in

4 miliarde de euro, banii trimişi de românii care muncesc peste hotare în 2012Românii din străinătate au trimis mai mulţi bani acasă anul trecut. Suma a crescut în 2012, pentru prima oară în ultimii patru ani, ajungând la aproape patru miliarde de euro. Valoarea sumei este mai mare cu 3% faţă de cea trimisă în 2011.

Sumele trimise în ţară de românii din străinătate au ajuns anul trecut la 3,85 miliarde de euro. În ciuda crizei economice care persistă în ţările cu largi comunităţi de români, cei plecaţi să muncească în străinătate au reuşit să se adapteze noilor condiţii, astfel că sumele trimise în ţară au crescut anul trecut pentru prima dată în ultimii patru ani.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns în 2012 la aproape 3,85 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este mai mare cu doar puţin peste 3% faţă de nivelul înregistrat în 2011, însă acesta este primul avans după trei ani de scăderi consecutive.

Faţă de anul 2008, când sumele trimise în ţară de “stranieri” au atins un maxim de 6,6 miliarde de euro, remiterile din 2012 sunt cu peste 40% mai mici. Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Migraţie pe timp de criză

Recesiunea a afectat şi România, astfel că mulţi conaţionali au hotărât să emigreze. Deşi nici peste hotare veniturile nu mai sunt comparabile cu cele din urmă cu câţiva ani, sunt în continuare peste cele medii din ţară. Potrivit unui sondaj FES-CCSB publicat în 2011, peste 40% din gospodăriile intervievate susţineau că o bună parte din venitul familiei vine de la rudele care lucrează peste graniţă şi că aceşti bani îi ajută foarte mult.

“Avansul remiterilor de anul trecut s-ar putea explica printr-o creştere a numărului de migranţi în perioada de criză. Ne-am confruntat cu o creştere a migraţiei, şi nu cu o revenire în ţara aşa cum s-a anticipat. în plus, românii din străinătate au reuşit să identifice strategii de adaptare. Unii au intrat în şomaj, dar ulterior s-au adaptat. De exemplu, în Italia s-au mutat din servicii din nord în agricultură în sud. însă aici, condiţiile sunt altele, iar salariile sunt şi ele mai mici”, a explicat pentru “Adevărul” Victoria Stoiciu, coordonator de proiecte în cadrul Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), care a realizat în 2011 studiul “Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă române”.

În ciuda creşterii timide din 2012, remiterile din România nu vor ajunge prea curând la nivelul din perioada 2007-2008. “Nu vom ajunge la nivelul din 2008 prea curând pentru că ţările de destinaţie sunt încă în criză”, a mai spus Victoria Stoiciu.

Aproape două milioane de români au plecat la muncă în Italia şi în Spania în ultimii ani, numărul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 – 10 ani. Numai că tocmai aceste state au fost grav afectate de şomaj în ultimii doi ani. La finele lui 2012, rata şomajului se ridica la 26,1% în Spania, cea mai mare din Europa, iar în Italia era de 11,2%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Theresa May acuzată de populism pe tema imigraţiei

4 milioane de bulgari vor să trăiască în Marea Britanie