in

Bebeluș din Suceava, mort după scufundarea în cristelniță. Petiție online pentru schimbarea ritualului de botez

Reprezentanții Declic au făcut o petiție după tragedia care s-a petrecut la Suceava, în care cer Bisericii Ortodoxe Române să schimbe ritualul de botez prin care bebelușul se scufundă de trei ori în cristelniță.

„Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, este solicitarea Declic către Biserica Ortodoxă Română, după ce un copil a murit în timpul botezului, scrie Antena3.

„Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, mai arată cei de la Declic.

Potrivit acestora, ritualul botezului se poate face prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu „cu smuceli și chiar brutalitate”.

Petiția a adunat până luni, 1 februarie, la prânz, în aproximativ o oră, peste 1.000 de semnături.

Cazul bebelușului din Vaslui, care a murit în urma scufundării în cristelniță la botez, se soldează cu un dosar penal pentru ucidere din culpă.


Dosarul exista, însă acum, în urma decesului copilului, a fost schimbată încadrarea faptei. Astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă, în prezent fiind de ucidere din culpă, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu.

Bebelușul de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Copilul a fost internat la Terapie Intensivă toată noaptea, a fost ventilat mecanic, însă de dimineață, în jurul orei 6, a fost constatat decesul.

Părinții acuză preotul că nu ar fi ținut cont că micuțul plângea în acele momente și l-a băgat de trei ori în apă. Medicii spun că bebelușul ar fi înghițit multă apă. 

Reprezentanții Bisercii Ortodoxe Române spun că tehnica botezului nu ar trebui să pună în pericol viața bebelușilor, dacă preotul o respectă întocmai. 

„Există o tehnică pe care un preot experimentat o folosește întotdeauna. Așa se oficiază un botez cu maximă grijă”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Antena 3.

Preoții ortodocși români din Marea Britanie, acuzați că nu vor să boteze un bebeluș

Tatăl micuțului a povestit că după cea de-a treia scufundare, copilului a început să îi curgă sânge din nas. La sosirea Ambulanței, bebelușul era deja în stop cardio-respirator. 

Incidentul a avut loc duminică, la slujba de botez, la biserica „Constantin și Elena” din Suceava. În momentul în care bebelușul urma să fie botezat, preotul l-a scufundat, așa cum e tradiția, de mai multe ori în apă.

Potrivit unor surse din biserică, copilul a plâns atunci când a fost scos din cristelniță, iar problemele au apărut în momentul în care preotul îl ungea cu mir.

Familia s-a speriat în momentul în care copilul nu a mai plâns, nu a tușit și nici nu a mai respirat, după ce a fost scos de preot din cristelniță. Speriați, oamenii au sunat la numărul de urgenta 112.

Micuțul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, acolo unde a fost internat pe Secția de Terapie Intensivă.

În ciuda faptului că a fost readus la viață, medicii spuneau de ieri că perioada următoare este critică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bournemouth: Român beat mort, la volanul unui BMW. A provocat panică pe șosea

Testare în masă în Anglia, pentru depistarea persoanelor infectate cu varianta sud-africană a coronavirusului