in

Alungați de corupție: Zeci de mii de medici și cercetători au plecat în străinătateDin România nu pleacă în masă numai forța de muncă necalificată sau cu joasă calificare. Situația este la fel de gravă și în privința lucrătorilor din domenii de vârf.

Conform un studiu realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), au plecat în străinătate la lucru peste 15.000 de medici și 15.000 de cercetători români. De asemenea, numărul experților în IT plecați este de asemenea uriaș, dar nu există încă estimări.

„În sistemul medical, conform estimărilor, aproximativ 15.700 de medici români își practică în prezent meseria în străinătate, cu precădere în state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franța). “, se spune într-un comunicat al ARPS, citat de Agerpres.


În ceea ce privește cercetarea-dezvoltarea, diaspora științifică este alcătuită în prezent din aproximativ 15.000 de cercetători români activi în străinătate, pentru care România nu a reușit să construiască programe eficiente de atragere în țară, de reintegrare sau de angrenare în parteneriate cu cercetători din țară, indică ARPS.

Au plecat de asemenea mulți specialiști IT. “Specialiștii TIC formați în România se pare că lucrează mai ales în statele UE precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, dar și SUA și Canada”, se mai arată în comunicat.

Studiul afirmă că migrația medicilor tinde să fie permanentă sau pe termen lung, iar în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC),  se remarcă atât migrația, cât și lucrul la distanță pentru angajatori străini.

“Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiștilor din cele trei domenii analizate nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialiști au fost, în această ordine, corupția, lipsa oportunităților de dezvoltare profesională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocrația din instituțiile publice, veniturile mici și lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice”, se arată în comunicat.

Timp de zece ani, câte trei medici au plecat în fiecare zi din ţară

Se închid spitalele: România a exportat un oraș de medici

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul României a numărat cetățenii de peste hotare: 10 milioane de români în Diaspora

Patru suspecți de pregătirea unor atentate teroriste arestați în nordul Angliei