in

BOR nici nu vrea să audă de împărtășanie cu o linguriță de unică folosință: «Ortodoxia nu stă într-o linguriță»

Biserica Ortodoxă Română (BOR) este deranjată de recomandările propuse de autorități și care ar putea intra în vigoare după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus.

„O instituție laică nu poate stabili reguli pentru Biserică”, a spus tranşant purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
El a pus că în Biserică nici nu poate fi vorba de împărtășanie cu o linguriță de unică folosință, așa cum recomandă autoritățile.

“Ortodoxia nu stă într-o linguriță, sau în obiectul în sine, care a fost introdus relativ tărziu în tradiția euhanistică ortodoxă. Este de discutat, în contextul unei pandemii, posibile modalități de oferire a împărtășaniei, dar în orice caz, nu o instituție extra-bisericească trebuie să decidă lucrul acesta. În spațiul și un uzul liturgic ortodox, nu există nici măcar noțiunea de pahar sau linguriță de unică folosință, cu atât mai puțin existența obiectelor în sine”, a declarat Vasile Bănescu.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au anunţat că se vor consulta cu colegii lor din alte țări, pentru a vedea ce fel de măsuri se adoptă acolo, astfel încât acestea să nu vină în contradicțiile cu regulile bisericești.

Reacția BOR vine după ce, potrivit recomandărilor transmise sâmbătă de Institutul Național de Sănătate Publică în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici, ca precauții speciale, „se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]


Boris Johnson a anunțat începerea ridicării restricțiilor: „Cei care nu pot lucra de acasă trebuie să meargă la muncă, dar nu cu transportul în comun”

Ministrul Raab: Frizeriile, pub-urile și restaurantele nu se deschid până în iulie