Peste 10.000 de dascăli protestează astăzi în Capitală, în cel mai mare miting de până acum. Profesorii sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile din învăţământ. În semn de solidaritate, câteva mii de studenţi din toată ţara vor intra în grevă japoneză.
La protestul organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI) s-au adunat dascăli din Capitală şi din numeroase judeţe, care au venit cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care “Fără şcoală# popor analfabet” şi “Respectaţi resursa umană din educaţie sau va pleca”. Unul dintre profesori, îmbrăcat ca un cerşetor, are un banner pe care scrie
“Murim noi, muriţi şi voi
Manifestanţii scandează “Solidaritate!”, “Grevă generală!”, “Fără educaţie, moare orice naţie” şi “Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului – “Guvernul USL e la fel ca PDL”, “Mincinoşii!” şi “Jos guvernul mincinos!”. Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta “un apel” la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare. Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar. Printre nemulţumirile dascălilor se numără alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie, depolitizarea învăţământului, creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 50% şi decontarea cheltuielilor cu naveta. Sindicaliştii cer şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor. Un profesor debutant nu câştigă mai mult de 700-800 de lei lunar, iar unul cu 25 de ani vechime şi toate gradele didactice luate ajunge la 2.000 de lei.
Şi medicii ameninţă cu greva generală
Mitingul cadrelor didactice vine în urma protestului medicilor de sâmbătă, 2 noiembrie. Aproximativ 5.000 de angajaţi din sănătate şi studenţi la medicină din Bucureşti şi din ţara au mărşăluit la Guvern şi la Parlament, solicitând o mai bună finanţare a sistemului sanitar. A fost cel mai mare protest al cadrelor sanitare din ultimii ani. În condiţiile în care tinerii medici pleacă unde văd cu ochii, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3- 4% pentru cei 14.800 de medici rezidenţi şi 17.500. Medicii nici nu se gândesc să se mulţumească cu această mărire derizorie şi au anunţat că vor intra în grevă generală, dacă Guvernul nu vine rapid cu soluţii reale la revendicările lor.