Au poliţiştii români normă de amenzi? Poliţistul Marian Godină, celebru pentru postările sale de pe reţelele de socializare, a făcut public un mesaj dat de şeful Poliţiei din Popeşti-Leordeni subalternilor săi, prin care îi presa pe aceştia să dea mai multe amenzi, pentru că numărul acestora a scăzut drastic pe timp de pandemie.
Asta, în contextul în care zeci de mii de români sunt amendați săptămânal pentru încălcarea ordonanțelor militare. S-au dat atât de multe amenzi încât şi presa străină a sesizat numărul uriaş al acestora, de ordinul sutelor de mii.
Presa din România a scris tot mai des în ultima perioadă că Poliția are un plan de amenzi, însă premierul Ludovic Orban a negat: “Cuvântul de ordine care a fost dat către polițiști a fost măsură, politețe, o abordare cât se poate de serioasă a necesității implementării măsurilor luate. Pe de altă parte, nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a fi plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie. Dacă mai există abuzuri pe plan local, am solicitat conducerii instituțiilor din subordinea MAI să corecteze astfel de situații.”
O fi un număr fix de amenzi? 50, 100, 150?
Numai că poliţistul Godină a povestit pe Facebook istoria unui mesaj care dovedește exact contrariul a ceea ce se spune în mod oficial: „Mă zbat de ceva timp şi dau explicaţii referitoare la faptul că poliţiştii nu au normă de amenzi. Am făcut-o din convingere. Ba chiar am întrebat pe un grup de poliţişti din toată ţara, dacă pe ei sunt presiuni să dea amenzi. Mi s-a răspuns că nu. Atenţie, a da amenzi este una din atribuţiile de serviciu, deci e anormal să nu dai deloc amenzi şi să nu faci nimic la serviciu toată ziua. Dar mi se pare grav când există presiuni în acest sens.
Mesajul de mai jos a fost trimis subalternilor de către dl comisar Cristian Tomi Dumitru, şeful Poliţiei Oraşului Popeşti-Leordeni. Constată acest domn că, de vreo două luni, se observă o scădere a numărului de sancţiuni aplicate la legile speciale, la Codul rutier, la activităţile comerciale ilicite şi la Legea privind paza bunurilor. Nu ştiu cum poate să i se pară cuiva anormal că pe timp de pandemie a scăzut numărul de amenzi de circulaţie. Traficul e mai redus, chiar şi numărul de accidente rutiere a scăzut drastic. De activităţi comerciale ilicite ce să mai spunem, când majoritatea comercianţilor şi-au suspendat activitatea?
Le dă domnul comisar termen pentru îndreptarea indicatorilor, iar celor care nu vor îndeplini indicatorii le transmite că vor întocmi un raport justificativ către conducere. I-am scris domnului comisar şi l-am întrebat dacă mesajul îi aparţine, deoarece vreau să-l fac public şi să fiu sigur că nu e vreun fake pe care mi l-a trimis cineva rău intenţionat. Mi-a răspuns că îi aparţine, mi-a scris fraze întregi şi, după ce l-am corectat, pentru că limba română nu părea a-i fi chiar cea mai bună prietenă, m-a sunat “pentru o mai bună înţelegere şi pentru a evita greşelile”, după cum mi-a spus. I-am zis că eu văd mesajul dumnealui ca fiind o presiune pusă pe agenţi şi un îndemn de a da cât mai multe amenzi şi că sunt unul dintre cei care şi-au tot bătut gura că nu există normă de amenzi.
Mi-a explicat că e o interpretare greşită, că situaţia operativă de acolo impune sancţiuni şi că agenţii s-au cam învăţat doar să verifice declaraţia, fără să verifice temeinic toate documentele şoferilor. De asemenea, mi-a spus că au loc multe spargeri din societăţi pentru că agenţii de pază nu sunt verificaţi şi sancţionaţi. Mi-a mai spus că într-o oră vede zeci de şoferi fără centură. Alţii circulă beţi, alţii fără permis. De aceea le-a cerut agenţilor să muncească şi să verifice, nu neapărat să dea amenzi.
Pe mine nu m-a convins. Pentru mine “o slabă activitate”= puţine amenzi, iar “îndreptarea indicatorilor”= trebuie să daţi mai multe amenzi. Chiar mă întreb ce o însemna “îndeplinirea indicatorilor”. O fi un număr fix de amenzi? 50, 100, 150? Cum îndeplineşti indicatorii ăia?“, a scris Godină.