, campioana Germaniei beneficiază de o sumă uriașa, 900 de milioane de euro. Hoffenheim este singura echipă care a schimbat sponsorul față de ediția trecută, locul brandului Lotto fiind preluat de cei de la Joma.

 În ceea ce privește numele sponsorului de pe tricou, situația arată astfel:

Augsburg – WWK Versicherungen (asigurări)

Bayer Leverkusen – Barmenia (asigurări)                  

Bayern Munchen – Deutsche Telekom (telecomunicații)   

Borussia Dortmund – Evonik (industria de chimicale)          

Borussia Mönchengladbach – Postbank (servicii financiare)

Eintracht Frankfurt – Indeed (motor de căutare pentru slujbe în SUA)

Fortuna Düsseldorf – Henkel (produse cosmetice, detergenți, adezivi etc.)                

Freiburg – Schwarzwaldmilch (industria alimentară)

Hertha Berlin – TEDi (companie de retail)

Hoffenheim – SAP (soft)   

Köln – REWE (companie de retail)

Leipzig – Red Bull (băuturi/media)

Mainz – Kömmerling (materiale de construcții)      

Paderborn – Sunmaker (operator de gambling)

Schalke 04 – Gazprom (industria petroliera)

Union Berlin – Aroundtown (imobliare)

Werder Bremen – Wiesenhof (industria alimentară)

Wolfsburg – Volkswagen (industria de automobile)

14 din cele 18 companii au sediul în Germania, trei dintre ele sunt europene (Red Bull – Austria, Gazprom – Rusia și Aroundtown – Luxemburg) și una singură, Indeed, este americană.

Spre deosebire de Premier League (Anglia), campionat în care jumătate dintre echipe au sponsor pe tricou o companie din industria de pariuri, în Germania doar nou promovata Padderborn se încadrează în acest tipar.

În România, situația este similară celei din Anglia, cu 8 dintre echipe având parteneri din zona de pariuri sportive în sezonul trecut: FCSB – NetBet, CFR Cluj – SportingBet, U Craiova – Betano, Dinamo – Unibet, Gaz Metan – SuperBet, Poli Iași – SuperBet, FC Botoșani – SuperBet, Dunărea Călărasi – Fortuna, Hermannstadt – Get’s Bet, în timp ce campioana Bulgariei în ultimele 8 sezoane, Ludogorets Razgrad (echipă la care activează Cosmin Moți, Claudiu Keseru, Dragoș Grigore și Adi Popa) se află sub un contract de 3 ani cu operatorul de casino și pariuri sportive Efbet, brand licențiat și în România.

Revenind în Germania, să mai spunem că sponsorii de pe mânecă vin din 13 industrii diferite. Printre cei mai cunoscuți se număra Quatar Airways (Bayern Munchen), Opel (Borussia Dortmund), Hyundai (Hertha Berlin) sau DHL (Schalke 04).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Se scumpește rovinieta! În unele cazuri va fi chiar și de trei ori mai scumpă

Unul dintre falsificatorii români care au prejudiciat compania de transport din Londra cu milioane de lire sterline, prins în Năvodari