in

Amendă pentru terenurile lăsate în paraginăProprietarii de terenuri agricole din România sunt pasibili de amenzi dacă se va constata că nu îşi lucrează terenurile. Prevederea apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, care va fi trimis Guvernului spre aprobare.

Ministerul vrea prin acest proiect să încurajeze agricultura românească și implicit productivitatea locală. Potrivit ordonanţei de urgenţă privind igienizarea terenurilor nelucrate postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), “deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultor sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie(…)Nerespectarea prevederilor de către deţinătorul de teren constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei/ha la 400 lei/ha, pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate aceste prevederi”.

Conform ordonanței, vor scăpa însă de amenințarea amenzii deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare, deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale, deţinătorii de terenuri care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren, deţinătorii terenurilor din categoria de folosinţă „curţi construcţii”, deţinătorii terenurilor cu destinaţie forestieră şi deţinătorii terenurilor aflate permanent sub ape.

Suprafaţa arabilă a ţării este de 8,2 milioane de hectare, și potrivit Ministerului Agriculturii până la 1,2 milioane de hectare sunt nelucrate – aproximativ 10-15% din suprafaţa arabilă a ţării. Aşadar, doar într-un an, statul poate strânge din amenzi până la 240 de milioane de lei. În cazul în care proprietarii de terenuri recidivează, amenzile vor fi si mai mari.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Criză în spitalele românești, provocată de exodul medicilor

Război contra hoților români, înaintea Olimpiadei